DATORNICII APATERM vor fi daţi pe mâna Electrocentrale. CĂLDURA Galaţiului, în aer!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

DATORNICII APATERM vor fi daţi pe mâna Electrocentrale. CĂLDURA Galaţiului, în aer!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În cazul în care Electrocentrale va reuşi să preia creanţele Apatermului, sentinţele judecătoreşti ar putea fi puse în executare * Peste două mii de familii riscă să fie aruncate în stradă


În această săptămână a avut loc o adunare generală a creditorilor Apaterm, distribuitorul agentului termic din Galaţi. În urma acestei şedinţe, reprezentanţii celor de la Electrocentrale, care este şi cel mai mare creditor al Apaterm, au obţinut o modificare a planului de reorganizare. Această modificare a planului de reorganizare va intra efectiv în vigoare abia după ce instanţele de judecată îşi vor da acceptul.

Una dintre prevederile modificării planului de reorganizare prevede ca Apatermul să-şi cedeze creanţele către Electrocentrale. Ce înseamnă acest lucru, de facto? Cei de la Electrocentrale îi vor putea executa silit pe datornicii Apaterm, iar aceştia din urmă se pot trezi în stradă. În acest moment, Apaterm are nu mai puţin de 2.261 de sentinţe definitive şi irevocabile împotriva proprietarilor rău-platnici.

CITEŞTE ŞI: Cum pot SCĂPA ASOCIAŢIILE DE DATORIILE la APATERM

Sinan Mustafa, reprezentantul firmei Maestro SPRL Constanţa, desemnată de instanţă să conducă Electrocentrale, a fost cât se poate de rezervat în declaraţii. "Într-adevăr, a existat o adunare generală a creditorilor în care s-a modificat planul de reorganizare al celor de la Apaterm. În momentul în care instanţa îşi va da girul pe el, vom putea discuta mai pe larg", a spus acesta.

Pe de altă parte, firma din Constanţa nu a renunţat la planul de a le ridica dreptul de administrare celor de la Apaterm. "Noi ne dorim în continuare să le ridicăm dreptul de administrare, din cauză că felul în care această societate este administrată ne nemulţumeşte profund. Pentru a realiza acest lucru, ne vom adresa în continuare instanţelor judecătoreşti", a mai spus Sinan Mustafa. "Avem mai multe discuţii cu Consiliul Local Galaţi şi vrem să găsim o cale comună de a eficientiza sistemul de termoficare în Galaţi", a mai precizat acesta.

Cristian Istrate, cel care a fost "uns" luni în funcţia de administrator al Apaterm, spune că situaţia nu ar fi chiar atât de sumbră. "Vrem să facem în aşa fel încât să evităm falimentul ambelor societăţi. Este destul de devreme pentru a vorbi despre o soluţie. În acest moment, toate părţile implicate fac calcule, pentru a se putea găsi un numitor comun", a declarat acesta pentru "Viaţa liberă".

Totuşi, administratorul Apaterm a dat şi un orizont de timp gălăţenilor în ceea ce priveşte aflarea soluţiilor găsite de cele două societăţi şi de Primărie. "Noi spunem că vom continua activitatea. Până pe 15 octombrie vom putea spune, negru pe alb, care este soluţia găsită", a mai spus Cristian Istrate.

Primăria jură că va fi căldură

În cursul zilei de miercuri, 17 septembrie 2014, a avut loc la Primărie o nouă rundă de negocieri între municipalitate şi Apaterm pe de o parte şi Electrocentrale pe de altă parte.

CITEŞTE ŞI: Calcule pentru la iarnă/ Mai ieftin cu CENTRALĂ TERMICĂ, decât cu APATERM

”Facem eforturi susţinute pentru a identifica soluţiile cele mai eficiente de asigurare a termoficării Galaţiului în iarna care se apropie. Înţelegem că locuitorii oraşului, care depind de sistemul centralizat de termoficare, au nevoie de apă caldă şi căldură în case la iarnă şi tocmai de aceea suntem în contact permanent cu toţi factorii de decizie aici, pe plan local, dar şi la nivel de Guvern şi ministere, pentru a le asigura o iarnă liniştită. Singurul lucru pe care li-l cerem este să îşi plătească facturile la termoficare lună de lună, pentru că numai aşa putem asigura continuitatea furnizării agentului termic. Fac din nou apel la populaţie să îşi plătească datoriile curente la întreţinere. Nu există sistem în lumea aceasta care să funcţioneze fără plată. Oricâte soluţii am găsi noi pentru asigurarea termoficării oraşului şi oricât de moderne şi eficiente ar fi acestea, fără plată sunt sortite eşecului”, a declarat primarul Marius Stan.

Pe de altă parte, unul dintre cei mai buni specialişti în administraţie din Galaţi, prof.dr. Liviu Coman Kund, susţine că situaţia a scăpat deja de sub orice control.

"Eu nu văd o soluţie viabilă pentru Apaterm. Chiar dacă Electrocentrale va executa creanţele, se pune întrebarea: Cine va arunca în strada, în prag de iarnă, peste două mii de oameni?", a spus acesta pentru "Viaţa liberă".

CITEŞTE ŞI: Cum poţi SCĂPA de PENALITĂŢILE la Apaterm

Citit 4230 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Septembrie 2014 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.