Ce efecte are concediul fără plată?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Aurelia B. ne întreabă ce efecte are concediul fără plată. „Am o vechime de 17 ani la aceeaşi firmă, ca secretară, şi am solicitat concediu fără salariu pe o perioadă de un an, pentru  probleme personale. Această cerere a fost aprobată. După 6 luni m-am întors la muncă, dar în lipsa mea mi-au desfăcut contractul de muncă şi au angajat pe perioadă nedeterminată… persoana care urma să mă înlocuiască pentru perioada cât eu o să lipsesc. Vă rog să-mi spuneţi ce trebuie să fac pentru a da în judecată unitatea”, ne-a explicat cititoarea.

Potrivit art. 148 din Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii au dreptul la concedii fără plată pentru rezolvarea unor situaţii personale; durata acestuia se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Întrucât un astfel de concediu reprezintă, potrivit art. 54 din Codul muncii, un caz de suspendare a contractului individual de muncă, prin acordul părţilor, efectele sunt cele enumerate în art. 49 alin. (2) din acelaşi cod: suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.

În art. 49 alin. (3) din Codul muncii se stipulează că pe durata suspendării contractului pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele menţionate dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamentul intern.

Pe perioada concediului fără salariu, contractul individual de muncă se suspendă, nu încetează. Aveţi drept de contestaţie la Tribunal în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de încetare a contractului de muncă.

Citit 992 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.