BREVIAR JURIDIC/ Divorţul prin acordul soţilor pe cale judiciară

BREVIAR JURIDIC/ Divorţul prin acordul soţilor pe cale judiciară
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Divorţul prin acordul soţilor pe cale judiciară poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi chiar dacă există copii minori rezultaţi din căsătorie. Este exclusă posibilitatea pronunţării acestui divorţ dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.

Consimţământul poate fi exprimat concomitent de către soţi, prin cererea depusă şi semnată de ambii, ori succesiv, când cererea reclamantei este acceptată ulterior de soţul pârât prin exprimarea consimţământului liber şi neviciat în scris sau oral în faţa instanţei de judecată.

Prin cererea de divorţ, soţii pot stabili şi modalităţile în care au convenit să fie soluţionate cererile accesorii divorţului.

Cererile accesorii divorţului se referă la numele pe care îl va purta fiecare soţ după desfacerea căsătoriei, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea locuinţei copilului după divorţ, stabilirea contribuţiei fiecărui părinte la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, atribuirea locuinţei familiei etc.

CITEŞTE ŞI: BREVIAR JURIDIC/ Divorţul pe cale notarială

La termenul de judecată a cererii de divorţ, instanţa verifică dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor şi, în caz afirmativ, va pronunţa divorţul fără a face menţiune  despre culpa soţilor.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa va lua act de învoiala soţilor cu privire la cererile accesorii.

Hotărârea astfel pronunţată este definitivă.

În situaţia în care soţii nu se învoiesc asupra cererilor accesorii, instanţa va administra probele prevăzute de lege pentru soluţionarea acestora şi, la cererea părţilor, va pronunţa o hotărâre cu privire la divorţ, soluţionând totodată şi cererile privind exercitarea autorităţii părinteşti, contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor şi numele soţilor după divorţ.

Dacă va fi cazul, cu privire la celelalte cereri accesorii, instanţa va continua judecata şi va pronunţa o hotărâre supusă căilor de atac prevăzute de lege.

Judecător Eugen Mortu,

Tribunalul Galaţi

Citit 2490 ori Ultima modificare Luni, 29 Septembrie 2014 18:58