Protestul judecătorilor

Protestul judecătorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce personalul auxiliar din justiţie a protestat câteva zile pentru obţinerea drepturilor salariale promise, a venit şi rândul magistraţilor. Momentan nu este vorba de un protest propriu-zis, ci doar de unul pe hârtie.

Judecători din aproximativ 70 de instanţe din ţară şi-au manifestat nemulţumirea categorică faţă de modul în care Ministerul de Justiţie îşi exercită atribuţiile de ordonator principal de credite. Judecătorii au semnat protestul, dar momentan nu au luat o hotărâre cu privire la forma de protest care va fi abordată.

„La Curtea de Apel Galaţi au fost câţiva judecători care au semnat acel text. Nu s-a luat nicio decizie la nivelul Curţii, noi dorim să aşteptăm rezultatul întâlnirii de miercuri de la Ministerul de Justiţie. Vom lua o hotărâre după această întâlnire dintre ministru şi preşedinţii Curţilor de Apel din ţară. Abia astăzi vom putea să discutăm cu colegii noştri şi să adoptăm forma de protest viitoare”, ne-a declarat Irina Boldea, vicepreşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Inegalităţi salariale

Judecătorii acuză grave dezechilibre în sistemul de salarizare din instanţe, existenţa unor situaţii absurde, în care regula devine inegalitatea salarială pentru aceeaşi activitate prestată, în care "colegi de instanţă sau chiar de complet primesc salarii diferite şi în care judecătorii de la instanţe inferioare primesc salarii mai mari decât cei de la instanţele superioare".

Se vor bloca instanţele?

În şedinţa de Guvern de sâmbătă, 11 aprilie, Guvernul a adoptat OUG privind rectificarea bugetară. Bugetul MJLC a fost redus cu 61,2 milioane lei, chiar dacă ministrul este conştient că acest lucru va bloca activităţile din instanţe.

Un alt motiv de supărare pentru magistraţi este suspendarea angajărilor prin efectele Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare. Acest lucru va pune practic în imposibilitate Consiliul Superior al Magistraturii să-şi respecte principalele direcţii de acţiune din Strategia CSM în domeniul resurselor umane, la elaborarea căreia au fost avute în vedere constatările, criticile şi recomandările din Raportul intermediar al Comisiei Europene din 12 februarie 2009.

Pe lângă drepturile salariale, magistraţii cer trecerea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti la Consiliul Superior al Magistraturii sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi necesitatea stabilirii unui prag minim pentru bugetul Justiţiei de cel puţin unu la sută din PIB.

Conducerea Consiliul Superior al Magistraturii a luat deja act de aceste lucruri şi a emis şi o poziţie oficială prin care „susţine necesitatea eliminării oricăror forme de discriminare a personalului din sistemul judiciar românesc sub aspectul formei de salarizare şi depune eforturi pentru soluţionarea de îndată a acestei situaţii”.

Vom reveni cu mai multe amănunte după ce conducerea Curţii de Apel Galaţi va lua o decizie în urma întâlnirilor cu ministrul Justiţiei.

Citit 1065 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.