NOI DETALII în dosarul Bocăneanu-FCM Dunărea: Finanţarea ilegală s-a plătit, deşi SE ŞTIA că-i fraudă

NOI DETALII în dosarul Bocăneanu-FCM Dunărea: Finanţarea ilegală s-a plătit, deşi SE ŞTIA că-i fraudă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Anchetatorii arată că cei de la Prefectură, "deşi cunoşteau că la dosarul depus de către FCM Dunărea Galaţi exista un document falsificat (...) au acordat aviz de legalitate pentru HCL" * În referat se menţionează faptul că juristul Prefecturii a refuzat să semneze şi a scris pe marginea actului respectiv: “Nu!! Dosar penal!”


În referatul propunerii de arestare a fostului prefect Emanoil Bocăneanu, anchetatorii fac referire în detaliu la un dosar de finanţare, presupus ilegală, de către Primărie a FCM Dunărea. În  martie 2012, susţin procurorii, Auraş Braşoveanu, preşedintele clubului, a depus o copie color după o adresă emisă de AFP Galaţi, „pe care a contrafăcut-o prin radierea aliniatelor numărul doi şi cinci, în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat, în scopul obţinerii în mod ilegal a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat”.

Procurorii DNA menţionează că, pe 8 august 2012, Parchetul Judecătoriei a confirmat începerea urmăririi penale a lui Braşoveanu pentru fals şi tentativă la înşelăciune. Procurorii nu spun de ce, dar arată că acest dosar a ajuns pe masa DNA Galaţi abia în ianuarie 2014, adică cu doi ani mai târziu, „pentru continuarea cercetărilor faţă de învinuitul Braşoveanu Auraş şi faţă de făptuitorii Bocăneanu Emanoil Cătălin şi (…) pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată”.

După cum vedeţi, identitatea celuilalt personaj anchetat alături de Bocăneanu nu este deocamdată dezvăluită, însă din redactarea referatului de începere a urmării penale rezultă că ar putea fi vorba de un alt angajat al Prefecturii. „Deşi cunoşteau (s.n) că la dosarul depus de către FCM Dunărea Galaţi exista un document falsificat, în baza căruia se urmărea obţinerea finanţării şi pentru care se efectuau cercetări la organele judiciare competente, au acordat aviz de legalitate HCL, fără să respecte dispoziţiile legale, producând un prejudiciu bugetului municipiului Galaţi în cuantum de 970.000 de lei, sumă ce a fost virată în contul FCM Dunărea Galaţi”, se arată în referat.

Deocamdată, DNA susţine că doar Braşoveanu a uzat de fals

Procurorii DNA afirmă că, la sfârşitul lui septembrie 2014, s-a dispus extinderea anchetei penale cu privire la uzul de fals, sustragerea şi distrugerea de înscrisuri, într-un dosar care se afla în lucru la IPJ de doi ani. Pe 1 octombrie, DNA a dispus "efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Braşoveanu Auraş pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals". Pe 6 octombrie, a venit rândul lui Bocăneanu să i se spună că este cercetat "în continuare", pentru abuz în serviciu, sustragere şi distrugere de documente. Dată fiind implicarea unui funcţionar de rang înalt al statului, vorbim aici de fostul prefect de Galaţi, este interesant să aflăm cine a profitat în fapt de roadele falsului din dosarul finanţării FCM Dunărea.

Procurorii DNA au plecat pe urma actului falsificat, care a produs o gaură de un milion de lei bugetului local. Aşa au ajuns în Primărie, Prefectură şi Inspectoratul Poliţiei Judeţului (IPJ), la Serviciul Investigare Fraudă. Referatul anchetatorilor dezvăluie paşii pe care aceştia i-au făcut în descoperirea fraudei: „acea adeverinţă emisă de AFP Galaţi a fost depusă la Primăria municipiului Galaţi şi, ulterior la instituţia Prefectului judeţului Galaţi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru a justifica acordarea de ajutor bănesc FCM Dunărea".

Mergând pe fir, anchetatorii de la DNA au mai descoperit şi că unele acte au fost distruse: "în evidenţele instituţiei Prefectului judeţului Galaţi nu se găsesc adresele din 19 iunie 2012, emisă de către această instituţie către IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, şi cea din 20 iunie 2012, emisă de IPJ Galaţi către instituţia Prefectului judeţului Galaţi, Serviciul Juridic, ca răspuns la prima adresă mai sus menţionată, precum şi procesul verbal din data de 20 iunie 2012, încheiat între reprezentantul instituţiei Prefectului judeţului Galaţi, având ca obiect predarea–primirea unor documente". De altfel, DNA spune clar în referat că Bocăneanu ştia de existenţa anchetei penale şi a cerut să-i fie adus de la Inspectoratul Poliţiei dosarul finanţării FCM Dunărea, prin intermediul cuiva, care a devenit ulterior martor în dosar.

Anchetatorii susţin că Bocăneanu a distrus tot ce făcea referire la adresele trimise către Poliţie prin care cerea să i se aducă dosarul finanţării, care era obiectul anchetei penale, numai că adresele au rămas în evidenţele IPJ. De asemenea, a dat avizul de legalitate unui HCL, în condiţiile în care juristul Prefecturii a refuzat să-l semneze şi a scris clar pe acest document: „Nu!!! Dosar penal”. Rămâne ca DNA să ne ofere şi restul personajelor care au participat la acestă fraudă de un milion de lei.

Facem precizarea că referatul propunerii de arestare a fostului prefect Emanoil Bocăneanu ne-a fost pus la dispoziţie de DNA, fără a ni se preciza alte nume de persoane anchetate, în afară de cele făcute publice deja, tocmai pentru a proteja identitatea celor care, deocamdată, nu au nicio calitate în acest dosar sau care nu ar trebui să ştie asta.

CITEŞTE ŞI: Fostul prefect Bocăneanu, suspectat că a comandat asasinarea unei persoane

 

Citit 10822 ori Ultima modificare Luni, 24 Noiembrie 2014 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.