Puşcăria pe viaţă revine la Galaţi după 17 ani

Puşcăria pe viaţă revine la Galaţi după 17 ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tribunalul Galaţi a pronunţat în 2013 două condamnări pe viaţă date în două dosare de omor deosebit de grav * Ultima condamnare de acest gen fusese pronunţată în 1996

Detenţia pe viaţă revine în actualitate la Galaţi, după ce aproape două decenii niciun judecător nu mai dăduse o astfel de pedeapsă. Ultima condamnare de acest gen a fost pronunţată în urmă cu 17 ani, când oraşul a fost zguduit de jaful de la casa de schimb valutar Nasty Change, urmare a căruia casiera Laura Iftimie a fost împuşcată mortal.

Primul dosar din anul 2013 în care asasinii trebuie să stea după gratii o viaţă este cel în care a căzut victimă taximetristul Valentin Andrieş. Doi indivizi fără căpătâi, pe nume Gelu Chiriac şi Costache Guzgă, aveau nevoie de bani şi s-au gândit că cel mai uşor i-ar face furându-i maşina cu care Andrieş făcea taximetrie. Cei trei s-au cunoscut cu ocazia unei curse comandate de Chiriac şi Guzgă, după ce ei comiseseră un furt. În urma cursei, au făcut schimb de numere de telefon.

Cei doi au plănuit să-i fure maşina lui Andrieş şi pentru asta i-au comandat o cursă în judeţ, însă la câţiva kilometri de oraş, în plin câmp, l-au atacat pe taximetrist. Fapta a fost îndelung premeditată, căci cei doi infractori s-au conversat prin mesaje telefonice cum să-l anihileze pe Andrieş.

Sadismul cu care criminalii l-au torturat şi l-au executat pe taximetrist i-a îngrozit până şi pe procurorii care au menţionat în rechizitoriu întregul scenariu. În prima fază, victima a fost lovită cu sălbăticie, apoi i-au fost legate mâinile şi picioarele cu o sârmă după care l-au băgat în portbagaj. Ulterior, pe un câmp, l-au scos pe Andieş din portabagaj, i-au dat o ţigară, lăsându-i impresia că-l vor elibera, după care l-au aruncat, legat, într-o fântână şi au aşteptat în maşină până când nu au mai auzit nici un strigăt. Fapta le-a adus detenţia pe viaţă din partea magistraţilor Tribunalului, Curtea de Apel hotărând ulterior ca numai Chiriac să stea o viaţă în puşcărie, iar Guzgă doar 28 de ani. 

În al doilea dosar care s-a soldat cu condamnări pe viaţă, doi indivizi şi-au ucis amicul în bătaie, scoţându-l în câmp şi incendiindu-l de viu. Criminalii Marian Lupu şi Neculai Lupu se aflau sub influenţa alcoolului când au comis oribila faptă, însă asta nu-i face mai puţin vinovaţi de asasinat cumplit pentru care Tribunalul Galaţi le-a dat pedepse pe viaţă. Ei au atacat soluţia la Curtea de Apel, magistraţii hotărând că Marian Lupu va sta doar 25 de ani în puşcărie, Neculai urmând să facă detenţie pe viaţă.

 

Citit 4431 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Ianuarie 2014 06:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.