În dosarul "Fabricii de ţigări": Şase inculpaţi, în arest preventiv de aproape doi ani

În dosarul "Fabricii de ţigări": Şase inculpaţi, în arest preventiv de aproape doi ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dosarul „Fabricii de ţigări” de la Tirighina, inculpaţii arestaţi au declarat recurs împotriva deciziei de a fi ţinuţi după gratii încă o lună de zile. Deşi au fost trimişi în judecată anul trecut, în iunie, Remus Pungan, Cornel Uşurelu, Ionuţ Uşurelu, Lucian Beldiman, Vasile Carp şi Eugen Ciobotaru sunt arestaţi din decembrie 2011, când a izbucnit scandalul.

La acea vreme, procurorii gălăţeni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins în complexul de la Tirighina, unde au găsit o linie tehnologică de fabricat ţigări, unde munceau mai mulţi lucrători aduşi din Bulgaria. Anchetatorii au punctat faptul că bulgarii munceau ilegal şi erau păziţ,i pentru a nu ieşi din hale. De-a lungul timpului, dosarul nu a fost lipsit de surprize. Iniţial, printre cei care urmau să fie trimişi la arestare a figurat şi Eugen Ciobotaru, numai că acesta, la data când au fost emise mandatele, nu era acasă. În timpul recursului de la Curtea de Apel, declarat împotriva măsurii arestării, Ciobotaru a venit în sală, de unde a şi plecat spre arestul Poliţiei.

Ciobotaru şi Remus Pungan au făcut parte din celebrul „lot Ghimpu”, acuzat că ar fi dat Combinatului, în 2004, un tun estimat la circa 100.000 de lei. Constantin Ghimpu era pe atunci şeful pazei platformei siderurgice şi a fost acuzat că a contribuit la scoaterea a două rulouri de tablă. După şapte ani de judecată, toţi în afară de Ciobotaru au fost găsiţi vinovaţi de furtul a ceva ce nu a fost văzut niciodată, rulourile fiind „vizibile” doar pe filmările care s-au făcut în momentul când maşina a ieşit pe poarta Combinatului, după care nu au mai fost găsite.

Revenind însă la dosarul "Fabricii de ţigări”, un alt tip care figurează pe lista „urmăriţilor general” este Bogdan Mihalcea, despre care nici la acest moment nu se ştie nimic. El a primit mandat în lipsă, dar deocamdată singurii care au apărut în faţa judecătorilor sunt cei nominalizaţi mai sus, împreună cu  sora lui Ciobotaru, Ecaterina Meiroşu, care a fost trimisă în judecată în stare de libertate.

Interesant este că, de aproape doi ani, inculpaţii se află în arest preventiv. Dosarul a rămas în atenţia publicului tocmai din cauza modalităţii inedite de a face contrabandă cu ţigări. Dacă până atunci eram obişnuiţi ca tutunul ilegal să fie adus de la moldovenii de peste Prut, cei acuzaţi în „Fabrica de ţigări” şi-au montat propria linie şi au fabricat ţigări de contrabandă.

Citit 1878 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2013 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.