Dosarul "Aviasan", blocat de vacanţa judecătorească

Dosarul "Aviasan", blocat de vacanţa judecătorească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul "Aviasan" a ajuns la Înalta Curte după ce toţi inculpaţii au atacat decizia magistraţilor Curţii de Apel Braşov. Aceştia au hotărât că rechizitoriul şi probele furnizate de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt legale şi că, după mai bine de 100 de zile de cameră preliminară, în acest dosar ar trebui să demareze faza publică.

Decizia judecătorilor braşoveni a fost dată pe 11 iunie, dar abia vineri, 27 iunie, am primit răspunsul că sentinţa a fost motivată şi a plecat spre Înalta Curte. Cei de la biroul de relaţii publice al Curţii Supreme nu l-au găsit înregistrat vineri, în schimb, ieri, ni s-a comunicat că a ajuns un dosar cu inculpaţii Costache Roşca şi Mihail Boldea, dar că indicativul este altul, 2500/1/2014 şi nu 1142/44/2013, acesta fiind cel mai probabil motivul pentru care nu l-au identificat pe 27 iunie. În dosarul "Aviasan", se va judeca acum la Bucureşti contestaţia inculpaţilor împotriva deciziei care a găsit rechizitoriul şi probele legale, dispunând să înceapă judecata publică.

Cazul "Aviasan" a fost finalizat anul trecut în octombrie, când fostul parlamentar de Galaţi, Mihail Boldea, ex-prim-procurorul Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca, afaceriştii Valentina Cojocaru, Mircea Marosy şi Matei Oprea, precum şi Ionel Mihăilă au fost trimişi în judecată pentru dispariţia din proprietatea publică a aerobazei oraşului nostru, numită Aviasan. Procurorii DNA susţin că aproximativ 40 de hectare de teren au fost trecute în proprietatea unei societăţi, după ce Boldea a obţinut o decizie judecătorească pentru care a falsificat un act. Ulterior, terenul a fost lotizat şi vândut, într-un ritm alert, unor apropiaţi ai celor implicaţi în "afacere", mai arată procurorii, care estimează că prejudiciul s-ar ridica la peste 21 de milioane de euro.

De asemenea, DNA a mai susţinut că terenul care se afla în proprietatea localităţii Vânători a constituit obiectul unor dispute legale, materializate în procese civile. Părţile au fost, pe de o parte, Consiliul Local Vânători şi primarul comunei, iar pe de altă parte cei interesaţi să li se intabuleze cele aproximativ 40 de hectare de teren. La refuzul consilierilor şi primarului, ar fi intervenit puterea legii, prin acţiunea fostului şef al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca. DNA afirmă că miza intervenţiei acestuia în favoarea lui Boldea, Marosy, Oprea şi Cojocaru ar fi fost două milioane de euro, sumă care i-ar fi fost adusă într-o sacoşă şi pentru care Roşca i-ar fi ameninţat pe consilieri şi pe primar cu deschiderea unor anchete penale şi chiar cu arestarea edilului. Dincolo de toate aceste detalii, mai mult sau mai puţin picante, rămâne realitatea că fosta aerobază a oraşului nu mai există, în locul ei fiind acum loturi de terenuri pe care s-au ridicat diverse construcţii.

Iniţial, Serviciul Teritorial Galaţi al DNA a trimis dosarul spre judecata magistraţilor gălăţeni ai Curţii de Apel, pe vechiul Cod penal. Toţi inculpaţii erau în stare de libertate, aşa că primele termene s-au desfăşurat în „formaţiune incompletă”, fiecare dintre acuzaţi venind la termene diferite, pentru a mai solicita timp de angajare a avocaţilor. Cererile sunt perfect legale în această etapă a procesului, aşa că judecătorii, cu acordul DNA, au tot dat termene.

Într-un final, s-a aflat că Boldea a făcut cerere de strămutare a procesului, iar Înalta Curte a admis ca judecata să se desfăşoare la Braşov, numai că deja ne aflam la momentul când intrase în vigoare noul Cod penal, care consfinţeşte „camera preliminară” sau faza secretă a procesului, în care nici părţile, nici avocaţii, nici procurorul nu ajung în faţa judecătorului, ci trimit înscrisuri în măsura în care acesta le cere. La Braşov, pe ultima sută de metri a celor 60 de zile, cât ar trebui să dureze camera preliminară, magistratul a decis că nu este competent să judece dosarul în care unul dintre inculpaţi fusese deputat în Parlamentul României, astfel că a trimis cauza la Înalta Curte.

După o perioadă, la finele lui aprilie, instanţa supremă, a returnat dosarul, pe motiv că Braşovul este competent să judece. De atunci, abia pe 11 iunie, judecătorii au admis începerea etapei publice a procesului.

Acum, Curtea Supremă va avea pe masa de lucru contestaţia inculpaţilor din dosarul "Aviasan". Rămâne de văzut cât timp va mai trece până ca acest dosar să intre pe făgaşul normal al unui proces penal public. Ţinând cont că ne aflăm în plină vacanţă judecătorească, cel mai probabil, dacă la Înalta Curte va fi menţinută decizia braşovenilor, termenul va fi pentru luna septembrie. Reamintim că dosarul, unul dintre cele mai importante cazuri instrumentate de DNA Galaţi, a ajuns în instanţă în octombrie 2013.

Mai citiţi şi: Nume grele din Galaţi, anchetate de DNA în dosarul "Aviasan"/ Patru parlamentari sunt cercetați de procurori

Citit 1584 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.