Victima unui ACCIDENT la Plaja "Dunărea" a dat în JUDECATĂ Gospodărire Urbană pentru peste UN MILION DE EURO
Foto: Foto: Remus Basalic

Victima unui ACCIDENT la Plaja "Dunărea" a dat în JUDECATĂ Gospodărire Urbană pentru peste UN MILION DE EURO
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Un tânăr din Galaţi a dat în judecată SC Gospodărire Urbană SRL cerând 105.911,65 de lei despăgubiri civile, un milion de euro daune morale şi o rentă viageră pentru accidentul cumplit pe care l-a suferit la Plaja "Dunărea" * Suma poate părea mare, dar în realitate reprezintă o compensaţie prea mică pentru modul dramatic în care tânărului i-a fost afectată viaţa pentru totdeauna


Patru lei şi-o coloană frântă

Povestea dramatică a lui Ionuţ a început pe 7 iunie în 2011. A plecat de la cursurile liceului pe care-l frecventa, împreună cu alţi doi colegi, la bazin. Au plătit câte patru lei ca să intre şi să înoate. Li s-au luat banii şi ei au înotat într-un bazin în curs de umplere. Ionuţ a făcut un ultim salt de la platformă, dar, cum apa era prea mică, s-a izbit de fundul bazinului, lovindu-se la cap şi frângându-şi coloana.

Totul a ajuns pe masa de lucru a unui judecător, care trebuie să dea acum un verdict anchetei penale care s-a făcut în acest caz. Din filele dosarului aflat pe rolul Tribunalului răzbat clar zidurile de care s-a izbit acest tânăr, iar accentele reci au fost imprimate poveştii lui chiar de autorităţile care ar fi trebuit să-i vină în ajutor.

Nimeni n-a fost vinovat!

Poliţistul şi procurorul care au anchetat cazul lui Ionuţ au decis că nimeni nu este vinovat de ceea ce s-a întâmplat pe 7 iunie 2011, când tânărul a ajuns la spital cu traumatism cervical cu leziune neurologică completă. Simţurile sale funcţionează în proporţie de doar un procent, iar singura lui posibilitate de a se mişca este scaunul cu rotile. Primordial a fost să-şi revină, apoi a făcut plângere penală împotriva SC Gospodărire Urbană SRL şi a aşteptat răspunsul.

Ionuţ susţine în acţiunea lui că, pe 7 iunie, când a intrat la Plaja Dunărea, la bazin, deşi a plătit preţul unui bilet, cel care i-a luat bani nu l-a avertizat că apa nu este la nivelul care-i poate permite să facă salturi. De asemenea, nu existau nici avertismente scrise menite să le atragă atenţia lui şi colegilor lui. Mai mult, până la producerea incidentului, tinerii au făcut salturi fără ca cineva să le spună ceva, iar asta reiese chiar din ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale. "Ei, O. Robert Viorel şi M. Cristi Ionuţ au început să sară de la platforma aflată pe marginea bazinului de înot. Au observat că apa este mică, dar au continuat să sară. Din declaraţiile băieţilor reiese că l-au avertizat pe Chiricuţă să nu mai sară în cap de la platformă, întrucât apa este mică şi, chiar după ce O. s-a retras, Chiricuţă a continuat să sară”, se arată în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale a Parchetului Judecătoriei.

Nu apare, însă, în rezoluţia procurorului, vreo referire la faptul că salvamarul angajat le-a cerut să nu mai sară în apă sau că tinerii ar fi fost avertizaţi în vreun fel despre riscurile la care se expun. „Nu trebuia să permită accesul la bazin până când nu era umplut cu apă sau mai grav să permită folosirea platformei amenajate pentru săritura în apă”, arată apărătorul lui Chiricuţă.

Cât despre ancheta penală, avocatul consideră că a fost mai mult decât sumară. „Cercetarea penală cu soluţia NUP a fost dată faţă de angajatul societăţii în urma unor cercetări mai mult decât sumare şi nu împotriva SC Gospodărire Urbană, care derulează astfel de activităţi comerciale şi a cărei culpă este mai mult decât evidentă”, conchide apărătorul. Acesta mai arată că dacă societatea publică şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de folosinţă a bazinului faţă de un client care a plătit pentru servicii, tragedia ar fi fost evitată. Mai exact, bazinul trebuia să fie la acea oră plin cu apă şi nu în curs de umplere, să fi existat atenţionări scrise, salvamarul să fi fost în preajmă în permanenţă etc.

Gospodărire Urbană respinge toate acuzaţiile

Gospodărire Urbană susţine că, în 2011, activitatea de sezon a început la 1 iunie cu lucrări de amenajare, revizuire şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de apă, reparare a bazinului şi a grupurilor sanitare, etc şi că existau avertizări scrise că săritul în apă e interzis şi că avea toate autorizaţiile de funcţionare. Avocatul lui Chiricuţă a sesizat, însă, că, în realitate, actele au fost cerute exact în ziua accidentului lui Chiricuţă şi eliberate a doua zi, pe 8 iunie 2011, pe baza declaraţiei pe propria răspundere a unei persoane care nu se identifică. „Oare cum şi-a început activitatea la 1 iunie 2011, din moment ce condiţiile de funcţionare specifice activităţii sale încep din data de 7 iunie 2011 - 8 iunie 2011”, se întreabă, retoric, avocatul.

„Nu vrem să ne îmbogăţim!”

Banii pe care Chiricuţă îi cere sunt cei pe care familia lui i-a cheltuit cu spitalele şi îngrijirea lui, precum şi o rentă viageră pe care o lasă la aprecierea judecătorului. „Nu vrem să ne îmbogăţim. Vrem ca Ionuţ să poată duce o viaţă cât mai apropiată de cea normală. Acum e ca o păpuşă şi mă tem pentru soarta lui, atunci când noi nu vom mai fi să avem grijă de el. Plaja "Dunărea" este un loc periculos şi încă nu s-au luat măsuri, e tot vraişte, ca şi atunci. Vrem ca acolo să nu se mai întâmple asemenea accidente, iar locul să fie securizat”, ne-a declarat Florentina Chiricuţă, mama lui Ionuţ.

Avocat pe bani publici

La şedinţa de joi a Consiliului Local aleşii vor decide dacă încuviinţează angajarea unui avocat de către SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi pentru reprezentarea intereselor societăţii în faţa instanţelor judecătoreşti, în dosarul cu Chiricuţă Ioan, pentru toate fazele procesuale. Cert este că, în acest moment, SC Gospodărire Urbană beneficiază de serviciile unui avocat, în procesul teilor măcelăriţi de pe arterele principale ale oraşului - Domnească, Brăilei şi George Coşbuc. Reamintim că în primăvara trecută, angajaţii SC Gospodărire Urbană au „fasonat” teii, lăsându-i aproape goi. Garda de Mediu Galaţi i-a aplicat o amendă de 50.000 de lei pentru „pentru tăieri abuzive de ramuri de structură a teilor aflaţi pe domeniul public”, iar avocatul care reprezintă Gospodărire Urbană în procesul intentat împotriva amenzii aplicate de Garda de mediu este Veronica Belghiş Boldea, valoarea contractului încheiat fiind de 2.500 de lei.

   

CITEŞTE ŞI: Lumea are nevoie de Ionuţ

Citit 8705 ori Ultima modificare Luni, 28 Iulie 2014 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.