Pământul furat se întoarce la Stat: DNA cere confiscarea terenului de la Aviasan

Pământul furat se întoarce la Stat: DNA cere confiscarea terenului de la Aviasan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procurorii anticorupţie spun, în rechizitoriul înaintat judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi, că toate tranzacţiile încrucişate făcute cu respectivele terenuri au avut ca scop fraudarea Fiscului şi ştergerea urmelor activităţii infracţionale * Averile inculpaţilor nu acoperă nici 3 la sută din valoarea prejudiciului


Potrivit rechizitoriului înaintat de procurororii DNA Galaţi la Curtea de Apel, grupul infracţional condus de fostul deputat Mihail Boldea a falsificat zeci de documente în cursul acţiunii de acaparare a celor 39,6 hectare de teren aflate în administrarea bazei aviatice Aviasan.

Falsuri peste falsuri

Zeci de pagini din rechizitoriu fac referire la modul cum au fost falsificate respectivele documente, precum şi la circuitul lor în justiţie, iar propunerea finală formulată de către procurori este năucitoare: trebuie anulate toate actele prin care s-a făcut lotizarea terenurilor (inclusiv hotărârile judecătoreşti şi actele cadastrale), precum şi toate contractele de vânzare-cumpărare. Iată cum sună, în original, cererea: "Restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul anulării sentinţei civile nr.2887/02.04.2007 a Judecătoriei Galaţi şi a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate ulterior, precum şi obligarea dobânditorilor şi a subdobânditorilor să restituie suprafaţă totală de 396.122,22 mp către Consiliul Local Vânători”.

În susţinerea cerererii lor, magistraţii argumentează că toate demersurile inculpaţilor Mihail Boldea, Costache Roşca, Mircea Marosy, Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Ionel Mihăilă au avut scopul precis de a frauda Fiscul şi de a şterge urmele activităţii infracţionale.

Prejudiciu pe bază de expertiză

Valoarea prejudiciului a fost stabilită de DNA printr-o expertiză de specialitate, care a concluzionat că paguba din „dosarul Aviasan” este de circa 767 de miliarde de lei vechi, echivalentul a 21.786.710 euro. Trebuie precizat că expertul DNA-ului a făcut calculul la preţul mediu cu care se vindeau terenurile în zonă la nivelul datei de 15 decembrie 2007.

Interesant este că deşi prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 22 de milioane de euro, DNA a solicitat confiscări până la valoarea de 39,6 milioane de euro. „Probatoriul administrat în cauză a concluzionat faptul că preţurile de vânzare reale ale terenurilor, situate în intravilanul comunei Vânători, judeţul Galaţi, zona Aviasan, sunt cu mult mai mari decât preţul vânzărilor simulate”, se arată în rechizitoriul celor de la DNA.

Averile inculpaţilor, mai mici decât prejudiciul

În încercarea de a recupera prejudiciul, DNA a pus sechestru pe averile celor şase inculpaţi, dar însumarea bunurilor care au fost găsite în proprietatea lor abia ajunge la 1.144.898 lei şi 371.992 euro, deci nici 3 la sută din prejudiciul estimat. Acesta este de altfel şi motivul principal care a dus la solicitarea de confiscare a terenului care a făcut obiectul tranzacţiei presupus ilegale.

Dar să vedem ce averi mai deţin, la vedere, cei şase inculpaţi din dosar. Mihail Boldea deţine o casă de locuit la Pechea, un apartament în Galaţi, terenuri în Şendreni şi Tuluceşti, dar şi sume modice în conturi: 24.498 de lei şi 791 de euro. Aceste bunuri sunt deja sub sechestru DIICOT într-ul alt dosar penal legat de cinci tranzacţii imobiliare frauduloase. Mircea Marosy apare în evidenţe cu un autoturism evaluat la 20.000 de euro, Matei Oprea cu un apartament estimat la 300.000 de lei, Valentina Cojocaru cu o casă evaluată la 310.000 de euro, iar Costache Roşca are un apartament evaluat la 140.000 de lei  şi două autoturisme, unul estimat la 1.200 de euro, iar altul la 40.000 de euro.

Cumpărători de "rea credinţă"?

Foarte interesant este oamenii legii invocă faptul că în această afacere nu ar exista cumpărători de bună credinţă şi că toţi cei care au cumpărat părţi din respectivul teren ştiau care este situaţia de fapt.

Astfel, procurorii anticorupţie au solicitat instanţei de judecată să anuleze nu mai puţin de 46 de acte de dezmembrare de la Oficiul de cadastru şi acte de vânzare cumpărare între părţi, toate făcute între anii 2007–2011. „Prin efectuarea unui număr de tranzacţii, ei au ascuns provenienţa ilicită a terenurilor şi au încercat să creeze aparenţa de legalitate”, se arată în rechizitoriul DNA.

În ediţiile viitoare vom continua dezvăluirea tenebrelor afacerii "Aviasan", mai ales că implicaţiile politice şi juridice sunt cu totul uluitoare.

 

CLICK AICI PENTRU A DESCĂRCA ÎNTREG RECHIZITORIUL AVIASAN.

Citit 3800 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2013 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.