Protagoniştii unui dosar de CORUPŢIE din judeţul Galaţi, puşi sub CONTROL JUDICIAR

Protagoniştii unui dosar de CORUPŢIE din judeţul Galaţi, puşi sub CONTROL JUDICIAR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Odată ajuns la Curtea de Apel, fostul primar al Brăhăşeştiului, Vasile Băiculescu, dar şi ceilalţi inculpaţi din dosarul său au avut parte de instituirea controlului judiciar, prin care nu mai pot părăsi România şi nu au voie să discute între ei sau să se apropie de martori. Acestea sunt doar o parte dintre restricţiile impuse de instanţă, de curând, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod penal.

În 2010, Vasile Băiculescu a fost trimis în faţa instanţei de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Alături de el au ajuns în faţa magistraţilor Marcel Peneoaşu, Marius Iamandi şi Iuliana Pleşcan. Procurorii DNA susţin că primii doi i-ar fi oferit mită fostului edil pentru ca acesta să le dea contracte de 72.873 de lei, din bani publici, în timp ce Iuliana Pleşcan a fost secretar la Primărie, procurorii afirmând că ea ar fi luat mită de 1.500 de lei, iar Băiculescu 8.500 de lei, ca să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu. Cei de la DNA au mai afirmat că ex-primarul Brăhăşeştiului ar fi cerut parte din valoarea contractelor pe bani publici, dar şi executarea unor lucrări private în interesul lui de administratorii celor două firme, pentru a recepţiona lucrările publice şi afaceriştii să-şi poată încasa banii.

La un an după ce au fost trimişi în judecată cei patru, a venit şi rândul firmelor care au executat lucrările să fie deferite justiţiei, tot pentru fapte de corupţie, iar dosarele au fost conexate. Prima condamnare a venit în ajunul Crăciunului 2013. Fostul edil mai avea o condamnare cu suspendare de trei ani, tot pentru fapte de corupţie, comise în 2008. Acesta este motivul pentru care judecătorul i-a anulat suspendarea, Băiculescu primind patru ani şi patru luni cu executare. Peneoaşu a primit trei ani şi două luni de închisoare, Marius Răianu Iamandi a primit şase luni cu suspendare, iar Iuliana Pleşcan a fost achitată. De asemenea, firmele Tralma SRL Corod şi Mobilzone SRL Bârlad au primit amenzi penale. Tribunalul a mai dispus confiscarea sumei de 29.500 de lei de la Băiculescu, obligându-l pe acesta să-i plătească unei denunţătoare 72.873,69 de lei, şi a menţinut sechestru pe casele, terenurile şi maşinile inculpaţilor.

Sentinţa nu este definitivă, ultima cale de atac desfăşurându-se acum la Curtea de Apel, unde următorul termen de judecată va fi pe 26 septembrie.

Citit 1800 ori Ultima modificare Miercuri, 13 August 2014 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.