Pe urmele celei mai mari fraude de la Galaţi/ Cine sunt inculpaţii din dosarul "Aviasan"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pe urmele celei mai mari fraude de la Galaţi/ Cine sunt inculpaţii din dosarul "Aviasan"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un politician, un procuror, trei oameni de afaceri şi un contabil vor trebui să dea socoteală în faţa judecătorilor pentru nu mai puţin de şapte fapte penale, care au creat un prejudiciu estimat la 22 de milioane de euro


Dosarul "Aviasan" este, de departe, cel mai complex caz instrumentat vreodată de procurorii de la Galaţi. Doar rechizitoriul are peste 400 de pagini, iar cantitatea de probe administrată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi este realmente impresionantă: mii de pagini, zeci de ore de înregistrări, peste 100 de persoane audiate.

Deocamdată, doar şase dintre persoanele care au contribuit la realizarea acestei fraude de proporţii au ajuns în faţa judecătorilor, pentru judecata de fond. Paguba produsă de aceştia prin însuşirea ilegală a terenului de sub fosta bază aeriană "Aviasan" se ridică circa 22 de milioane de euro, iar ei vor avea ocazia să încerce să demonteze probele puse de procurori la dispoziţia Curţii de Apel Galaţi. Procesul va fi, cu siguranţă, lung şi complicat, iar "Viaţa liberă" vă va ţine la curent cu evoluţia lui. Deaocamdată, iată cine sunt principalii lui protagonişti: inculpaţii.

Mihail Boldea, avocat şi fost deputat de Galaţi, este în prezent arestat în dosarul celor de la DIICOT, în care este acuzat că a dat un tun imobiliar estimat la un milion de euro. În calitate de politician, Boldea era renumit şi pentru numeroasele case pe care şi le trecuse în declaraţia de avere. Boldea este şi cel care a făcut un denunţ semnificativ în dosarul „Aviasan”. Imediat după ce a fost arestat în dosarul de crimă organizată, fostul parlamentar a fost chemat la DNA, unde a fost pus sub învinuire şi în cazul „Aviasan”. Toată lumea îşi aminteşte de scena în care Boldea a ieşit de la DNA în huiduielile, dar şi în strigătele de admiraţie ale tarabagiilor din Piaţa Centrală. Se pare că acela a fost momentul denunţurilor, când Boldea a pus pe masă cam tot ce ştia despre modul în care a fost făcută această afacere. La acel moment, martie 2012, procurorii DNA lucrau de patru ani la dezlegarea iţelor „Aviasanului”, destul de încurcate şi greu de dovedit. Despre Boldea se poate spune că a fost şi în acest dosar un „maestru” în arta falsificărilor, el „comiţând” falsul care a stat la baza deciziei judecătoreşti prin care a fost luat Aviasanul. Dacă până în 2012 se vorbea doar pe la colţuri de faptele deputatului, în martie anul trecut a devenit oficial, fiind pus sub acuzaţie iniţial de DIICOT, apoi de DNA.

Fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca, a fost trimis deja în judecată de DNA într-un dosar de corupţie, unde un afacerist l-a denunţat că i-a dat şpagă pentru a avea grijă de el. Mai exact, şpaga a fost disimulată prin vânzarea de către Roşca a unui apartament  către afacerist. În preţul locuinţei a intrat şi şpaga. La momentul trimiterii în judecată, Roşca plecase de aproximativ doi ani din funcţia de şef al localei, fiind simplu procuror, dar Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat. Acum Roşca se judecă în acest dosar la Curtea de Apel Constanţa. Acum, este inculpat şi în dosarul Aviasan, iar acuzaţiile care i se aduc se referă la perioada când era şef al Parchetului Judecătoriei, mai exact 2008, când Boldea şi Mircea Marosy se plângeau la Parchet că nu sunt lăsaţi de autorităţile din Vânători să intre în posesia celor aproximativ 40 de hectare de teren. Este exact perioada când primarul şi consilierii locali din Vânători şi-au retras plângerile şi au oprit şirul proceselor. Perioada despre care se auzea că au fost şantajaţi cu plângeri penale pentru a renunţa la acestea. Rămâne de văzut dacă asta au stabilit şi cei de la DNA.

Mircea Marosy, la momentul comiterii faptelor, era asociat la Fitocom Serv SRL Galaţi, firma prin care a fost luat Aviasanul. Marosy este ginerele senatorului Eugen Durbacă, poate de aici şi „celebritatea” sa. Se pare că a fost beneficiarul „afacerii Aviasan”, rămâne de văzut însă ce au stabilit şi procurorii DNA.

Matei Oprea şi Valentina Cojocaru sunt administratori la societatea Fitoplant 2007 Bucureşti, punct de lucru Galaţi, una dintre firmele deloc străine de modul în care au fost luate cele câteva zeci de hectare ale Galaţiului.

Ion Mihăilă are un cabinet individual de contabilitate, iar în perioada 2007-2010 a ţinut contabilitatea la societăţile Fitoplant 2007 şi Fitocom 2007, firme prin care s-ar fi produs şi preluarea Aviasan.

CLICK AICI PENTRU A DESCĂRCA ÎNTREG RECHIZITORIUL AVIASAN.

Citit 4373 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2013 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.