AFACERI PENALE/ Doi gălăţeni, ÎNŞELAŢI cu apartamente la malul mării

AFACERI PENALE/ Doi gălăţeni, ÎNŞELAŢI cu apartamente la malul mării
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi l-au trimis în judecată pe Marius Florin Poduţ, pe care l-au cercetat, în libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată.

În timpul anchetei, procurorii au reţinut faptul că Marius Florin Poduţ a început, în 2008, construcţia unei vile cu apartamente în staţiunea Mamaia. Inculpatul i-a cunoscut, în acelaşi an, pe doi gălăţeni care erau parteneri de afaceri. În urma discuţiilor dintre cele trei persoane, Poduţ i-a promis uneia dintre ele că-i va vinde două apartamente în imobilul ce urma să fie construit în Mamaia, în zona Butoaie. ”Înţelegerea dintre inculpat şi persoana vătămată s-a concretizat prin încheierea la 24.08.2009 a promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare nr. 890, prin care inculpatul se obliga să vândă persoanei vătămate apartamentul nr. 2, situat la parterul imobilului din municipiul Constanţa, Staţiunea Mamaia, lotul 7 şi 8, cu o arie construită de 100 mp Transferul dreptului de proprietate asupra respectivului apartament, urma să se facă în schimbul sumei de 120.000 euro”, reţin procurorii în rechizitoriul întocmit.

Un nou apartament, o altă înşelăciune

Cinci luni mai târziu, cei doi au semnat un nou document prin care se făcea promisiunea vânzării unui alt apartament, învecinat cu primul, acesta având o suprafaţă de 119,6 metri pătraţi, pentru suma de 155.000 de euro. ”Anterior încheierii promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare nr. 890 din 24.08.2009 şi încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare nr. 250 din 02.02.2010, cât şi ulterior încheierii acestor acte, persoana vătămată a plătit inculpatului suma de 614.281,5 lei şi 30.000 euro (conform ordinelor de plată, chitanţelor de plată şi înscrisurilor sub semnătură privată aflate în dosarul de urmărire penală - volumul I), fără ca acesta să-i transfere dreptul de proprietate asupra celor două apartamente (să încheie contractele de vânzare-cumpărare în formă autentică)”, mai scriu procurorii.

Apartament pierdut în favoarea băncii

Mai mult, unul dintre cele două apartamente a fost vândut de inculpat către o altă persoană, la un preţ mult mai mic decât se înţelesese cu primul cumpărător, dar şi în rate eşalonate pe o perioadă mai mare de trei ani. Al doilea apartament a fost pus gaj la o bancă, devenind ulterior proprietatea unităţii financiare. ”De altfel, la momentul încheierii promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, inculpatul nu a adus la cunoştinţa persoanei vătămate că imobilul era grevat de o sarcină reală în favoarea unei bănci comerciale”, mai menţionează anchetatorii.

Persoana care avea încheiate la notariat cele două promisiuni de vânzare a apartamentelor a mers la poliţie şi a depus plângere, după ce  a fost informat de Poduţ că acestea erau girate la bancă. Asta după ce partea vătămată plătise integral preţul unuia dintre apartamente. În tot acest timp însă, partea vătămată a mobilat cele două imobile şi a şi locuit într-unul dintre ele pe perioada weekend-urilor. Pentru a reuşi să o scoată pe partea vătămată din apartament, Poduţ a deschis un dosar la Judecătoria Constanţa, magistraţii de aici suspendând judecata până la finalizarea anchetei penale.

Cerere de sechestru respinsă de cadastru

”Apreciem că inculpatul Poduţ Florin Marius a profitat de buna-credinţă a persoanei vătămate, urmărind obţinerea unor sume importante de bani sub pretextul transferării ulterioare a dreptului de proprietate asupra celor două apartamente, prin încheierea celor două antecontracte (folosite ca mijloace frauduloase pentru inducerea în eroare)”, mai reţin anchetatorii.

Florin Poduţ a fost trimis în judecată, iar în acest dosar, partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 266.835 euro, reprezentând preţul celor două apartamente şi cu suma de 60.000 euro reprezentând contravaloarea mobilei şi îmbunătăţirilor aduse celor două apartamente.

Procurorii gălăţeni au încercat să pună sechestru pe terenul lui Poduţ şi al soţiei sale, dar, ţinând cont de faptul că acesta a fost vândut o dată cu apartamentele construite pe el, Oficiul de Cadastru din Constanţa a respins această cerere. Rămâne acum ca judecătorii gălăţeni să îi facă dreptate persoanei care a fost înşelată. 

Citit 5661 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.