Inculpaţii din "dosarul Aviasan" au fost trimişi în judecată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Inculpaţii din "dosarul Aviasan" au fost trimişi în judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procurorii gălăţeni ai DNA au finalizat ancheta începută în 2008 * Prejudiciul adus comunei Vânători se ridică la 22 de milioane de euro * Cei şase acuzaţi vor apărea în faţa judecătorilor Curţii de Apel pe 15 noiembrie


După cinci ani de anchetă, "dosarul Aviasan” a fost finalizat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). DNA a reuşit să stabilească faptul că cele aproximativ 40 de hectare de teren ale fostei baze aeronautice Aviasan (aflată la marginea oraşului Galaţi) au fost luate prin fals. Anchetatorii au stabilit, de asemenea că unitatea asministrativă Consiliul Local Vânători fiind prejudiciat astfel cu aproape 22 milioane de euro, la nivelul anului 2007.

Inculpaţii - respectiv fostul parlamentar Mihail Boldea, fostul procuror Costache Roşca, Matei Oprea, Valentina Cojocaru, Mircea Marosy şi Ionel Mihăilă - vor apărea în faţa judecătorilor Curţii de Apel pe 15 noiembrie. Urmează ca magistraţii să decidă care din acuzaţiile aduse de cei de la DNA stau în picioare, tot judecătorii fiind şi cei care vor stabili cât de vinovaţi sunt cei care au ajuns în faţa lor. Acuzaţiile care li se aduc celor şase sunt de fals, uz de fals, spălare de bani, luare de mită, dare de mită, şantaj şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

S-au folosit documente falsificate

Din 2008 şi până acum, procurorii au făcut numeroase demersuri legale pentru a stabili faptul că documentul care a stat la baza furtului zecilor de hectare ale Galaţiului a fost unul falsificat. Jumătate din anchetă s-a făcut la Constanţa, la Tuzla, la baza aeriană care deţinea iniţial cele 39,6 hectare de teren. De asemenea, procurorii au fost nevoiţi să caute probe noi care să-i ajute să infirme actele juridice emise de magistraţii implicaţi în cauză şi care, la un moment dat, i-au scos din ecuaţia penală pe cei care ar fi ajutat la luarea cu japca a acestui teren.

Ancheta penală a început în perioada 2007-2008, când numeroase plângeri penale au ajuns pe masa magistraţilor Judecătoriei şi a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătorie. Primele sesizări au fost făcute de Primăria şi de consilierii locali din Vânători, pe considerentul că terenul s-a aflat tot timpul în folosinţa lor, deci nu avea cum să devină peste noapte proprietate privată.

În prima fază, plângerile penale au fost soluţionate prin neînceperea urmăririi penale (NUP). Aceste Ordonanţe de NUP au fost infirmate, rând pe rând, din vara anului trecut şi până la finele anului 2012, dar pentru asta DNA a căutat probe noi, pe care se pare că le-a şi găsit.

La un moment dat, consilierii locali şi Primăria din Vânători şi-au retras acţiunile de pe rolul instanţei de judecată, iar cei de la DNA au stabilit că la mijloc a fost un amplu şantaj la adresa lor.

"Dosarul Aviasan” a ajuns la Curtea de Apel şi, din primele informaţii, conţine peste 400 de pagini de rechizitoriu. Curtea este competentă să judece acest dosar din cauza calităţii de deputat pe care a avut-o Boldea şi a celei de prim-procuror pe care a avut-o Roşca la data comiterii infracţiunilor.

Vom reveni cu amănunte în ediţiile următoare ale "Vieţii libere".

CLICK AICI PENTRU A DESCĂRCA ÎNTREG RECHIZITORIUL AVIASAN.

 

Citit 3498 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2013 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.