ANALIZĂ VL/ Cum au fost JEFUIŢI gălăţenii la FACTURILE de energie

ANALIZĂ VL/ Cum au fost JEFUIŢI gălăţenii la FACTURILE de energie
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Electrica a umflat facturile la energie cu peste 50 milioane de lei prin aplicarea "modelului Enel", al dublei taxări a certificatelor verzi! * Şi în prezent, aproape 10 la sută din banii gălăţenilor daţi pe energie merg în buzunarele companiilor care fac "investiţii ecologice" * Suntem cei mai săraci din Europa, dar am oferit cele mai generoase scheme de sprijin pentru energia „verde” * Culmea generozităţii: am ajuns să subvenţionăm energia consumată în ţările mai dezvoltate!


Scandalul mitei de la Enel, privind dubla facturare a certificatelor verzi din facturile la energie, a dus la dezvăluirea faptului că acesta este doar „vârful aisbergului” într-o afacere în care, cu acordul tacit al statului, populaţia a fost pur şi simplu jefuită pe faţă.
Sub presiunea evenimentelor, ANRE a fost nevoită să facă public faptul că, timp de luni de zile, toţi marii furnizorii de energie au aplicat sistemul dublei facturări a cotelor de certificate verzi. Dar dincolo de asta, cetăţeni au ajuns să subvenţioneze din banii lor afacerile de miliarde ale companiilor energetice, iar din „generozitatea” autorităţilor să achite, în fapt, facturile la energie din ţările europene dezvoltate!

Cum s-a ajuns la facturi abuzive

Cum a fost posibilă o asemenea „eroare”, precum cea a dublei taxări a certificatelor verzi? Ei bine, pentru a mări transparenţa în taxarea consumatorilor, cu începere de la 1 octombrie 2012, companiile de electricitate au avut obligaţia de a evidenţia separat în facturile clienţilor sumele de plată corespunzătoare certificatelor verzi, menite să sprijine dezvoltarea sectorului energiei regenerabile (sistemele eoliene, sistemele fotovoltaice etc.).
Odată cu facturarea separată a certificatelor verzi, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE) avea, la rândul ei, datoria de a reduce corespunzător tariful reglementat de furnizare a electricităţii, tocmai pentru a nu apărea situaţia de facturare dublă. Autorităţile nu şi-au făcut datoria, iar furnizorii de energie, dintr-o „eroare de interpretare a legii”, au continuat să factureze costul cu certificatele verzi de două ori, odată prin includerea acestor costuri în tariful reglementat de ANRE şi a doua oară prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012 - iulie 2013.
Şi mai bizar este că, după ce au descoperit „eroarea” de calcul, nici ANRE, nici furnizorii de electricitate nu au făcut-o publică. Ba s-a ajuns la o întreagă târguială pe cheltuiala populaţiei. Iniţial, ANRE a stabilit reducerea tarifelor cu câte 6 la sută la consumatorii finali, dar companiile au solicitat un procent mai mic, pentru a nu risca să intre în insolvenţă, fiind vorba de sume uriaşe. Potrivit DNA, aici a intervenit vicepreşedintele ANRE, Sorin Dumbrăveanu, care ar fi primit mită de la Enel şi astfel ar fi contribuit la reducerea sancţiunii de la 6 la sută la 1,3 la sută.

Facturile gălăţenilor, întoarse ca la (Electrica) Ploieşti

Acum, când pe fondul anchetei DNA toată tărăşenia cu dubla facturare a certificatelor verzi a ieşit la suprafaţă, autorităţile şi companiile sunt chemate să dea explicaţii, dar şi unele, şi altele sunt destul de zgârcite în a oferi informaţii.
În ceea ce priveşte facturile gălăţenilor, emise de Electrica, am încercat să obţinem informaţii despre sumele încasate suplimentar, numărul de clienţi prejudiciaţi şi măsurile de compensare a acestora de la Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice (AFFE) Galaţi. De aici am fost însă direcţionaţi spre Sucursala de Furnizare a Energiei Electrice (SFEE) Muntenia Nord - Ploieşti, unde cererea noastră de informaţii a fost înregistrată, dar de unde până în prezent nu ni s-a dat nici un răspuns.
Elemente despre încasările suplimentare realizate de compania de stat Electrica am găsit, totuşi, în prospectul ofertei publice iniţiate pentru listarea la bursă a companiei, ofertă ce intră în vigoare chiar astăzi. În documentul respectiv, compania de stat Electrica admite faptul că a încasat suplimentar de la clienţi, printre aceştia numărându-se şi gălăţenii, sume de ordinul zecilor de milioane de lei, ca urmare a faptului că a facturat de două ori costul cu certificatele verzi. "ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului. Conducerea (Electrica - n.r.) consideră că suma suplimentară încasată şi, respectiv, expunerea totală, este de aproximativ 50 milioane lei", se arată în prospectul ofertei publice iniţiale pentru listare la bursă a Electrica.
Potrivit Electrica, reducerea cu 1,3 la sută a tarifelor, operată în iulie 2013, ar fi determinat „economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane de lei". În acelaşi timp, compania simte că lucrurile nu se vor opri aici. "Electrica Furnizare se aşteaptă la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va începe în iulie 2014, cu scopul de a despăgubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate", se arată în prospect.

Cum s-a umflat profitul

Electrica a furnizat anul trecut 9,7 TWh de electricitate, echivalentul a 22,1 la sută din energia furnizată în România. Compania de stat are 3,56 milioane de consumatori finali, printre care şi cei din judeţul Galaţi. Ca să ne facem o idee cam cu cât s-au încărcat facturile, e suficient să amintim aici că Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane de lei, adică cu doar 10 milioane de lei mai mult decât sumele abuziv încasate de clienţi prin dubla taxare a certificatelor verzi!

Cât ne costă acum "energia verde"

Pentru a înţelege mai exact cât ne costă acum „energia verde” vom lua ca exemplu o factură oarecare emisă în Galaţi de Electrica Furnizare. Astfel, la nivelul gospodăriei la care ne-am oprit s-a calculat, la un consum de 165 KWh, pentru perioada de facturare 22 aprilie - 19 mai, suma de 111,7 lei. Din această sumă, 7,33 lei reprezintă costurile certificatelor verzi (0,03934 lei/kWh fără TVA pentru energia consumată în aprilie şi 0,03423 lei/kWh fără TVA pentru energia consumată în mai - n.r.). De asemenea, gălăţeanul nostru trebuie să mai achite încă 3.02 lei reprezentând „contribuţia cogenerare înaltă eficienţă” (0,01838 lei/kWh fără TVA - n.r.), în fapt încă o sumă care ascunde o schemă „verde” de sprijin pe banii cetăţenilor pentru producătorii de energie. Prin urmare, din factura de 111,7 lei, gălăţeanul nostru trebuie să achite 10,35 lei, adică aproape 10 la sută din factură, pentru a acoperi o controversată politică „verde” în domeniul energiei.

Nu mai avem loc de atâtea eoliene

Afacerile sprijinite cu certificatele verzi au devenit atât de bănoase, încât proiectele vizând energia regenerabilă au explodat în ultimii ani. Asta pentru că, deşi suntem cei mai săraci din UE, am ajuns să le oferim investitorilor în energia verde cele mai ridicate niveluri ale subvenţiilor! De exemplu, dacă cuantumul mediu pentru fiecare MWh pentru energia eoliană este, la nivel european, de 100 la sută, noi am mers până la 224 la sută! Pentru energia solară, nivelul este de-a dreptul colosal: 657 la sută! Aşa a ajuns Galaţiul să aibă „păduri” de sute de eoliene în parcurile de Scânteieşti, Smulţi, Vârlezi, Cudalbi, Schela etc. Ba, a apărut chiar şi un parc fotovoltaic, la Scânteieşti. La nivel naţional, prin suprasubvenţionarea energiei regenerabile, România a ajuns să aibă 4.400 MW instalaţi în surse regenerabile! Mai mult, la Transelectrica sunt cereri de racordare pentru proiecte de încă 30.000 MW, în condiţiile în care tot sistemul energetic actual al României „înghite” mai puţin de 20.000 MW! Mergem însă mai departe, mai verzi cu fiecare factură care ne goleşte buzunarele.

Ce sunt certificatele verzi

Ecologişti pe buzunarul nostru

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie verde, care apoi le vând furnizorilor, care sunt obligaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să le cumpere. De exemplu, Electrica Furnizare, de care ţine Galaţiul, are în 2014 o cotă obligatorie de 0,237 certificate verzi per 1 MWh. Furnizorii de energie transferă apoi costul cu certificatele verzi către clienţii lor, care în final sunt cei care plătesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi. România sprijină energia regenerabilă pentru că şi-a asumat acest lucru faţă de Comisia Europeană, în cadrul politicilor de protecţie a mediului. Potrivit acestui angajament, fiecare ţară UE trebuie să atingă anual, până în 2020, o anumită cotă de energie din surse regenerabile în consumul total. România a atins şi chiar a depăşit demult cota propusă, în special graţie excesului de zel în sprijinirea energiei verzi, iar pe de altă parte ca urmare a procesului de dezindustrializare.

 

Afacere de 10 miliarde de euro

Noi producem energie verde, alţii o consumă

Una peste alta, schema de sprijin prin certificatele verzi este la nivelul României de 10 miliarde de euro. Paradoxal, nici energia, nici banii nu prea rămân în ţară. Subvenţiile mari au dus la producerea de energie ieftină, numai bună de trimis la export în ţările cu tarife mai mari. Astfel, practic, românii au ajuns să subvenţioneze din propriul buzunar consumul de energie din ţările cu economii mai dezvoltate! Mai mult, în timp ce banii pentru achiziţia de echipamente gen eoliene sau panouri fotovoltaice pleacă din ţară, acestea fiind importate, costurile la energie majorate prin certificatele verzi riscă să îngroape ca nivel de competitivitate întreprinderile precum ArcelorMittal. Asta în condiţiile în care sectorul energiei eoliene sau fotovoltaice necesită un număr extrem de mic de angajaţi.
Autorităţile încearcă să dreagă busuiocul, chiar săptămâna trecută fiind discutat, după cum v-am relatat deja în paginile ziarului nostru, un proiect prin care marile întreprinderi, pentru a preveni delocalizarea şi pierderea unor locuri de muncă, vor fi scutite cu până la 85 la sută din plata certificatelor verzi. Ce înseamnă asta? Cum companiile care au investit în energii regenerabile nu vor fi dispuse să renunţe proporţional la cota de certificate verzi, diferenţa de costuri s-ar putea să se regăsească tot la nivelul întregii populaţii.
Spre deosebire de România, state precum Germania au încercat, pe de o parte, să sprijine întreprinderile care construiesc centralele eoliene, de exemplu prin subvenţionarea unor programe de cercetare. În al doilea rând, dezvoltarea parcurilor eoliene se bazează pe tarifele de acces în reţeaua energetică naţională şi nu pe certificate verzi. Şi alte ţări au urmărit atent dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, sistemul de subvenţionare fiind fixat la un nivel care să nu pericliteze activitatea celorlalte ramuri economice.

Citeste si: Statul o dă în "haiducie"/ Energia pentru marile întreprinderi, pe banii tuturor

 

 

Citit 17045 ori Ultima modificare Luni, 23 Iunie 2014 11:17

23 comentarii

 • postat de pagubita
  Luni, 01 Februarie 2016 21:15
  5.13.211.***
  Dragi internauti, dar faptul ca pe terenul meu proprietate se afla stalpi de inalta tensiune si eu platesc toate aceste taxe amintite mai sus, este corect? Ca proprietar eu platesc impozitul agricol, iar ei,sunt cu beneficiile.Ca om simplu credeti ca lupta cu ei in tribunale ar fi in favoarea mea? Unde sa merg, ma poate ajuta cineva, ca de 23 de ani tot platesc la stat taxe , fara sa fiu scutita de plata curentului electric sau vreo chirie pe acel teren ocupat fara acordul meu ca proprietar .Aceasta fapta aSC Electrica nu este un abuz? Cei care ar trebui sa ne asculte ii vedem doar pe benere din 4 in 4 ani(primari,senatori si deputati) cand cer votul pe motiv ca "ne reprezinta interesele", dar pe care nu-i poti deranja ca au probleme de rezolvat si n-au timp si de noi, muritorii de rand.Sa ma contrazica cineva.Cate intalniri cu noi au organizat sa ne asculte si necazurile noastre? Speranta ultima o am la media,la tv.etc. De ce nu, sa apelez la CEDO PENTRU INCALCAREA DREPTULUI DE PROPRIETAR conf art.44 din Constitutia Romaniei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de C.FULGER1
  Marți, 19 Mai 2015 03:22
  5.13.226.***
  Desi stiam,acum avem confirmarea OFICIALA !!Q Romanul e ca boul,trage la "jugul carutei cu HOTI !!! Ceea ce ma intereseaza este : CUM NE RECUPERAM BANII ,DE UNDE SI CUM SE CALCULEAZA DOBANDA CARE NI E CUVINE LEGAL ??? AAAAAAAAAAAAA,ce au facut in tot acest timp organele abilitate ,platite din BANII NOSTRI ,GEN AVOCATUL POPORULUI ,PROTECTIA CONSUMATORULUI,ETC???
  0
  5
  Raportează
 • postat de alinacoman
  Duminică, 17 Mai 2015 18:55
  5.13.165.***
  sincer la noi aceste molii trebuiesc executate ca sa scapam de ei noi daca nu platim o factura imediat ramanem fara curent dar noi acum ce trebuie sa facem pentru ca am platit si ne-au si furat ?
  eu unul la cate ore muncesc pentru un salariu de mizerie sincer le-as taia mainile sa nu mai aiba cu ce fura.
  o tara infecta plina de hoti
  0
  6
  Raportează
 • postat de votantul scirbit
  Sâmbătă, 16 Mai 2015 08:26
  89.136.185.***
  LA GDF GAZE aceisi hotie
  0
  6
  Raportează
 • postat de koko
  Joi, 09 Octombrie 2014 19:52
  5.13.185.***
  Faina treaba cu protestul fiscal.
  Doar ca suna c-am asa:
  Nu mai cumpar de la alimentara ca sa se invete minte producatorii de alimente sa nu mai bage E-uri in acestea!
  1
  6
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 08 Septembrie 2014 13:41
  193.230.156.***
  DACA VREM CA HOTII SA/SI REVINA TREBUIE SA FACEM SI NOI UN PROTEST FISCAL SI SA NU MAI PLATIM LA STAT NICI UN BANUT. ASA CUM SI GUVERNUL AMNISTIAZA BANII FURATI DE HOTII POLITICI. DACA NOI NU VOM MAI PLATI NIMIC SA VEDETI CE SE REDRESEAZA TOTI, PTR. CA DE LA BANI ESTE NEBUNIA ASTA.
  1
  8
  Raportează
 • postat de ESTELLA
  Duminică, 24 August 2014 16:58
  5.13.194.***
  AM DORI CA FORURILE SPECIALE SA SE OCUPE CU DEPISTAREA ACESTOR FURTURI.CREDEM CA ASA NU SE MAI POATE.DACA S-AR FACE ASA CEVA VA ASIGUR CA MAREA MAJORITATE VA VA FI RECUNOSCATOARE.ORICUM PREA MULT DOMNILOR ,PREA MULT.
  0
  4
  Raportează
 • postat de cineva
  Vineri, 08 August 2014 11:33
  92.87.201.***
  Nu as vrea sa plec din tara asta, dar pe zi ce trece, tara iti mai trage cate un sut in fund, si ajung sa ma intreb, "pentru ce sa mai raman?".
  0
  10
  Raportează
 • postat de domnul domn
  Marți, 15 Iulie 2014 17:22
  89.136.185.***
  toata tara plina de HOTI ,FURACIUNI ,GOLANEALA , MIZERIE ,,,,, ESTE DE BINE ,VENITI VOTATI CA STIM NOI SA FACEM SA NE FIE ,,,,,,b i n e eeeeeeeeeee
  0
  9
  Raportează
 • postat de Certificatele verzi sunt de fapt bani ce acoperă ineficiența centralelor pe cărbune și gaz.
  Sâmbătă, 05 Iulie 2014 17:49
  80.97.242.***
  Tot umblând pe net cu ,,factura electrica'', am dat de blogul unui angajat sus pus ce scrie că de fapt certificatele verzi sunt nu tocmai verzi, sunt bani pentru susținerea centralelor pe cărbune și gaz ce produc mai scump energia față de nucleară și hidro, deci diferența de preț este acoperită de aceste certificate verzi pentru a susține prețul aliniat la centralele hidro și nucleară ce produc energia la preț scăzut față de centralele electrice pe gaz sau cărbune..
  0
  7
  Raportează
 • postat de valll
  Joi, 26 Iunie 2014 19:35
  92.80.142.***
  Unii vor da in judecata Electrica, dar cei mai multi se vor lasa pagubasi si hotul va ramane in castig. Dar noi, contribuabilii, platim agentii care sa ofere protectie consumatorilor, platim cu bani grei autoritati care sa reglementeze toate complicatiile astea. Ele ce fac? N-ar trebui ca, deoarece au dormit in bocanci sau s-au prefacut ca dorm, sa repare oalele sparte, fara sa ne chinuim noi cu procese? Ca sa nu mai vorbim ca legea e abuziva, e incorect sa platim ca sa-i improprietarim pe unii cu acele sinistre mori de vant.
  0
  8
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Joi, 26 Iunie 2014 12:09
  193.230.156.***
  Ca sa avem castig mai mare de cauza trebuie sa formam un grup care sa actioneze in judecataatat ENEL-ul cat si ANERE-ului, fiecare pentru cat a contribuit la acest jaf impotriva cetatenilor.
  0
  7
  Raportează
 • postat de mirela
  Luni, 16 Iunie 2014 16:23
  89.136.184.***
  Voi deschide un proces daca nu primesc banii inapoi care mi-au fost furati si cer despagubiri mult mai mari! Ma duc sa depun si o plangere penala! Tara de hoti! Sa facem curatenie! Rog DNA sa ne ajute!
  0
  27
  Raportează
 • postat de Phill
  Luni, 16 Iunie 2014 12:33
  78.96.59.***
  "Aşa a ajuns Galaţiul să aibă „păduri” de sute de eoliene în parcurile de Scânteieşti, Smulţi, Vârlezi, Cudalbi, Schela etc. Ba, a apărut chiar şi un parc fotovoltaic, la Scânteieşti".
  Ohohooooooo ... pana la "paduri" de sute de eoliene la Galati, mai informeaza-te bre ... poti sa le numeri pe degete (ca la nenea Iancu!) : 2+2 la Scinteiesti, 4 la Schela+1 la Sl. Conachi, 3+1 la Pechea, 5 la Corni, 1 la Smulti, 3 la Varlezi si vreo 50 pe la Baleni ... toate de 2 MW, plus vre-o 2 parcuri fotovoltaice (unul la Scinteiesti spre Cuca si-am mai auzit de unul montat pe cladiri pe la Costachi Negri ?!), dar sunt micute (
  0
  12
  Raportează
 • postat de costina
  Luni, 16 Iunie 2014 12:17
  5.13.164.***
  Bun,am inteles ca ne-au furat si ne fura,care-i solutia? Pentru ce nu ne dau banii inapoi?Trebuie sa-i dam in judecata?Bani de unde sa mai avem?Masura ar trebui luata de urgenta pentru toata lumea iar banii ar trebui sa ni-i de inapoi la toti!
  0
  26
  Raportează
 • postat de nicu
  Luni, 16 Iunie 2014 11:11
  95.77.196.***
  "ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare (rezultate din dubla taxare a certificatelor verzi - n.r.) sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului. Conducerea (Electrica - n.r.) consideră că suma suplimentară încasată şi, respectiv, expunerea totală, este de aproximativ 50 milioane lei"

  Cine este ANRE sa hotarasca in legatura cu banii mei si sa imi returneze baii de-a lungul timpului?? Daca eu am o datorie la electrica trebuie sa o achit imediat, altfel se intrerupe furnizarea energiei electrice.

  Banii trebuesc returnati imediat si cu dobanda. Protectia consumatorului trebuie sa intervina.
  0
  35
  Raportează
 • postat de @pentru furnizorul de energie
  Luni, 16 Iunie 2014 10:50
  81.12.150.***
  1.Aici e vorba de dubla taxare a certificatelor verzi practicata in perioada septembrie 2012 - iulie 2013, fapt ce a iesit la iveala in urma scandalului de la Enel. Citez:
  "ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare (rezultate din dubla taxare a certificatelor verzi - n.r.) sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului. Conducerea (Electrica - n.r.) consideră că suma suplimentară încasată şi, respectiv, expunerea totală, este de aproximativ 50 milioane lei", se arată în prospectul ofertei publice iniţiale pentru listare la bursă a Electrica.
  Iar dupa ce s-a aflat totul, ANRE si Electrica (de fapt, toti furnizorii de energie) nu au avut nici macar minima decenta pentru a-si cere scuze de la clienti pentru sumele pe care, cu o nesimtire maxima, le-au incasat suplimentar.

  2.Un al aspect al problemei vizează nu legalitatea, ci oportunitatea. Să concepi un sistem al certificatelor verzi care iti ingroapa industria, iti incarca facturile si ajungi sa subventionezi energia consumata in alte tari poate fi - din punct de vedere juridic - legal, dar e pur si simplu o idiotenie din punct de vedere economic. Autoritatile nu au fost capabile sa anticipeze (sau poate ca au fost capabile, dar au fost si alte interese la mijloc) efectele certificatelor verzi. Se incearca acum, chipurile, repararea unor greseli, dar raul a fost deja facut.

  3.Iar daca esti din sistem, sfatuieste-ti superiorii sa fie mai transparenti in furnizarea informatiilor de interes public si sa nu se mai ascunda dupa deget in ideea ca, poate, cine stie, se linistesc apele si nu mai este nevoie sa dea explicatii.
  1
  23
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 16 Iunie 2014 10:46
  213.218.53.***
  MAI BINE ZIS CUM SUNTEM FURATI LA FACTURILE DE ENERGIE! HOTII SA DEA BANII INAPOI!
  0
  25
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 16 Iunie 2014 10:16
  5.13.165.***
  din momentul venirii la putere a partidului mafiot psd HOTIA SI CORUPTIA au crescut exponential.TRAIASCA DNA!
  0
  26
  Raportează
 • postat de furnizorul de energie
  Luni, 16 Iunie 2014 09:20
  78.96.59.***
  Ovidiule, esti varza! Dezinformezi populatia!
  Prin lege (si daca e proasta, ar trebui sa vada ANRE, Guvern si alte institutii) consumatorii sunt obligati sa plateasca certificate verzi!
  Modul de calcul este stabilit prin Legea 220!
  Vezi acolo care este cota de achizitie a Certificatelor Verzi pentru furnizori, vezi care este pretul mediu ponderat, inmultestele, fa o regularizare dupa ce tot ANRE stabileste care este cota finala, si apoi vezi daca ai fost furat de furnizor. Dupa asta poti sa dai cu piatra!
  De acord cu tine ca este calculul alambicat, insa nu l-au construit furnizorii de energie! Mergi la maritul Guvern si la ANRE. Nu furnizorii au dat avizele pentru eoliene si/sau fotovoltaice!
  Rolul furnizorului este sa cumpere energie de la producator si sa o vanda consumatorilor finali!
  Mai mult, taxa de cogenerare, iarasi o taxa impusa de ANRE, Guvern...etc.Nu are treaba furnizorul. El nu face decat sa o incaseze pentru Guvern.
  Si sa-i raspund si celui care vorbeste de taxa radio:
  Taxa radio se plateste de catre persoanele fizice care detin aparate de radio! Daca nu detineti, puteti da o declaratie pe proprie raspundere ca nu detineti! Atentie insa ca aceasta declaratie se intocmeste anual! Pentru TV este buna una singura pana la schimbarea situatiei!
  Asa spune in HG 977 si 978/2003 (a gandit-o marele puscarias Nastase pe asta, ca el a semnat HG-ul)
  6
  12
  Raportează
 • postat de VLAD
  Luni, 16 Iunie 2014 08:11
  5.13.216.***
  LA BRUTARIE CU TOTI IRESPONSABILII!!!//
  0
  30
  Raportează
 • postat de Geo
  Luni, 16 Iunie 2014 06:54
  109.166.133.***
  Goe, în privința emisiunilor cred că te înșeli! Dacă nici postul național nu mai face emisiuni bune, atunci care?
  26
  15
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 16 Iunie 2014 05:20
  5.13.154.***
  Nu mai vorbim de taxa radio prin care esti obligat daca ai radio sau nu,sa asculti Radio Romania! Un post cu multi angajati pe salarii mari care fac emisiuni pe care nimeni nu le asculta.
  11
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.