Evaziune marca Brăhăşeşti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O firmă din judeţul nostru, altfel în lichidare, a atras totuşi atenţia comisarilor Gărzii Financiare – Secţia Galaţi. E vorba de SC Moneicmet SRL Brăhăşeşti. Curioasă, echipa de control a cotrobăit prin documentele de provenienţă aferente unor livrări de mărfuri, a încercat să afle modul de înregistrare a veniturilor şi de plată a obligaţiilor către bugetul de stat ca urmare a activităţilor comerciale derulate de societate în perioada august-decembrie 2008.

Prima constatare a fost aceea că agentul economic nu a depus nicio declaraţie cu privire la obligaţiile de plată către bugetul de stat. Totodată, agentul economic nu a predat evidenţa contabilă a societăţii şi nici ştampilele către lichidatorul desemnat. De altfel, ulterior s-a aflat şi că societatea nici n-a funcţionat la sediul social declarat.

Acestea au fost condiţiile în care comisarii Gărzii Financiare au fost nevoiţi să procedeze la calcularea, prin estimare,  a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către Moneicmet SRL Brăhăşeşti. Până la urmă,  determinarea acestor obligaţii fiscale s-a făcut doar pe baza documentelor obţinute în urma unui control încrucişat făcut şi la o altă firmă: Europeana Lux Metal SRL, din comuna Grajduri, judeţul Iaşi.

Cu ocazia verificărilor au fost identificate tranzacţii comerciale cu utilaje, materiale de construcţii şi materiale consumabile electrice. Acestea figurau în contabilitatea firmei ieşene ca fiind livrate de societatea gălăţeană Moneicmet.

S-a constatat că firma din  Brăhăşeşti Galaţi a realizat venituri în sumă de  1.803.811,60 lei. Numai că, atunci când a încasat era bine, dar când era vorba de dat şi la stat, pas…

Administratorul s-a sustras sistematic şi cu bună ştiinţă şi de la obligaţia legală de a pune la dispoziţia organului de control evidenţa financiar-contabilă şi documentele justificative pentru calcularea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Totuşi, prin estimare, s-au calculat obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat, fiind vorba de un prejudiciu total de 631.334,05 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA de plată.

Asta înseamnă evaziune fiscală şi motiv pentru comisarii Gărzii Financiare de a face o sesizare penală către Parchet, ceea ce s-a şi întâmplat.

Citit 835 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.