Trimis în judecată după ce şi-a băgat în COMĂ amicul de joacă

Trimis în judecată după ce şi-a băgat în COMĂ amicul de joacă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cazul adolescentului de 15 ani, bătut de doi amici de joacă, care a şocat anul trecut, în luna septembrie, întregul oraş, a ajuns pe masa judecătorilor. Şi asta pentru că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta cu privire la bătaie care l-a băgat în comă pe adolescentul L.R..

Tragedia s-a petrecut la începutul lunii spetembrie, cu doar câteva zile înainte ca tânărul să plece la Bucureşti, acolo unde locuieşte cu părinţii, pentru a merge la primele lui ore la liceu.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, băiatul se cunoştea cu cei care i-au devenit călăi şi chiar îşi petreceau timpul împreună. Asta până în ziua de 7 septembrie, când unul dintre adolescenţi,  Radu I., care manifesta de altfel o atitudine destul de agresivă la adresa lui L.R., şi-a pus în cap să-l bată pe acesta, pentru a-i câştiga respectul unui alt adolescent din gaşcă. Pentru a fi sigur că îi va reuşi planul, Radu i-a cerut ajutorul unui alt amic, Mihai Mangalagiu, despre care ştia că practică arte marţiale. Acesta din urmă nu şi-a refuzat amicul. Imediat ce a primit asigurări că va fi ajutat, Radu a mers la adolescentul L.R. şi l-a întrebat dacă mai vrea să se bată. Deşi a primit un răspuns negativ, Radu nu a ezitat să îl lovească pe L.R. cu pumnul în zona feţei. Adolescentul lovit a încercat să plece din locul respectiv, moment în care a mai fost lovit o dată cu piciorul în spate.

După cea de-a doua lovitură, L.R. a început să îl alerge pe agresorul său, dar a fost oprit de Mihai Mangalagiu, care l-a lovit tot în zona feţei. De fiecare dată când L.R. încerca să se apropie de cel care îl lovise prima dată, "intervenea inculpatul, în acest mod inculpatul lovind-o pe persoana vătămată cu pumnii şi cu piciorul, în diferite zone ale corpului, inclusiv în zona capului", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Conflictul a fost oprit de cei prezenți, unul dintre ei chiar filmând întrega scenă, iar imaginile ajungând ulterior pe mâna anchetatorilor.

Plan diabolic continuat şi a doua zi

Radu nu s-a mulțumit însă cu ceea ce făcuse, motiv pentru care l-a sunat a doua zi pe Mihai Mangalagiu, pentru a-i povesti acestuia că intenţionează să îl bată din nou pe L.R.. Adolescentul i-a spus prietenului său că mai are un susţinător şi că are nevoie şi de ajutorul lui. Nici de această dată nu a fost refuzat, motiv pentru care aceştia s-au întâlnit şi au plecat împreună spre zona în care L.R. locuia la bunicii lui, la care venise în vacanţă. Radu nu a mers la întâlnire cu mâna goală, având asupra sa o bâtă. Băieţii s-au dovedit foarte gălăgioşi, deranjând liniştea locatarilor. ”În zonă a mers un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 1, care a procedat la legitimarea a o parte din componenţii grupului, ocazie cu care au ridicat bâta din lemn”, se mai arată în rechizitoriu.

Martori la incident

Lăsaţi fără bâtă, tinerii l-au lovit pe L.R. cu pumnii şi picioarele. „L-au întrebat dacă este şmecher şi l-au provocat la bătaie. El le-a spus că nu este nici şmecher şi nici nu vrea să se bată cu ei. Cred că acei tineri sunt dintr-un alt cartier. La un moment dat, unul dintre ei l-a lovit pe băiat, care a căzut”, ne-a povestit, la o zi după tragedie, Adrian Costache, unul dintre locatarii din zonă.

Mihai Mangalagiu, care a asistat şi el la începutul bătăii, le-a spus prietenilor că se plictiseşte, motiv pentru care ”s-a poziţionat în spatele persoanei vătămate, i-a blocat acesteia piciorul drept şi apoi din săritură i-a aplicat o singură lovitură de pumn în zona stângă a capului. Lovitura de pumn a fost de mare intensitate, toţi martorii prezenţi în apropiere declarând că au auzit un zgomot puternic, specific unei pocnituri”, precizează procurorii.

Pumnul fatal

În urma loviturii, L.R. le-a spus amicilor săi că nu mai vede şi nu mai aude bine, având totodată şi probleme de echilibru şi de coordonare a mişcărilor. Adolescentul a căzut în genunchi, moment în care unul dintre prietenii lui a încercat să îl protejeze, fiind însă împiedicat de un alt individ din gaşca bătăuşilor. În ciuda faptului că era la pământ, L.R. a mai fost lovit, de mai multe ori, în zona capului, atât de Radu, cât şi de un alt adolescent.

Realizând că au săvârşit o faptă gravă, inculpatul şi pretenii săi au plecat din zonă, abandonându-şi victima în stradă.

Cu ultimele puteri, L.R. a reuşit să ajungă la magazinul din zonă, iar prietenul său a cerut ajutorul vânzătoarei. Astfel a fost anunţată ambulanţa, dar şi poliţia. Adolescentul a fost imediat dus la Spitalul de Copii, iar apoi transferat la Spitalul de Urgenţă, în comă profundă.

La scurt timp, L.R. a fost transferat la un spital din Bucureşti, unde a fost supus şi unei expertize medicale. ”În urma leziunilor grave suferite, persoana vătămată a fost încadrată în categoria de persoane cu handicap care necesită protecţie specială şi de asemenea necesită asistent personal. Persoana vătămată minoră urmează în prezent un tratament de recuperare”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Unul trimis în judecată, ceilalţi martori

La finalul anchetei, procurorii gălăţeni au decis că persoana care trebuie să răspundă penal pentru ceea ce i s-a întâmplat lui L.R. este doar Mihai Mangalagiu, restul adolescenţilor fiind consideraţi doar martori. Cum inculpatul este minor, procurorii au cerut o expertiză psihiatrică şi au stabilit că adolescentul răspunde penal. Astfel, anchetatorii l-au trimis în judecată, fiind acuzat de lovire şi alte violențe şi de vătămare corporală, urmând ca pedeapsa să fie stabilită de magistrații Judecătoriei Galaţi. Tot judecătorii vor decide şi dacă cererile privind daunele materiale, în valoare de 500.000 de lei, şi daunele materiale, în valoare de 500.000 de euro, solicitate de partea vătămată sunt sau nu întemeiate. În dosar au fost solicitate şi cheltuieli de spitalizare, în cuantum de 2.036,49 de lei de la Spitalul Judeţean Galaţi şi în cuantum de 10.512,28 de lei de la spitalul din Bucureşti.

Citit 3114 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2018 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.