Decizie aşteptată în primul scandal din justiţia gălăţeană

Decizie aşteptată în primul scandal din justiţia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magistraţii ieşeni au ajuns la finalul judecării dosarului fostului procuror general al Parchetului gălăţean, Dinu Gâlcă. După decesul acestuia, procesul penal a încetat în ceea ce-l priveşte, dar a continuat pentru ceilalţi inculpaţi şi se pare că pe 27 mai judecătorii vor da o primă decizie.

După patru ani de plimbări între instanţe, timp în care cercetarea judecătorească a înaintat cu lentoare, dosarul, care a stârnit un adevărat scandal în justiţia gălăţeană prin implicaţiile pe care le-a avut, pare să fi ajuns la final. Este vorba despre zece inculpaţi, care provin atât din mediul afacerilor, cât şi din cel politic şi al justiţiei: Dinu Gâlcă a fost procuror general al Parchetului Curţii de Apel, Alexandru Şerban, fost şef al Postului de Poliţie din Vânători, Ion Popescu, fost procuror inspector la Parchetul Curţii gălăţene şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea, Dumitru Cozma, notar public, Alexandru Bălan, avocat, Petrică Tudosă, fost director la Direcţia Silvică Vrancea, Lili Dediu, afacerist, Dorel Dumitraşcu, afacerist, Vasile Bogdan, afacerist, şi Costel Pohrib, afacerist.

Cazul a fost unul care, în septembrie 2010, a stârnit un mare scandal, prin subiectul adus în atenţia publică. Procurorii gălăţeni ai DNA au prezentat dosarul în care mai mulţi afacerişti şi indivizi care aveau legătură cu mediul politic au încercat, prin oameni ai legii, vorbim aici de procurori sau foşti procurori, avocaţi şi notari, să-şi rezolve anumite probleme, primind în schimb diverse favoruri. Fiind şef peste parchetele a trei judeţe, Galaţi, Brăila şi Vrancea, se pare că Dinu Gâlcă şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine câte ceva pentru amicii săi. După moartea lui Gâlcă, procesul a încetat în ceea ce-l priveşte, au rămas însă în ecuaţie ceilalţi nouă inculpaţi, iar printre martorii care ar fi trebuit să fie auduaţi la Curtea de Apel Iaşi s-ar fi numărat şi Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţului Vrancea.

Faptele prezentate de DNA

Dinu Gâlcă ar fi primit ospeţe gratuite la restaurante din Vrancea şi produse alimentare în valoare de 3.200 de lei pentru a-i obţine de la Prefectura Vrancea un titlu de proprietate pe 15 hectare de teren în Focşani lui Vasile Bogdan. Tot produse alimentare ar fi luat şi de la Costel Pohrib, pentru a-l influenţa pe un procuror de la Parchetul Tribunalului să dea o soluţie favorabilă pentru o cunoştinţă a lui Pohrib, cercetată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, ar fi constrâns o persoană să-i dea notarului Cozma 5.000 de lei, ameninţându-l că în caz contrar îi va face dosar penal. Gestul lui Gâlcă a fost urmat şi de şeful de post de la Vânători, care i-ar fi făcut omului un dosar penal, ce nu era de competenţa lui, acesta din urmă dându-i lui Cozma 2.000 de lei. De asemenea, i-ar fi promis lui Petrică Tudosă că prin influenţa pe care ar avea-o asupra unor funcţionari publici avea să-i obţină menţinerea în funcţia de şef la Direcţia Silvică Vrancea. Acesta urma să-l ajute cu schimbarea destinaţiei terenului forestier pe care Gâlcă îl avea în Vrancea, dar şi cu materiale de construcţie pentru împrejmuirea terenului. Pentru a crea impresia de legalitate a obţinerii materialelor de construcţie, Gâlcă a apelat la Dumitraşcu, pentru a-i întocmi în fals şi a înregistra în evidenţa contabilă a firmei sale mai multe documente contabile care ar fi însoţit materialele de construcţie. Tot Gâlcă nu ar fi trecut în declaraţia de avere faptul că a deţinut o clădire în Galaţi, pe care a înstrăinat-o, şi nici faptul că avea o datorie de 250.000 de lei către o societate din oraş. La rândul său, Lili Dediu nu a înregistrat în evidenţele contabile ale firmei sale veniturile realizate prin construirea imobilului lui Gâlcă, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 90.387 de lei. Toate acestea au fost susţinute de cei de la DNA Galaţi şi rămâne de văzut ce au descoperit judecătorii în cei patru ani de cercetare a dovezilor din acest caz.

Alt scandal se naşte la Iaşi

De asemenea, trebuie punctat, pronunţarea în acest dosar vine pe fondul unui alt scandal punctat de presa ieşeană. Se pare că, zilele trecute, mai mulţi avocaţi au fost informaţi de cei de la DNA Iaşi că au fost interceptaţi într-un dosar. Se spune că, în celulă, Tiberiu Cristodorescu ar fi purtat timp de o lună echipamente de înregistrare audio şi video. Ziarele din Iaşi au titrat faptul că Tiberiu Cristodorescu, arestat într-un dosar de trafic de influenţă alături de unul dintre fraţii Corduneanu, ar fi făcut un denunţ în care a fost pomenit şi numele unui anume „Dediu”. Plecând de la această informaţie, presa ieşeană a adus în discuţie un alt dosar penal în care este pomenit numele lui Lili Dediu. Gheorghe Clapon şi Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) sunt cercetaţi de DNA Iaşi pentru că i-ar fi promis lui Dediu ca în schimbul a 70.000 de euro să-i obţină pentru fiul său o sentinţă favorabilă la Curtea de Apel Iaşi. Pe fondul acestui scandal, reamintim că se aşteaptă două soluţii în dosare importante pentru Galaţi, primul fiind unul în care printre protagonişti se află Lili Dediu, iar al doilea fiind cazul instrumentat de procurorii DIICOT, unde printre cei judecaţi la Curtea de Apel Iaşi se numără şi Mihail Boldea.

Mai citiţi şi:

Dinu Gâlcă, despre dosarul DNA Galaţi: „Fantezii şi abuzuri”

Citit 3077 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 11:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.