Interviu cu Anca Pungoci, şefa Tribunalului Galaţi: "Am eliberat doar doi deţinuţi, deşi am avut 223 de solicitări"

Interviu cu Anca Pungoci, şefa Tribunalului Galaţi: "Am eliberat doar doi deţinuţi, deşi am avut 223 de solicitări"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sistemul informatic a fost pus la punct cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a noului Cod penal


- Ce a însemnat 2013 pentru Tribunalul Galaţi? Dar 2014, având în vedere modificările legislative?

- Rezultatele au fost lăudabile, ceea ce-mi întăreşte convingerea că avem forţa necesară de a face faţă provocărilor, fie că acestea vizează probleme de ordin financiar, şi mă refer aici la lipsa fondurilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, fie că vizează probleme de ordin legislativ, mă refer la modificările succesive de legi sau intrarea în vigoare a noilor coduri în materie civilă, penală şi procesuală. Reuşim însă să facem faţă  acestor provocări, pe care le considerăm adevărate vulnerabilităţi ale sistemului judiciar, în ansamblul său. Preţul acestei reuşite este efortul uriaş pe care întregul colectiv l-a depus în 2013, primul an de existenţă a codului de Procedură civilă, efort care va continua şi în 2014, primul an de existenţă a codurilor în materie penală. Când spun efort uriaş, am în vedere volumul mare de activitate raportat la numărul de judecători şi grefieri. Cei 27 de magistraţi ai Tribunalului au soluţionat 16.524 de cauze, dintr-un total de 26.282 de dosare. Aceste cifre au situat Tribunalul Galaţi pe locul şapte în ţară, dintr-un total de 46 de tribunale.

- Din cele patru secţii, care a înregistrat cele mai multe dosare?

- Secţia de Contencios administrativ şi fiscal, cu 5.162 de dosare, este urmată de Secţia I Civilă, cu 4.641 de cauze, Secţia II Civilă, cu 4.313 dosare şi Secţia Penală, cu 2.408 cauze. Important de ştiut este că, în 2013, indicele de desfiinţare a hotărârilor în căile de atac a fost de 0,91 la sută, mulţi dintre judecătorii noştri situându-se sub această medie, ceea ce denotă legalitatea şi calitatea deciziilor pronunţate.

- Ce a încărcat atât de mult Secţia de contencios?

- În mare măsură, volumul mare este cauzat de intrarea în vigoare a noului cod de Procedură civilă, pe 15 februarie 2013, care a avut ca efect lărgirea competenţei acestei secţii. Modificările au operat în privinţa criteriului valoric, dar şi a competenţelor.

- Ce impact imediat a avut noul Cod penal?

- Acesta se resimte cu precădere din perspectiva aplicării legii celei mai favorabile, atât în cazurile în care s-a pronunţat o decizie definitivă, cât şi ale celor care se află în curs de soluţionare. Avalanşa de cereri întemeiate pe noile prevederi a încărcat foarte mult rolul Secţiei penale. Astfel, de la 1 februarie până la 25 februarie, s-au înregistrat 533 de cauze, dintre care 223 au fost sesizări ale comisiei de evaluare din cadrul Penitenciarului Galaţi şi numai în două dintre acestea s-a dispus punerea în libertate a condamnaţilor, asta ca să punem capăt zvonurilor că au ieşit sute de deţinuţi.

- Care a fost cea mai mare problemă legată de intrarea în vigoare a noului cod?

- La nivelul Tribunalului şi al instanţelor din raza acestuia, ne-am confruntat cu probleme legate de administrarea sistemului Ecris, sistem care face repartizarea aleatorie a cauzelor şi care cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri nu era complet pregătit şi asta nu din vina instanţei, ci a ministerului, respectiv a Direcţiei de Tehnologie a Informaţiei, care administrează sistemul la nivel naţional şi care a trimis pack-urile de instalare a modificărilor la nomenclatoare cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a codurilor. Acestea au continuat să vină şi ulterior, astfel încât informaticienii noştri au făcut un efort susţinut pentru a pune totul la punct, au stat până la ore târzii din noapte pentru a le instala şi a face tot ce ţine de ei pentru ca sistemul să fie funcţional.

- Problema spaţiilor este rezolvată?

- Toate cele trei instanţe care lucrează în Palatul Justiţiei au un volum mare de activitate, iar la momentul construirii Palatului aveau un volum de activitate de cinci ori mai mic. Spaţiile au devenit neîncăpătoare, în 2013 am reuşit să facem două birouri pentru personalul auxiliar, alte două încăperi pentru arhivarea dosarelor, unul pentru Tribunal, altul pentru Judecătorie. Se fac eforturi pentru ca toată lumea să-şi poată desfăşura activitatea cum se cuvine. Ne gândeam că în măsura în care Judecătoria Lieşti se va desfiinţa, în funcţie de instanţa care va prelua activitatea şi personalul, vom vedea ce se întâmplă cu spaţiul respectiv, care este al Ministerului Justiţiei. Cel mai probabil se va împărţi competenţa între Galaţi şi Tecuci, iar personalul va fi preluat de instanţele care vor prelua şi competenţele. Cât priveşte sediul de la Lieşti, noi l-am dori ca spaţiu de depozitare a dosarelor pentru care există termen îndelungat de păstrare sau permanent, dar depinde ce va decide ministerul. Am făcut demersuri şi pentru preluarea vechiului sediu al Judecătoriei Târgu Bujor, dar nu am primit nici acum un răspuns din partea ministerului.

"Cea mai mare realizare a mea este copilul"

Judecătorul Anca Pungoci şi-a început cariera în 1991. A lucrat la Judecătoria Galaţi până în anul 1996, când a promovat la Tribunal. Din 1998 până în 2002 a fost preşedintele Secţiei Civile a acestei instanţe, din 2002 până în 2006 a ocupat fotoliul de vicepreşedinte al Tribunalului, iar de la 1 ianuarie 2013, pentru trei ani, a preluat şefia instituţiei.

„Am o fire optimistă, cred că întotdeauna se poate găsi o rezolvare pentru orice. Mă consider un om împlinit profesional, iar în plan personal, cea mai mare realizare a mea este băiatul meu, student în anul al III-lea la Facultatea de Medicină Dentară, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi”, a concluzionat şefa Tribunalului.

Citit 4214 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Martie 2014 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.