De trei ani se tot dau termene / Primul mare dosar de corupţie al DNA Galaţi bate pasul pe loc

De trei ani se tot dau termene / Primul mare dosar de corupţie al DNA Galaţi bate pasul pe loc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La trei ani de la finalizarea primului mare dosar de corupţie din Galaţi, judecata se află în stadiul de audiere a martorilor, pentru care s-a cerut aducerea cu poliţia. Este vorba despre procesul care se desfăşoară la Curtea de Apel Iaşi şi în care cei zece inculpaţi sunt oameni de afaceri, un fost poliţist, un avocat, un notar, un fost procuror inspector, dar şi un fost procuror general, Dinu Gâlcă, decedat în timpul procesului.

Acesta a fost primul dosar de anvergură de la Galaţi, inculpaţi fiind oameni ai legii, care au intervenit în favoarea unor afacerişti sau au cerut intervenţii pentru a rezolva nişte probleme sau pentru a fi păstraţi în fruntea unor instituţii publice din Vrancea.

Inculpaţii sunt: afaceriştii Vasile Bogdan, Costel Pohrib, Dorel Dumitraşcu şi Lili Dediu; Alexandru Şerban, fost şef al postului de Poliţie din Vânători; Dumitru Cozma, notar; Petrică Tudose, fost director la Direcţia Silvică Vrancea; Ion Popescu fost procuror inspector la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, acolo unde a fost şef şi Dinu Gâlcă, precum şi Alexandru Bălan, avocat.

În rechizitoriu, procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată cum i s-a cerut unui procuror de la Parchetul Tribunalului să nu-l trimită în judecată pe Ionel Pohrib, cum s-a intervenit la Vrancea pentru menţinerea în funcţia de director al Direcţiei Silvice în ceea ce-l priveşte pe Petrică Tudose, cum s-a trecut la ameninţări cu deschiderea unui dosar penal pentru ca un individ să-i dea 5.000 de lei lui Dumitru Cozma, etc.

Trimişi în judecată în septembrie 2010

Deşi au fost trimişi în judecată în septembrie 2010, dosarul a stat până în octombrie 2011 la Înalta Curte, reuşindu-se doar invocarea unor excepţii de către inculpaţi, care au şi fost respinse. Curtea Supremă a avut dosarul graţie funcţiei de procuror general a lui Dinu Gâlcă. Odată cu decesul acestuia, cazul a fost trimis către Curtea de Apel Galaţi, deoarece printre inculpaţi se aflau un avocat şi un notar. Aici a stat până în mai 2012, când procesul a fost mutat la Curtea de Apel Iaşi. Aici, inculpaţii au solicitat copii după înregistrări, dar şi ca acestea să fie ascultate în şedinţă publică, cereri respinse de instanţă.

Din martie 2013 şi până în prezent, Curtea de Apel Iaşi audiază martorii din acest dosar. La ultimul termen de judecată, magistratul a dispus ca o parte dintre aceştia să fie aduşi cu „mandate de aducere”, „operaţiunea” presupunând ca un poliţist să-i caute şi să-i aducă în sala de judecată. Următorul termen este 20 noiembrie.

O coincidenţă interesantă a făcut ca acest dosar să se judece la aceeaşi instanţă unde este cercetat şi Mihail Boldea. Dinu Gâlcă a fost cercetat şi în „dosarul Aviasan”, dar ancheta s-a oprit în ceea ce-l priveşte, după decesul său.

Citit 1829 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 22:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.