UTIL/ De ce acte aveţi nevoie pentru permisul de conducere

UTIL/ De ce acte aveţi nevoie pentru permisul de conducere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Pentru obţinerea sau preschimbarea permisului de conducere sunt necesare o serie de acte, dar şi achitarea câtorva taxe


Vreţi să daţi examen pentru permisul de conducere sau trebuie să vi-l schimbaţi pe cel vechi? Iată cu ce acte trebuie să vă prezentaţi la ghişeul serviciului de eliberare a permiselor pentru examinarea teoretică şi practică, în cazul în care nu deţineţi, deocamdată, carnet. În primul rând, trebuie să aveţi la dosar fişa solicitantului, dactilografiată, timbrată şi cu fotografie, chitanţa reprezentând contravaloarea permisului de conducere, în valoare de 68 de lei, care se plăteşte la orice unitate CEC, actul de identitate în copie şi original, certificatul de cazier judiciar, fişa medicală şi avizul psihologic.

La acestea se va adăuga taxa de examinare, care variază în funcţie de categoria de permis pentru care optaţi, astfel: pentru categoriile cuprinse între A şi BE, taxa este de 5 lei, iar pentru cele cuprinse între C şi Tv, 24 de lei pentru primele trei examinări. De la a patra examinare, tariful creşte, pentru toate categoriile, la 84 de lei.

În cazul în care vreţi să vă preschimbaţi permisul pentru că v-aţi schimbat numele sau domiciliul, la actele pentru obţinerea carnetului trebuie să adăugaţi, după caz, copia după hotărârea judecătorească de schimbare a numelui sau de divorţ ori copie a certificatului de căsătorie, precum şi permisul vechi. În această situaţie nu este necesară obţinerea unui nou aviz psihologic, iar fişa medicală este obligatorie doar dacă viza medicală din anexa permisului de conducere lipseşte sau este expirată.

În cazul în care perioada de valabilitate a permisului pe care deja îl aveţi expiră sau a expirat deja, trebuie să întocmiţi un dosar care va cuprinde fişa, chitanţa de 68 de lei, permisul de conducere în original şi copie, copia actului de identitate şi fişa medicală numai dacă permisul pe care vreţi să îl schimbaţi a expirat.

Dacă v-aţi pierdut permisul de conducere, pe lângă fişă, chitanţă de 68 de lei, copia actului de identitate şi fişă medicală dacă permisul pierdut era expirat, mai trebuie să adăugaţi o declaraţie de pierdere înregistrată la o unitate de poliţie.

Permisele străine

Posesorii de permise de conducere eliberate în străinătate le pot schimba chiar dacă se află pe teritoriul României. Documentele necesare obţinerii unui permis nou sunt: cererea solicitantului, din care să rezulte pentru ce categorii corespondente celor româneşti se solicită preschimbarea, permisul de conducere străin în original şi traducerea legalizată în limba română a acestui document, fişa cu foto, documentul de identitate, în original şi copie, al solicitantului, fişa medicală şi certificat de cazier judiciar. La acestea se adaugă taxa de 68 de lei.

Citit 7627 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2015 09:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.