Aproape 3.000 de FIRME GĂLĂŢENE se află în INSOLVENŢĂ

Aproape 3.000 de FIRME GĂLĂŢENE se află în INSOLVENŢĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O procedură dificilă şi de lungă durată este acum "lovită" de "combinaţia" a două legi şi trei proceduri


În ultimii ani, ne-am obişnuit cu firme de renume care vin în instanţă şi îşi recunosc insolvenţa, acest lucru însemnând, în traducere, că au datorii pe care nu le mai pot onora. Recunoaşterea acestei situaţii îi dă un moment de respiro afaceristului, deoarece astfel se suspendă executările silite şi "toate acţiunile judiciare şi extrajudiciare” făcute împotriva sa.

Poate cele mai „renumite” procese de insolvenţă sunt cele ale societăţilor de care depinde căldura oraşului nostru, Apaterm şi Electrocentrale. Însă şi mai importantă pare cifra societăţilor care în acest moment se află în insolvenţă, fie în perioada de reorganizare, fie în etapa falimentului. Potrivit şefului Secţiei a II-a Civilă, judecătorul Sorina Luchian, anul trecut, cu tot cu dosarele restante din 2012, colegii săi au avut de soluţionat 4.181 de astfel de procese. De asemenea, cifrele seci ne arată că Tribunalul a intrat în 2014 cu un „stoc” de 1.788 de dosare de insolvenţă, care nu au fost rezolvate în 2013. La acestea se adaugă alte 1.180 de procese de insolvenţă deschise anul acesta, lucru care duce la un total de 2.968 de firme ce-şi tranşează soarta în instanţă.

Interesant este că toate aceste circa 3.000 de dosare de insolvenţă sunt judecate acum de cinci magistraţi, care lucrează cu două legi şi trei proceduri. Toate aceste mii de dosare înseamnă de fapt tot atâtea societăţi aflate pe marginea prăpastiei.

Judecătorul Sorina Luchian, preşedinte al Secţiei a II-a Civilă, ne-a oferit câteva informaţii referitoare la noutăţile aduse de Legea 85 pe 2014, referitoare la procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Actul normativ a intrat în vigoare anul acesta, în luna iunie, şi cum era de aşteptat a generat deja „combinaţii”. Ne referim aici la faptul că de doi ani, intrarea în vigoare a noilor coduri, atât Civil, cât şi Penal, a scos la iveală diverse situaţii în care judecătorii au fost nevoiţi să tranşeze problemele apărute. Se pare că nici sensibilul domeniu al insolvenţei firmelor nu este scutit de acest impact.

Două legi, trei proceduri

Judecătorul ne-a explicat că vorbim de două legi: Legea 85 din 2006 şi Legea 85 din acest an, dar de trei proceduri în derulare, realitate dată tocmai de „combinaţia” legilor aflate în vigoare în acelaşi timp. "Important de ştiut este că toate dosarele înregistrate pe vechi continuă şi se finalizează pe legea veche. De asemenea, tot ce este înregistrat după 28 iunie se judecă după Legea 85 din 2014. În acest moment, judecătorii lucrează cu două legi: 85 pe 2006 şi 85 pe 2014, dar cu trei proceduri. Avem Legea 85 pe 2006 cu vechiul Cod de procedură civilă. Avem aceeaşi lege cu noul Cod de procedură civilă şi avem Legea 85 pe 2014 cu noul Cod de procedură civilă”, ne-a explicat magistratul Sorina Luchian.

Aceasta a mai adăugat că legea veche va funcţiona mult timp de acum încolo, graţie celor 902 dosare aflate pe rolul instanţelor şi care trebuie finalizate în baza aceloraşi norme. Pe Legea 85 din acest an, Tribunalul a înregistrat 278 de dosare.

Dacă ai datorii de peste 40.000 de lei şi vrei în insolvenţă, te va vizita fiscul

Şeful Secţiei a II-a Civilă ne-a vorbit şi despre noutăţile aduse de Legea insolvenţei. Pentru a reduce numărul dosarelor care veneau dinspre Registrul Comerţului pentru a fi închise la cererea Finanţelor, noul act normativ a impus ca prag de declarare a insolvenţei suma de 40.000 de lei.

Până acum, pragul era de 10.000 de lei datorii către stat. Magistratul Sorina Luchian ne-a spus că, înainte de apariţia noii legi, veneau, în fiecare săptămână, dinspre Registrul Comerţului, în jur de cinci - zece astfel de cazuri, iar acum, în cinci zile, abia dacă se mai înregistrează două dosare.

O altă noutate este dată de faptul că imediat după decizia de intrare în insolvenţă, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), organul fiscal trebuie să facă un control la firma respectivă, pentru a şti exact suma pe care aceasta o datorează statului. Verificarea nu poate dura mai mult de 60 de zile. "Dacă deschiderea procedurii este cerută de creditor, el trebuie să  depună încă un un exemplar pe care noi suntem obligaţi să-l comunicăm, în 48 de ore, organului fiscal, pentru a-i da posibilitatea să facă în 60 de zile acel control. Dacă solicitarea îi aparţine debitorului, acesta trebuie să-mi ataşeze dovada că a notificat organul fiscal cu privire la intenţia lui. Ideea este că, în toate cazurile, organul fiscal este informat, fiind obligat să facă verificarea şi să întocmească un raport”, a mai declarat judecătorul.

Una dintre noutăţile aduse de Legea insolvenţei se referă şi la aşa numitele „firme de grup”. Dacă vor avea astfel de probleme, tendinţa noii legi este ca dosarele să ajungă la acelaşi judecător şi chiar la acelaşi practician în insolvenţă, care să facă aşa-numita „coordonare procedurală”, ne-a explicat judecătorul. Totul pentru ca să existe o privire de ansamblu asupra problemelor grupului.

Citit 3508 ori Ultima modificare Luni, 10 Noiembrie 2014 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.