Pământul furat se întoarce la Stat: DNA cere confiscarea terenului de la Aviasan

Pământul furat se întoarce la Stat: DNA cere confiscarea terenului de la Aviasan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procurorii anticorupţie spun, în rechizitoriul înaintat judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi, că toate tranzacţiile încrucişate făcute cu respectivele terenuri au avut ca scop fraudarea Fiscului şi ştergerea urmelor activităţii infracţionale * Averile inculpaţilor nu acoperă nici 3 la sută din valoarea prejudiciului


Potrivit rechizitoriului înaintat de procurororii DNA Galaţi la Curtea de Apel, grupul infracţional condus de fostul deputat Mihail Boldea a falsificat zeci de documente în cursul acţiunii de acaparare a celor 39,6 hectare de teren aflate în administrarea bazei aviatice Aviasan.

Falsuri peste falsuri

Zeci de pagini din rechizitoriu fac referire la modul cum au fost falsificate respectivele documente, precum şi la circuitul lor în justiţie, iar propunerea finală formulată de către procurori este năucitoare: trebuie anulate toate actele prin care s-a făcut lotizarea terenurilor (inclusiv hotărârile judecătoreşti şi actele cadastrale), precum şi toate contractele de vânzare-cumpărare. Iată cum sună, în original, cererea: "Restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul anulării sentinţei civile nr.2887/02.04.2007 a Judecătoriei Galaţi şi a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate ulterior, precum şi obligarea dobânditorilor şi a subdobânditorilor să restituie suprafaţă totală de 396.122,22 mp către Consiliul Local Vânători”.
În susţinerea cerererii lor, magistraţii argumentează că toate demersurile inculpaţilor Mihail Boldea, Costache Roşca, Mircea Marosy, Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Ionel Mihăilă au avut scopul precis de a frauda Fiscul şi de a şterge urmele activităţii infracţionale.

Prejudiciu pe bază de expertiză

Valoarea prejudiciului a fost stabilită de DNA printr-o expertiză de specialitate, care a concluzionat că paguba din „dosarul Aviasan” este de circa 767 de miliarde de lei vechi, echivalentul a 21.786.710 euro. Trebuie precizat că expertul DNA-ului a făcut calculul la preţul mediu cu care se vindeau terenurile în zonă la nivelul datei de 15 decembrie 2007.
Interesant este că deşi prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 22 de milioane de euro, DNA a solicitat confiscări până la valoarea de 39,6 milioane de euro. „Probatoriul administrat în cauză a concluzionat faptul că preţurile de vânzare reale ale terenurilor, situate în intravilanul comunei Vânători, judeţul Galaţi, zona Aviasan, sunt cu mult mai mari decât preţul vânzărilor simulate”, se arată în rechizitoriul celor de la DNA.

Averile inculpaţilor, mai mici decât prejudiciul

În încercarea de a recupera prejudiciul, DNA a pus sechestru pe averile celor şase inculpaţi, dar însumarea bunurilor care au fost găsite în proprietatea lor abia ajunge la 1.144.898 lei şi 371.992 euro, deci nici 3 la sută din prejudiciul estimat. Acesta este de altfel şi motivul principal care a dus la solicitarea de confiscare a terenului care a făcut obiectul tranzacţiei presupus ilegale.
Dar să vedem ce averi mai deţin, la vedere, cei şase inculpaţi din dosar. Mihail Boldea deţine o casă de locuit la Pechea, un apartament în Galaţi, terenuri în Şendreni şi Tuluceşti, dar şi sume modice în conturi: 24.498 de lei şi 791 de euro. Aceste bunuri sunt deja sub sechestru DIICOT într-ul alt dosar penal legat de cinci tranzacţii imobiliare frauduloase. Mircea Marosy apare în evidenţe cu un autoturism evaluat la 20.000 de euro, Matei Oprea cu un apartament estimat la 300.000 de lei, Valentina Cojocaru cu o casă evaluată la 310.000 de euro, iar Costache Roşca are un apartament evaluat la 140.000 de lei  şi două autoturisme, unul estimat la 1.200 de euro, iar altul la 40.000 de euro.

Cumpărători de "rea credinţă"?

Foarte interesant este oamenii legii invocă faptul că în această afacere nu ar exista cumpărători de bună credinţă şi că toţi cei care au cumpărat părţi din respectivul teren ştiau care este situaţia de fapt.
Astfel, procurorii anticorupţie au solicitat instanţei de judecată să anuleze nu mai puţin de 46 de acte de dezmembrare de la Oficiul de cadastru şi acte de vânzare cumpărare între părţi, toate făcute între anii 2007–2011. „Prin efectuarea unui număr de tranzacţii, ei au ascuns provenienţa ilicită a terenurilor şi au încercat să creeze aparenţa de legalitate”, se arată în rechizitoriul DNA.
În ediţiile viitoare vom continua dezvăluirea tenebrelor afacerii "Aviasan", mai ales că implicaţiile politice şi juridice sunt cu totul uluitoare.

 

CLICK AICI PENTRU A DESCĂRCA ÎNTREG RECHIZITORIUL AVIASAN.

Citit 3715 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2013 16:26

14 comentarii

 • postat de Ana List
  Vineri, 25 Octombrie 2013 11:34
  86.127.211.***
  Ăştia au muncit, nu e glumă! Vorba lor când te minunai de averile pe care le-au strâns în 10-20 de ani: "noi am muncit de dimineaţă până noaptea; uneori noaptea". Aşa e, au muncit mai mult pe întuneric, noaptea. La fel de adevărat este că există "tunuri" şi mai mari. S-au restituit proprietăţi imobiliare pentru care proprietarii au fost despăgubiţi când au plecat din România dar actele s-au distrus; există proprietăţi restituite care au fost confiscate de la cei care au fugit din ţară pentru că au comis crime de război sau au creat mari prejudicii statului român; au fost proprietăţi "restituite"/furate pentru că nu le-au revendicat foştii proprietari care nu mai sunt şi nici nu au avut urmaşi care să le revendice etc. Mă întoiesc totuşi că se va face dreptate până la capăt. Pentru dreptate până la capăt ar trebui altceva.
  0
  3
  Raportează
 • postat de picu micu
  Joi, 24 Octombrie 2013 00:09
  213.233.90.***
  orice firma infiintata dupa legea 31/90 poate avea ca documunt de propietate DOAR TITLUL DE PROPIETATE EMIS DE UN MINISTER de care apartine societateamin cazul de fata MT. Tactica de intimidare a persoanelor implicate nu face decat sa determine o solodarizare a opiniei publice impotriva voastra.Jupanul nu mai este o tinta,e prea batran. In momentul in care un senator pe care l-ati batut in Mazepa a redeclansat povestea,care oricum bubuia mai devreme sau mai tarziu,intradevar Jupanul era tinta. Idiot trebuie sa fii sa faci falsuri atat de grosolane,de un avocat care mai are 10 fapte similare dovedite de dusmanul de moarte a persoanei care a finalizat acheta (bravo lui,respect) si sa antrenezi zeci de persoane-de la adunat banii la ceas de seara- si sa crezi ca nu se afla ,nu se dovedeste,nu intereseaza. Motivele ptr care sa insistat pe cauza 6 ani sunt diverse invidie,oftica,umilinta(uni din participanti se laudau la un pahar cat sunt ei de desteti si cat de prosti sunt altii),dreptate,nesiguranta indusa de ideea ca o facatura poate sa te faca sa pierzi agoniseala de o viata. O singura cale de succes aveti...umilinta,parerea de rau etc si speranta ca un avocat abil (FOARTE BINE PLATIT ca se coboara la indivizi de categoria voastra) va reusi sa arunce toate in spatelui celui care a orchestrat partea juridica. Acum ramane de vazut care denunturi sunt mai tari. Evident ca aviasan 2 e fara finalitate,e polita de liniste si pensie a cui a muncit. Din Aviasan 2 doar dep C ,cu siguranta il vor curata ''prietenii'' care vor spune :ati vrut tineri in politica, uitatii ce sunt in stare sa faca. Dovezile de deturnare credit,reintoarcere bani,plati la vila de vacanta din Austria,contracte de imprumut depuse la banca ca justificare a platilor fara sa le adaugi in declaratiile de avere. IL manaca ANI si pentru faptul ca este presedintele comisiei juridice din camera deputatillor. Urmatorii ca importanta nu au nimic clar concret impotriva lor, sunt catane batrane stiu joaca.
  1
  3
  Raportează
 • postat de MAKO
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 21:36
  89.137.139.***
  Avand ceva habar de cum functioneaza DNAul si cum instrumenteaza dosarele, se vede ca au o TINTA FIXA SI PE BAZA FUNCTIILOR DANSILOR PROFITA LA MAXIM astfel;
  - TERENUL ESTE DIN ANUL 1975 CU ACTE IN REGULA IN PROPRIETATEA TUZLA
  - ACTELE CU STAMPILA SI CU ORIGINALELE IN ARHIVELE STATULUI SI A INSTITUTIILOR IN DREPT ATASATE LA DOAR NU SE IAU IN CONSIDERATIE DE CE?
  - INSPECTORUL DE LA JUDICIAR DE LA POLITIA GALATI CARE A FACUT ACEST DOSAR ESTE DEPASIT TOTAL DE DATELE ECONOMICE SI FINANCIARE DIN ACEST DOSAR A FACUT GRESEALA VIETII LUI !
  - TOATE DOCUMENTELE SE POT PROBA SI VOR URMA ALTI 5 ANI DE ALERGARE PE LA INSTITUTII DAR DE ACEASTA DATA ACEASTA DE CEI CARE SANT SLUGI SI FAC TOTUL LA COMANDA!
  -
  4
  3
  Raportează
 • postat de Mustache
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 20:51
  95.77.107.***
  Eu astept cu nerabdare ca DNA-ul sa faca publice ,,tunurile'' mari din Ardeal, unde cu acte false au fost improprietariti cetateni straini. Eu astept ca DNA-ul sa ne spuna cum dracu' dispar padurile noastre si nimeni nu este vinovat, cum petrolul nostru este in mana austriecilor si cum in curand alte resurse vor fi FURATE ROMANILOR. Deci dragilor DNA-isti, vreau ,,rechini'' si nu ,,plevusca'' cu dosare fabricate la indicatia lu' mircea sau traian. Cum care? Nu, nu sunt voievozi cum credeti, sunt din neamul (clanul) lui Base, evident!
  3
  7
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 16:06
  5.13.137.***
  pamantul confiscat iar cei din primaria vanatori implicati arestati
  1
  8
  Raportează
 • postat de Normal, confiscare și mai rău demolare, un exemplu ar trebui să fie, nu?
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 15:37
  109.98.100.***
  Trebuie învățătură de minte ca astfel de fapte mafiote să nu se mai întâmple....da, confiscare proprietarii fiin părtași la acte ce țin de organizațiile mafiote de spălare de bani prin construcțiile ridicate pe un teren ce nu le aparține, doar tot gălățeanul știa că acolo este aeroportul sanitar Aviasan de când este Orașul Galați ridicat.
  1
  12
  Raportează
 • postat de Joe
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 15:18
  5.13.198.***
  Pamanturile si cladirile furate de biserica ortodoxa romana cand se vor intoarce la stat sau la vechii proprietari dupa caz???
  5
  12
  Raportează
 • postat de Ghita
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 13:41
  5.13.206.***
  Aloo, da Durbaca,Ciuca si Toader cand vor ridica sapunul la comun cu Gigi Becali?Ca ciobanul a fost mai cinstit decat sleahta asta de hoti...
  2
  14
  Raportează
 • postat de SALAGEAN ION
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 13:27
  89.137.139.***
  CREDEM CA DACA SE CONFISCA TERENUL OSTE OK ! CUMPARATORI DE BUNA SAU REA ,CREDINTA NU NE INTERESEAZA POATE AU CUMPARAT SI PERSOANE CARE AU FOST DE BUNA CREDINTA CE SPUNETI?
  IN REST... SI PROCURORII SE SCHIMBA RENUNTA LA DOSARE SINT OAMENI DE FAPT CU MAINI CAP SI PICIOARE SI EXCESULL DE ZEL SA VA PLATI SCUMP SANT SIGUE DE ACEST LUCRU
  DACA SE CONFISCA CEVA PAMANT ESTE OK!
  7
  4
  Raportează
 • postat de Bravo DNA
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 12:54
  5.13.195.***
  Foarte bine face DNA ul.Sa vedem daca instantele de judecata vor fi corecte ! Dar escrocheriile Unicom-Primaria Galati,prezentate de Viata Libera,cand urmeaza sa fie anchetate ?
  1
  10
  Raportează
 • postat de aceste cuvinte ne doare
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 12:41
  193.230.156.***
  aha....da am citit ca un nene care dadea lectii de cinste si onoare pana mai deunazi, tocmai si-a trecut averea pe numele fiului, MINOR!astrele zambesc.... a avut el asa, o revelatie, in timpul vreunei meditatii spirituale, ori cineva a ciripit? astrele rad din toata inima.....cineva dintre aia care ar fi trebuit sa aplice legea si sa-si tina gura? intre noi fie vorba, voi ii vedeti pe astia, sus amintitii, dupa gratii? ma faceti sa rad.......astrele se c....pe ele de ras....
  1
  14
  Raportează
 • postat de ANDRUSCA
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 11:01
  5.13.162.***
  Ei ,....alde Fitoplant si Fitoserv cum e cand apareti prin ziare ca furaciosi si evazionisti si cu averile scoase la vanzare
  1
  11
  Raportează
 • postat de John
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 10:58
  86.127.211.***
  Dar averile politicienilor implicati nu se pot confisca?
  1
  13
  Raportează
 • postat de CLI
  Miercuri, 23 Octombrie 2013 07:54
  5.13.140.***
  Cand coboara DNA-ul si in incintele Bratesul de jos si Badalan ? Este o paine buna de mancat si acolo daca se ia la mana cum au ajuns unii propietari de teren intr-o zona care a fost fund de lac al statului( multe "taine" de deslusit sunt pe la fostul OCOT) . La " prostime " s-au dat titluri la "Fondul Propietatea " ,adica vrabia de pe gard.
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.