Testamentul olograf

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Ionuţ Gherghe doreşte să îşi întocmească un testament, dar nu are posibilitatea de a merge la un notar. „Nici financiar, nici fizic nu pot ajunge la un birou notarial. Aş dori totuşi să îmi las bunurile prin testament unei rude. Aş dori să ştiu dacă se poate sau nu face acest lucru”.

Domnul notar George Schin ne-a dat răspunsul pentru cititorul nostru.

Există posibilitatea întocmirii unui testament olograf. El poate fi definit ca actul juridic de ultimă voinţă, scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului. Definiţia corespunde şi condiţiilor de validitate, astfel cum rezultă din art. 859 C. civ., care prevede că “Testamentul olograf nu este valabil decât când este scris în tot, datat şi semnat de mâna testatorului”.

Cu toate că nu necesită îndeplinirea unor formalităţi speciale, fiind confecţionat ca înscris sub semnătură privată, testamentul olograf, ca şi orice alt testament, este un act solemn. Scrierea integrală, datarea şi semnarea de mâna testatorului sunt prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii absolute.

Testamentele olograf prezintă şi unele dezavantaje: el poate fi uşor pierdut, dosit sau distrus după moartea testatorului sau chiar în timpul vieţii, dar fără ştirea lui.

Acesta poate pune însă testamentul la adăpost de pierdere, distrugere sau sustragere prin întocmirea lui în mai multe exemplare sau prin încredinţarea testamentului unei persoane de încredere ori prin depozitarea lui la un birou notarial (potrivit art. 95 din Legea nr. 36/1995), pentru a fi eliberat la moartea testatorului persoanei indicate de el. El rămâne un testament olograf şi valabil ca atare dacă a fost scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului.

Un alt dezavantaj ar fi acela că, datorită simplităţii formalităţilor, fiind un simplu act sub semnătură privată, poate fi uşor falsificat, după cum, pentru acelaşi motiv, el poate fi mai uşor contestat decât celelalte feluri de testamente.

Citit 1422 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.