Pedepse reduse în dosarul Marianei "Cur de Fier"

Pedepse reduse în dosarul Marianei "Cur de Fier"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După mai bine de un an de zile, timp în care  s-a judecat apelul în dosarul traficului de minori în care protagonişti sunt Ascanio Baboş, Mariana Baboş, supranumită „Cur de Fier”, dar şi alţi cinci inculpaţi, pedepsele date de Tribunal au fost substanţial diminuate. Dosarul nu este încă la final, deoarece mai are calea recursului la Înalta Curte. Facem precizarea că dintre cei şapte inculpaţi, doar Ascanio Baboş mai este după gratii, restul având obligaţia de a nu părăsi localitatea şi de a face ştiut autorităţilor mijloacele prin care-şi câştigă existenţa, ar putea fi verificate.

Reamintim că, în martie 2009, Ascanio Baboş, Mariana Baboş, Anica Lovin, Aurelia Blănaru, Cătălina Loredana Baboş, Marius Dragoş Stângă şi Nicolae Dorin Dumitran au fost trimişi în judecată pentru trafic de minori. Dosarul a fost instrumentat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). La acea vreme s-a vorbit despre o reţea puternică, a cărei ocupaţie era traficul de persoane. Ascanio este fiul Marianei Baboş, el a fost căsătorit cu Cătălina Loredana Baboş. Aurelia Blănaru a fost concubina lui Marius Stângă, iar  Loredana, Cătălina şi Aurelia sunt fiicele Anicăi Lovin.

Bani, bijuterii, maşini de lux…

Activitatea a început în anul 2000, când inculpaţii au decis să racoleze fete pentru Turcia, după care le-au schimbat destinaţia spre Spania. După ce reuşeau să le convingă să meargă peste graniţă, tinerele erau cazate în România, în locuinţele membrilor grupării, după care li se făcea rost de paşapoarte, fiind duse la destinaţie, unde erau preluate de cei care cunoşteau foarte bine teritoriul în care urmau să le arunce pe fete. Acestea se prostituau sub ochii atenţi ai celor condamnaţi acum, care contabilizau fiecare bănuţ care le intra în buzunare prin „munca” fetelor. Dumitran a acţionat împreună cu gruparea, dar şi separat. El avea o altă tactică şi anume îşi atrăgea victimele într-o relaţie, după care acestea ajungeau să se prostitueze. Banii erau investiţi în bijuterii, maşini de lux, bunuri de consum sau erau strânşi în conturi. După ce au fost trimişi în judecată, Tribunalul a dispus confiscarea unor sume importante de bani, aproximativ un milion de euro, apartamente şi autoturisme, punând sechestru pe alte astfel de bunuri şi bijuterii.

Pedepse mult mai uşoare pentru unii

De la 15 ani de puşcărie, Ascanio a rămas cu 11 ani şi se află în continuare în postura de inculpat cu cea mai mare pedeapsă din grupare. Lui, de altfel, i se atribuie şi calitatea de a fi format gruparea. Mariana Baboş,  care fusese condamnată de Tribunal la nouă ani de închisoare, la Curte a primit trei ani cu suspendare. Cătălina Loredana Baboş avea de executat 15 ani de detenţie, pedeapsă stabilită de prima instanţă, iar acum Curtea de Apel i-a dat zece ani şi şase luni, fără să dispună suspendarea, ceea ce înseamnă că, dacă în recurs rămâne valabilă această sentinţă, femeia ar trebui să fie închisă. Aurelia Blănaru, care avea de executat opt ani de puşcărie, are acum trei, dar cu suspendare. Anica Lovin, care a primit, iniţial, opt ani de închisoare, s-a ales acum cu trei ani, cu suspendare. Marius Stângă, care a fost condamnat de Tribunal la nouă ani de puşcărie, a primit şase ani cu executare, în condiţiile în care nici pentru el nu s-a precizat că ar fi cu suspendare. Dumitran a ajuns şi el de la cinci ani la trei ani, cu suspendare. Ca  un mic amănunt, martorele sub acoperire din dosar şi-au ascuns identitatea sub pseudonime de genul Monica Gabor şi Andreea Pătraşcu. După mai bine de doi ani de procese, dosarul nu este la final, iar în  acest interval, una dintre inculpate, Aurelia Blănaru,  a fost trimisă în judecată şi în dosarul de corupţie în care a fost acuzat avocatul Sever Teodorescu.

Citit 3453 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2011 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.