PÂSLARU, vinovat şi nevinovat în procesul cu ANI

PÂSLARU, vinovat şi nevinovat în procesul cu ANI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarele deputatului Florin Pâslaru iau tot felul de întorsături în justiţie, semn că magistraţii pot oricând dărâma soluţii şi demola anumite percepţii despre un caz. Demnitarul are un caz civil şi unul penal, legate de acelaşi subiect: conflictul de interese provocat de angajarea pe bani publici a fiului său la cabinetul de parlamentar pe care Pâslaru îl are în Galaţi.

Trimis în judecată, în penal

Dosarul penal a trecut de faza secretă a camerei preliminare, judecătorii Curţii Supreme găsind că rechizitoriul şi probele aduse de procurori sunt absolut legale. În ianuarie 2014, procurorii bucureşteni l-au trimis în judecată pe Florin Pâslaru pentru conflictul de interese semnalat de ANI, el fiind citat în calitate de inculpat pentru data de 29 septembrie.

În dosarul civil, Înalta Curte a impus, pe 12 septembrie, rejudecarea cauzei. Este vorba de procesul pe Contencios administrativ, unde Pâslaru a solicitat anularea unui Raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), făcut în 7 noiembrie 2011. Actul administrativ spunea că Florin Pâslaru s-a aflat în conflict de interese în momentul în care, în 2009, şi-a angajat fiul la cabinetul său parlamentar. Din comunicatul emis de cei de la ANI a reieşit că deputatul şi-a plătit fiul cu 21.662 lei (circa 5.150 de euro), din 2009 şi până la momentul izbucnirii scandalului public. Din acelaşi comunicat reiese şi că ANI a sesizat Parchetul General în ceea ce-l priveşte pe Florin Pâslaru. În februarie 2012, cei din ANI au făcut public faptul că raportul instituţiei în ceea ce-l priveşte pe deputatul de Galaţi a rămas definitiv după ce nu a fost contestat de parlamentar.

Drum sinuos, în civil

Abia după şase luni de la publicarea raportului ANI, Pâslaru contestă actul respectiv, la Curtea de Apel Galaţi. Ulterior, pe site-ul ANI apare faptul că în dosar s-a făcut o cerere de strămutare, acceptată de Curtea Supremă. Cauza a ajuns să se judece la Curtea de Apel Bacău, unde Pâslaru pierde procesul, anul trecut, pe 14 februarie. Cum era de aşteptat, Florin Pâslaru a atacat decizia, iar cauza a ajuns la Înalta Curte, în martie 2013, primind un termen foarte îndepărtat, peste doi ani, în 2015. În aprilie 2013, avocaţii fac o cerere de preschimbare a termenului, care aduce judecata în februarie 2014. În timp ce procesul civil a mers în favoarea sa, magistraţii trimiţând dosarul înapoi la Curtea de Apel Bacău, pentru rejudecarea lui, cel penal susţine că toate probele sunt bune şi că judecata merge înainte.

„Am atacat soluţia Curţii de Apel cu recurs în contencios, la Înalta Curte de Casaţie, iar argumentele noastre au fost că, în perioada care i se impută clientului nostru, ANI nu avea prerogative legale să constate eventuale conflicte de interese, deputatul nu şi-a încălcat nici o atribuţie de serviciu în exercitarea funcţiei publice, iar angajarea a fost consfinţită juridic de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi avizată de oficiul juridic al camerei. Considerăm că soluţia instanţei supreme este cea firească în raport de circumstanţele cauzei, deşi în multe situaţii instanţele au menţinut opinia Agenţiei de Integritate”, a explicat avocata Anca Vlase, care l-a reprezentat pe deputatul Florin Păslaru în acest dosar. 

Vă reamintim că la baza ambelor cauze, civilă şi penală, stă acelaşi raport din 2011 al ANI, contestat abia în 2012 de Pâslaru. Cum până acum instanţele au avut puncte de vedere diferite, singurul lucru cert rămâne, deci, acela că deciziile nu sunt definitive, astfel că mai putem asista la răsturnări de situaţie.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Îmbrânceală la instanţă între fiul lui Florin Pâslaru şi reprezentanta ANI

Citit 1907 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.