Aviz gălăţenilor care îşi aduc "prietenii" să-i ajute în procesele cu poliţia

Aviz gălăţenilor care îşi aduc "prietenii" să-i ajute în procesele cu poliţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şase gălăţeni s-au ales cu doare penale, în ultima perioadă, pentru mărturie mincinoasă sau instigare la această faptă, cu scopul de a obţine anularea proceselor verbale contravenţionale


Dacă greşiţi în trafic şi sunteţi prinşi de poliţie sau aveţi ghinionul să primiţi vreo sancţiune contravenţională în orice altă împrejurare, gândiţi-vă de două ori înainte de a da fuga cu procesul verbal la instanţa de judecată în speranţa că veţi avea câştig de cauză. În situaţia în care nu sunteţi foarte convinşi că aveţi dreptate şi la momentul în care aţi dat nas în nas cu poliţia nu eraţi însoţiţi de persoane care să vă susţină punctul de vedere în cursul demersurilor juridice, mai bine renunţaţi la ideea de a vă argumenta cauza cu martori „de ocazie”.
Convingerea unor persoane apropiate să apară în faţa judecătorilor pentru a spune că au fost la faţa locului când aţi fost sancţionat, iar lucrurile nu stau chiar cum au fost consemnate în procesul verbal, s-a dovedit a fi o idee proastă, în ultima vreme. Încercările de a scăpa de dosare penale sau pentru a obţine anularea unor amenzi i-a costat scump atât pe cei reclamanţi cât şi pe cei chemaţi în ajutor, pentru că agenţii constatatori nu au stat cu braţele încrucişate.
„Lucrătorii Compartimentului Juridic din IPJ Galaţi au sesizat organele judiciare în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, faţă de persoanele audiate în calitate de martori, şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă, faţă de petenţi, aspect concretizat în întocmirea unui număr de şase dosare penale”, explică cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Colegul la nevoie se cunoaşte

Gama cauzelor în care martorii mincinoşi vin şi susţin în faţa organelor judiciare că împrejurările nu au fost de natură să atragă sancţiunile aplicate iniţial este foarte variată. Jurisprudenţa atestă că aceste probleme sunt întâlnite atât la controalele pe care poliţiştii le fac la anumite obiective, cât mai ales pe linie de Circulaţie, când mulţi conducători auto inventează rapid un pasager care a văzut tot, deşi atunci când sunt prinşi se află singuri în maşină. În acest registru se înscrie cazul unui taximerist de 31 de ani, care a mers în faţa judecătorilor şi a declarat că se afla în maşina unui coleg, cu doi ani mai tânăr, în momentul în care acesta a trecut pe culoarea roşie a semaforului. Deoarece încălcarea a fost surprinsă de poliţiştii care l-au sancţionat ulterior pe conducătorul auto, acesta din urmă a vrut să scape de pedeapsă, dar nu a ales calea cea mai inspirată. Pentru că în materie de mărturie mincinoasă probatoriul este extrem de permisiv, ambii au fost prinşi cu minciuna şi s-au ales cu dosar penal.

Citit 4486 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 16:32

8 comentarii

 • postat de 1,2 si 3
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 20:05
  5.13.210.***
  pt. MARIANA COSTANDACHE.... am o intrebare pt. tine ...... ANTOHI MARIA si-a dat acceptul pt. ai prelucra datele cu caracter personal...... ma refer la CNP si nu numai... studiaza L 677/2001 - modif. si compl.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dumy78
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 19:13
  5.13.196.***
  Pentru Costi:
  Mai taie naibii din ele: camera care sa filmeze HD cu 90 lei nu exista. O camera buna dar care nu filmeaza HD e 200-250 lei, iar una care filmeaza HD pleaca de la 500 lei. La fel si cu memoria: 5 minute filmate cu camera mea (care nu este HD) ocupa 1.5GB, deci 8 ore ale tale ar ocupa 720GB. Nici macar nu exista card de memorie de 720gb, daramite sa coste 30 lei. Deci mai taie din ele .......
  0
  3
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 10:00
  85.120.166.***
  Un jeg de miliţoi l-a oprit pe fiul meu în trafic pe motiv că a depăşit viteza legală admisă pe o porţiune de stradă, pe undeva prin Galaţi. I-a vorbit pe un ton foarte ridicat fiului meu, fiul meu a scos telefonul şi a început să-l înregistreze şi să-l fiemeze iar miliţianul indignat de filmare l-a băgat forţat în maşina poliţiei şi l-a dus nu ştiu la ce secţie. A vrut să-i pună şi cătuşele dar fiul meu s-a opus categoric. Ce a făcut miliţianul se numeşte lipsire de libertate în mod ilegal şi puteam să dovedesc foarte uşor că în maşina fiului meu era o fată, fata a rămas în maşină la o distanţă mare de acea secţie unde a fost dus fiul meu şi maşina a rămas şi deschisă iar fata plângând de frică. Am încredere în justiţie şi sunt convinsă că dacă îşi căuta dreptatea, fiul meu cârşiga iar acel miliţoi nu mai făcea astfel de greşeli majore.
  1
  4
  Raportează
 • postat de costi
  Marți, 19 Noiembrie 2013 11:59
  5.13.206.***
  Eu am dat 90 de lei pe camera video si inca 30 de lei pe memorie care inregistreaza HD ultimele 8 ore de condus. Atata timp cat conduc corect nu mi-e frica de abuzuri ale celor de la circulatie. Iar cu ceilalti n-am nicio treaba ca merg numai cu masina.
  1
  7
  Raportează
 • postat de gabi
  Marți, 19 Noiembrie 2013 09:25
  89.137.220.***
  Dar cind jegurile de militieni de la Sectia 3 fabrica si inventeaza martori inexistenti in procesele-verbale,de ce nu l-i se intimpla nimic?
  2
  5
  Raportează
 • postat de Bârfa de Iaşi
  Marți, 19 Noiembrie 2013 09:06
  185.26.182.***
  Imagine preluată de [url=http://www.barfadeiasi.ro/social/politist-interlop/]aici[/url]…
  0
  0
  Raportează
 • postat de politie-sectia 4 Gl
  Marți, 19 Noiembrie 2013 08:53
  5.13.208.***
  Cu ani buni in urma, un anume subofiter Radu Cristian, pe atunci lucra la sectia de politie nr. 4 din Micro 39, mi-a dat doua amenzi in urma unor probe inventate. I-am reprosat pana si pe strada, de cate ori ne-am mai intalnit intamplator, facandu-i cu degetul, mustrator, chiar cand era in uniforma. Ma-ndoiesc c-a inteles ceva. N-am amintit ca amenzile, bazate pe temeiuri si anchete ridicole, au fost anulate de instanta usor. Doar ca eu am avut de partea mea marturiile a mai mult de 10 vecini intrigati de facatura de pv. al ''politistului''. Ce sa mai spun de superiorul lui direct, un anume Nadea parca, ambii avand un comportament mistocaresc de parca as fi fost vreun vechi client de-al lor, eu atunci calcand pt. prima si ultima oara intr-o sectie de politie.
  1
  9
  Raportează
 • postat de vezi IP-ul
  Marți, 19 Noiembrie 2013 07:45
  78.96.40.***
  Dupa legea actuala, cel ce contesta un PV (de circulatie sa zicem) in instanta pleaca din start cu un handicap: Asta ptr. ca respectivul PV este prezumat a fi corect. E sarcina contestatarului sa aduca probe pentru a-si sustine nevinovatia. Sa presupunem ca sunt singur in masina, strada e aproape pustie, nu sunt camere de inregistrare, trec PE VERDE, si mai incolo ma opreste pollitia, imi ia permisul si-mi da amenda ptr. ca as fi trecut pe rosu. Fara martori, fara o inregistrare video care sa fie acceptata in instanta, cum pot dovedi adevarul, si anume ca am trecut pe verde ?
  Ia sa fie politia obligata ca in asrfel de situatii sa aduca si probe; sa vedem, mai apar martori mincinosi ? Se mai dau amenzi "la norma"?
  Nu-s de acord cu martori mincinosi si astfel de cazuri trebuie pedepsite, dar sunt curios ce i se intampla politistului care cu buna stiinta a intocmit un PV gresit (asta nu e un fals in acte?). De ex cazul prezentat la tv in care un sofer a fost sanctionat c-ar fi depasit pe linie continua desi in zona drumul nu era marcat ?
  1
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.