Procuroarea Mihaela Agheniţei a scăpat de răspunderea penală, după ce a fost dată afară din magistratură

Procuroarea Mihaela Agheniţei a scăpat de răspunderea penală, după ce a fost dată afară din magistratură
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mihaela Agheniţei, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, delegată în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, nu va răspunde penal în faţa legii pentru acuzaţiile de trafic de influenţă care i s-au adus în 2013. Agheniţei a scăpat de urmărirea penală, dar va rămâne cu sancţiunea disciplinară dispusă de Consiliul Superior al Magistraturii, şi anume cu excluderea sa  din magistratură.

Sancţiunea disciplinară a fost aplicată după ce numele procuroarei a apărut într-un dosar instrumentat de DIICOT Galaţi, ea fiind acuzată de favorizarea infractorului. Procurorii DIICOT îi reproşau fostei lor colege că pe vremea când lucra în DNA Galaţi l-ar fi ajutat pe Mihail Boldea într-un dosar în care acesta era denunţător, lucru reţinut şi de procurorii DNA, care au preluat ulterior cazul. “Nu se poate reţine în sarcina acesteia faptul că a acţionat în sprijinul susţinerii unei învinuiri nedrepte, folosind în acest scop în mod abuziv funcţia deţinută, probele administrate dovedesc faptul că aceasta a urmărit să îl ajute pe suspectul B.M., astfel încât situaţia acestuia să fie cât mai favorabilă. Acţiunile sale au depăşit limitele normale pentru interacţiunea dintre un magistrat şi un justiţiabil, Agheniţei Mihaela depunând eforturi vădite în scopul susţinerii intereselor lui B. M.”, se arată într-un document remis redacţiei de Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul DNA Bucureşti.

Deşi recunosc că magistratul a încălcat codul deontologic, foştii săi colegi din DNA susţin că faptele  săvârşite de Agheniţei nu constituie o infracţiune. “Deşi şi-a exercitat atribuţiile de serviciu cu încălcarea prevederilor care guvernează statutul profesiei de magistrat, aşa cum atestă de altfel şi Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori şi Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a respins ca nefondat recursul declarat de Agheniţei Mihaela, aceste încălcări se situează la nivelul răspunderii disciplinare”, se mai arată în răspunsul DNA.

Fostul magistrat a fost ajutat de faptul că două dintre persoanele anchetate de DNA, în urma denunţurilor formulate de fostul deputat Mihail Boldea, au fost condamnate de instanţele de judecată. “Acuzaţia adusă lui T. D. şi M. N. nu a fost una nereală, iar probele administrate nu au fost ticluite, însă modul în care suspecta a acţionat a adus atingere prestigiului funcţiei deţinute”, au mai arătat foştii colegi ai Mihaelei Agheniţei.

Astfel, fosta procuroare va rămâne doar cu sancţiunea disciplinară, fără a mai răspunde şi în baza legii penale pentru faptele sale.

Citit 4215 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Octombrie 2015 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.