"Afacerea apartamentul" toacă bani publici de 11 ani

"Afacerea apartamentul" toacă bani publici de 11 ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul dintre Consiliul Judeţului şi chiriaşii care cer cumpărarea locuinţelor durează de 11 ani

După ce judecătorii şi funcţionarii publici au solicitat strămutarea dosarului apartamentelor, a venit rândul Consiliului Judeţului (CJ) să ceară acelaşi lucru, dar într-un alt caz, care are legătură cu primul. Cei 33 de petenţi au sesizat Judecătoria Galaţi că autorităţile îndrituite să pună în aplicare o decizie judecătorească întârzie să o facă, motiv pentru care au dorit ca instituţia publică să plătească pentru fiecare zi de întârziere o amendă civilă. Aceasta variază, potrivit legii, de la 20 la 50 de lei. Acest ultim dosar a fost înregistrat la Galaţi, dar CJ a cerut Înaltei Curţi să strămute procesul oriunde în ţară, numai la Galaţi nu. Instanţa supremă le-a transmis solicitarea magistraţilor Curţii de Apel Galaţi, care au trimis procesul la Judecătoria Adjud, unde primul termen este 9 octombrie.

Fără să le facem vreun proces de intenţie celor implicaţi în acest scandal al apartamentelor, reamintim că, dintre cei 33 de petenţi, cel puţin trei sunt magistraţi care activează la Curtea de Apel din oraşul nostru, ce are în jurisdicţie instanţele din trei judeţe, Galaţi, Brăila şi Vrancea, acolo unde se află şi Judecătoria Adjud.

S-a plătit o amendă, mai urmează una

În afară de această informaţie, mai trebuie spus că, anul trecut, CJ a mai plătit o amendă civilă în valoare de 18.300 de lei. Suma a fost fixată de Judecătoria Galaţi şi a reprezentat sancţiunea zilnică dată instituţiei publice pentru că în termen de un an nu a pus în aplicare sentinţa judecătorească prin care apartamentele trebuiau vândute petenţilor la un preţ infim faţă de valoarea lor pe piaţa imobiliară.

Practic, toate aceste procese angrenează bani publici, iar acum un altul se arată la orizont şi ţinând cont că există o decizie judecătorească executorie, cel mai probabil va urma şi încă o amendă civilă.

Două hotărâri care se bat cap în cap

În acest ultim dosar, în care se cer bani pentru că nu s-a respectat o decizie judecătorească, totul a pornit de la cele două hotărâri de CJ referitoare la preţul vânzării apartamentelor. Cei  33 au câştigat la Tribunalul Galaţi anularea hotărârilor date de Consiliul Judeţului, care stabileau ca apartamentele să fie vândute cu preţuri care se apropiau cât de cât de valoarea pieţii. Din păcate, cei din CJ le-au dat apă la moară petenţilor, având două decizii cu acelaşi obiect - preţul locuinţelor. Magistraţii Tribunalului şi-au motivat decizia de a le anula tocmai pe această realitate. „Cele două hotărâri ale CJ sunt simultan în vigoare, cuprind dispoziţii contradictorii privind preţul la care trebuie vândute apartamentele şi încalcă hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile care prevedeau alte preţuri de vânzare”, se arată în motivarea dată de Tribunal.

Consiliul Judeţului a atacat această soluţie, dar cei 33 au solicitat strămutarea dosarului sub pretexul presiunii mediatice. Înalta Curte a decis ca dosarul să fie judecat la Curtea de Apel Iaşi. Între timp, având o decizie executorie în mână, cei 33 vor ca autorităţile publice să achite zilnic o amendă civilă, CJ având şi varianta de a respecta soluţia Tribunalului. Oricum ar face, însă, tot va cheltui din banii publici: dacă le-ar da locuinţele la preţurile modice, ar lovi în bugetul instituţiei, dacă ar merge înainte cu procesele se cheltuiesc tot bani publici.

Şapte persoane au renunţat la proces

Reamintim că acest scandal durează de aproximativ 11 ani. În perioada 2002 - 2006, 40 de persoane, funcţionari publici, judecători, poliţişti, etc, au încheiat cu CJ contracte de închiriere. În iulie 2003, apartamentele au fost trecute din domeniul public în cel privat al judeţului Galaţi, fiind prevăzută posibilitatea vânzării lor. Cei 40 au cerut Consiliului să le perfecteze contractele de vânzare - cumpărare, dar s-au izbit de refuzul instituţiei, date fiind preţurile care variau de la câteva sute la câteva mii de lei. A început lupta în instanţă, iar CJ Galaţi a pierdut pe toată linia, atât la Galaţi, cât şi la Buzău şi Ploieşti, unde au fost căile de atac. A încercat şi o contestaţie la executare, dar a pierdut atât la Judecătorie cât şi la instanţa de control, Tribunalul Cluj, unde s-a strămutat recursul. S-a încercat o înţelegere amiabilă între părţi, şapte dintre cei 40 de petenţi, câţi erau la început, au renunţat la proces, acceptând varianta CJ. Aşa cum arătam mai sus, cele două hotărâri de CJ au fost anulate, iar calea de atac încă nu este soluţionată.

Citit 2324 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2013 08:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.