Doi bărbaţi au creat un PREJUDICIU DE SUTE DE MII DE LEI. Iată cu ce AFACERI se ocupau aceştia

Doi bărbaţi au creat un PREJUDICIU DE SUTE DE MII DE LEI. Iată cu ce AFACERI se ocupau aceştia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar de evaziune fiscală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Geani Argint şi a lui Neculai Iosip. Din cercetările efectuate de procurori a reieşit faptul că Geani Argint şi-a făcut, în februarie 2008, o firmă, SC Argint 2008 SRL, care avea ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase)”. Doi ani mai târziu, Geani Argint a cesionat societatea către Vasile Maican, care devine asociat unic şi administrator al firmei. În aceste condiţii, societatea îşi mută sediul din Piscu la Focşani. Cesionarea a avut loc după ce Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi a efectuat un control, în urma căruia au fost stabilite în sarcina lui Geani Argint obligaţii de plată către bugetul de stat în cuantum de 631.153 de lei (impozit pe profit, TVA şi majorări).

Anchetatorii susţin că Geani Argint, în anul 2008, şi-a înregistrat în contabilitate mai multe facturi fiscale şi chitanţe de plată false (cheltuieli nereale) emise în numele SC Hedarom SRL Galaţi, SC Best Quality SRL Galaţi, SC Suchen SRL Galaţi, SC Diana Com SRL Brăila şi SC Alcomchim Impex SRL Sibiu, privind achiziţii de bunuri (cereale şi agregate minerale) în valoare de 1.703.228 de lei (din care 271.944 de lei TVA). „Din verificările efectuate ulterior, s-a stabilit că societăţile comerciale „vânzătoare” au avut comportament tip „fantomă”, nu recunosc relaţiile comerciale (nu au derulat relaţii comerciale cu societatea inculpatului), aveau obiect de activitate ce nu permitea vânzarea de cereale ori agregate minerale ori erau controlate de inculpatul Iosip Neculai”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni. Mai mult, inculpatul „a plătit” 1.703.228 lei către cele cinci societăţi comerciale, în numerar, cu chitanţe ori prin operaţiuni de compensare, care nu au fost înregistrate la Institutul de Management şi Informatică din cadrul Ministerului Economiei.

Facturi şi chitanţe ilegale „Facturile fiscale şi chitanţele de plată false au fost puse la dispoziţia inculpatului Argint Geani de inculpatul Iosip Neculai, care l-a determinat să şi le înregistreze în evidenţa contabilă. De altfel, inculpatul Argint Geani şi-a înregistrat în evidenţa contabilă facturi fiscale false, chitanţe de plată în numerar şi ordine de compensare emise în numele SC Hedarom şi SC Best Quality, controlate de inculpatul Iosip Neculai”, mai precizează procurorii. Cei doi inculpaţi au creat un circuit comercial scriptic (fictiv) între firma lor şi celelalte cinci societăţi, în scopul deducerii nelegale a TVA-ului şi diminuării bazei de impozitare (plăţile între aceste societăţi „făcându-se doar în numerar ori prin compensări neînregistrate legal”).

Anterior sau în perioada înregistrării în contabilitatea SC Argint 2008 SRL a facturilor fiscale şi chitanţelor de plată false, inculpaţii au achiziţionat cereale de la persoane fizice în baza unor borderouri de achiziţie sau „la negru”, la preţuri mai mici şi fără plata TVA, pe care le vindeau ulterior către diferite societăţi comerciale, cu preţuri mai mari şi cu plata TVA. TVA-ul colectat la vânzarea cerealelor către diferite societăţi comerciale trebuia plătit către bugetul de stat, întrucât inculpaţii nu plăteau această taxă la achiziţia de la persoanele fizice şi nu aveau temei legal pentru a-şi deduce această taxă. Cei doi vor da socoteală în faţa legii, ei urmând să fie judecaţi de magistraţii Tribunalului Galaţi.

Citeşte şi: 229 de ani de PUŞCĂRIE pentru o CRIMĂ INTERLOPĂ şi despăgubiri de peste 1,3 milioane de lei

Citit 4304 ori Ultima modificare Luni, 25 August 2014 21:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.