Dosar închis în cazul crimei de la Romero

Dosar închis în cazul crimei de la Romero
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cele mai complexe dosare de crimă instrumentate în ultima vreme şi care se află pe rolul instanţelor gălăţene se va închide înainte de a fi început cu adevărat. Motivul pentru care cazul crimei de la casa de amanet Romero se va încheia fără un condamnat este acela că autorul crimei şi-a pus capăt zilelor în timp ce se afla în arest, la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti, aşa cum „Viaţa liberă” a anunţat în ediţiile trecute.

Altfel spus, deşi poate părea un punct de vedere abrupt, în cazul acesta Alexandru Rabacu s-a condamnat singur la moarte şi s-a grăbit să-şi execute singur sentinţa.

Acest lucru nu îndreaptă în vreun fel lucrurile. Pierderea Mirelei Streşnă, tânăra angajată a casei de amanet, nu va putea fi răscumpărată în vreun fel.

Ar fi urmat a şasea înfăţişare

În momentul în care Rabacu s-a sinucis, judecarea cauzei se afla în plină desfăşurare la Tribunalul Galaţi. În acest dosar au fost consemnate până acum cinci termene, iar o a şasea înfăţişare urma să aibă loc pe 4 mai.

De fapt, până când tânărul acuzat de comiterea crimei să se sinucidă, în dosarul despre care vorbeam mai devreme nu se discutaseră aspecte legate în special de fondul cauzei, ci mai degrabă cele care vizează procedura în astfel de situaţii (menţinerea arestării, termene pentru audierea martorilor sau pentru studierea documentelor din dosar).

Acum, potrivit preşedintelui Tribunalului Galaţi, Carmen Sandu, pentru că inculpatul a decedat, procesul penal va înceta.

Trebuie spus însă că, dosarul care urmează a fi închis este unul extrem de voluminos şi conţine informaţii şi mărturii de-a dreptul şocante. În primul rând, aici se găsesc toate probele administrate de către procurori, fotografii de la locul crimei sau ale victimei, corpuri delicte, dar declaraţii ale criminalului şi ale martorilor.

Poliţişti aproape de locul crimei

Ne-am concentrat însă asupra lucrurilor ce nu au fost până acum spuse, sau care au fost tratate ceva mai superficial în toate cele ce s-au spus despre crimă. În primul rând, din cele consemnate în mai multe declaraţii ale martorilor, dar şi ale criminalului, un echipaj de poliţie s-a aflat la câteva zeci de metri de casa de amanet.

Unul dintre martori spune că, în momentul în care s-a declanşat alarma, a mers la uşa casei de amanet şi a auzit victima strigând după ajutor. Imediat după aceasta, ar fi alergat către o maşină de poliţie aflată în apropiere, însă în maşină nu se afla niciun poliţist.

Apoi, Rabacu spune în depoziţia dată procurorilor că după ce a comis crima a încercat să iasă din casa de amanet prin gaura pe care o făcuse prin acoperiş, numai că a zărit în curtea Liceului 3 doi poliţişti. Aşa că a decis să se retragă şi să aştepte în toaletă până la trecerea oamenilor legii.

Un alt lucru care trebuie consemnat este acela că prezenţa lui Alexandru Rabacu în zonă a fost sesizată cu o zi înainte de către locatarul unui bloc din preajmă. Acesta a declarat în faţa anchetatorilor că a mers la Mirela Streşnă şi a avertizat-o că un individ suspect dă târcoale locului.

Lucrurile nu au rămas aşa. Cea care avea să moară în urma loviturilor de cuţit primite a scris un e-mail către administratorul casei de amanet în care povestea cele spuse de către martorul din zonă. E-mail-ul a ajuns însă la acesta exact în momentul în care crima s-a produs.

Sunt numai două aspecte care ar fi putut duce la evitarea producerii crimei, însă fatalitatea a fost cea care a aşezat lucrurile altfel.

Nu se poate face dreptate

Deznodământul acestui dosar ar fi putut fi unul nu foarte greu de anticipat. Altfel spus, ţinând cont de precedente, după judecarea întregii cauze, Alexandru Rabacu şi-ar fi putut petrece următorii 15 ani după gratii. Pentru că vorbim însă despre un tânăr de nici 20 de ani, el şi-ar fi ispăşit pedeapsa şi ar fi ieşit din închisoare după ce ar fi împlinit 35 de ani.

Din punct de vedere pur teoretic, criminalul ar fi avut tot timpul să-şi ia viaţa de la capăt. A ales însă să se sinucidă.

Chiar şi aşa, niciunul dintre cei care au cunoscut-o pe Mirela nu poate spune că simte în vreun fel că s-ar fi făcut dreptate.

Citit 2479 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.