BREVIAR JURIDIC/ Îndreptarea hotărârii judecătoreşti în materie civilă

BREVIAR JURIDIC/ Îndreptarea hotărârii judecătoreşti în materie civilă
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Codul de procedură civilă reglementează posibilitatea de remediere a erorilor materiale şi omisiunilor dintr-o hotărâre judecătorească fără să mai fie nevoie de exercitarea unei căi de atac. Astfel, prin această procedură se pot îndrepta erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile  părţilor, precum şi orice alte greşeli materiale cuprinse în hotărâre ori încheiere, care nu afectează legalitatea şi temeinicia soluţiei pronunţate (ex. redarea eronată a numelui sau prenumelui părţilor, inversarea calităţii părţilor, erorile în efectuarea unor calcule aritmetice, copierea inexactă din minută în dispozitivul hotărârii etc.).

Prin urmare, această procedură vizează doar erorile materiale care s-au  strecurat în cuprinsul hotărârii şi nu greşeli de judecată. Oricât de evidente ar fi, greşelile de judecată nu pot fi remediate pe calea acestei proceduri, ci doar prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege.

Cererea de îndreptare a hotărârii judecătoreşti poate fi formulată oricând de partea care justifică un interes şi se adresează instanţei care a pronunţat hotărârea. De menţionat că măsura îndreptării unei erori materiale poate fi dispusă de instanţa de judecată şi din oficiu.

În cuprinsul cererii, persoana interesată trebuie să arate erorile materiale din hotărârea judecătorească şi, totodată, să precizeze cum ar fi fost corect să fie scris în cuprinsul acesteia. De asemenea, în cererea adresată instanţei trebuie să se indice dovezile care atestă eroarea materială sesizată.

Cererea se soluţionează de completul care a pronunţat  hotărârea a cărei îndreptare se solicită. Pentru soluţionarea cererii, părţile  sunt citate numai dacă instanţa  de judecată apreciază că este necesar ca acestea să dea  anumite lămuriri. Asupra erorilor sau omisiunilor, instanţa  se pronunţă  prin încheiere dată în camera de consiliu.

Când cererea este admisă, îndreptarea erorii materiale se va face în ambele exemplare ale hotărârii (sentinţă sau decizie). Dacă nu se referă la erori materiale, ci la greşeli de judecată, cererea va fi respinsă. Încheierea prin care a fost soluţionată cererea de îndreptare a erorilor materiale este supusă aceloraşi căi de atac (apel sau recurs) ca şi hotărârea în legătură  cu care s-a solicitat  îndreptarea.

Codul de procedură civilă prevede că în cazul în care cererea de îndreptare a hotărârii a fost admisă, cheltuielile efectuate de parte sunt suportate de stat, din fondul constituit potrivit legii.

Când cererea a fost respinsă, cheltuielile respective vor fi suportate de partea care a formulat-o, potrivit dreptului comun.

Foto arhivă "Viaţa liberă"

Citit 6050 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2015 17:40