POLIŢIST CONDAMNAT pentru ucidere din culpă

POLIŢIST CONDAMNAT pentru ucidere din culpă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi vor judeca, pe 28 ianuarie, apelul declarat în dosarul în care poliţistul Lucian Isabel Dobri a fost cercetat pentru ucidere din culpă. Apelul a fost formulat atât de Dobri, cât şi de rudele bărbatului care şi-a pierdut viaţa, în februarie 2014, la o partidă de vânătoare.

Cele două părţi au fost nemulţumite de sentinţa primită la Judecătoria Tecuci, unde s-a decis că poliţistul Lucian Dobri nu trebuie să stea după gratii. Judecătorii tecuceni l-au condamnat pe Dobri la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare. Acestuia i s-a stabilit şi un termen de supraveghere de doi ani şi şase luni, perioadă în care trebuie să efectueze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, fie la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Munteni, fie la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Ungureni. Judecătorii au decis şi confiscarea armei de vânătoare marca „Baikal” calibrul 12, folosită de inculpat la săvârşirea infracţiunii.

Daune materiale şi morale

Judecătorii au admis, în parte, şi acţiunile civile formulate de soţia, respectiv, copiii lui Dănuţ Mircia Tanislav, omul de afaceri care a murit după ce a fost împuşcat la vânătoare. Astfel,  Lucian Dobri trebuie să plătească, în solidar cu asigurătorul de răspundere civilă Asirom Vienna Insurance Group SA, 2.000 de lei cu titlul de despăgubiri civile (daune materiale) părţilor: 1.000 de lei soţiei şi câte 500 de lei fiecăruia dintre copiii omului de afaceri. Mai mult, poliţistul mai are de plătit 76.023,50 de lei (26.023,50 de lei daune materiale şi 50.000 de lei daune morale) soţiei lui Tanislav şi câte 38.011,75 de lei pentru fiecare din cei doi copii ai acestuia. La aceste sume se mai adaugă 1.500 de lei cheltuieli judiciare către cele trei părţi civile, dar şi 2.000 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Judecătorii au acordat doar o parte dintre despăgubirile cerute, soţia omului de afaceri solicitând 10.000 de euro daune materiale şi 200.000 de euro daune morale, iar copiii câte 5.000 de euro daune materiale, respectiv, câte 100.000 de euro daune morale.

Incidentul din februarie 2014

Lucian Isabel Dobri a ajuns în atenţia anchetatorilor după ce, în februarie 2014, a decis să meargă, alături de Mircia Dănuţ Tanislav, la o partidă de vânătoare în zona barajului din comuna Movileni. "Inculpatul Dobri Isabel-Lucian şi victima Tanislav Mircia-Dănuţ au plecat pe fondul de vânătoare situat în imediata apropiere a barajului, desfăşurând activitatea propriu-zisă de vânătoare, inculpatul trăgând două-trei focuri de armă spre un stol de porumbei, în timp ce victima a tras şi ea unul-două focuri, fără ca aceştia să vâneze totuşi ceva", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Cei doi au decis să încheie partida de vânătoare după aproximativ 30 de minute, iar pe drumul de întoarcere poliţistul a intrat într-un canal în căutarea unei păsări, motiv pentru care s-a udat şi a decis să meargă mai repede spre ieşirea de pe fondul de vânătoare. Lucian Dobri le-a declarat procurorilor că, în dreptul unei borne de beton, s-a împiedicat şi a alunecat, picioarele fugindu-i în faţă. ”În cădere inculpatul nu a dat drumul armei şi, în urma impactului cu solul, aceasta s-a descărcat şi un foc de armă s-a declanşat în direcţia victimei, care aşa cum am arătat era la mică distanţă în spatele inculpatului. În urma declanşării focului de armă, victima Tanislav Mircia Dănuţ a fost împuşcată în partea dreaptă a abdomenului, căzând la pământ, spunându-i totodată inculpatului că este împuşcată", se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Prima versiune, autoaccidentarea

Imediat după incident, pe fondul de vânătoare şi-au făcut apariţia alţi doi bărbaţi, care veniseră să îl preia pe omul de afaceri. Poliţistul le-a cerut acestora ajutorul, spunându-le că Tanislav este împuşcat, fără să povestească însă ce s-a întâmplat. Cei trei l-au transportat imediat pe omul de afaceri la maşină, pentru a-l duce la spital, acesta fiind conştient. Dobri a fost cel care a sunat la 112, pentru a cere ajutor medical, iar în drum spre spital maşina lor s-a intersectat cu un echipaj SMURD, care l-a preluat pe rănit. Din păcate, însă, din cauza rănilor, omul de afaceri tecucean şi-a pierdut viaţa, la doar câteva ore de la producerea incidentului.

Iniţial, s-a vorbit despre faptul că Tanislav s-a autoaccidentat, ulterior stabilindu-se însă că cel care se face vinovat de moartea acestui este chiar poliţistul. Dobri "a mers la postul de poliţie Movileni, unde era şef de post, şi a raportat evenimentul în care fusese implicat. Totodată, inculpatul le-a predat lucrătorilor de poliţie sosiţi la faţa locului articolele vestimentare, armele şi muniţia ce îi aparţineau, precum şi articolele vestimentare şi arma victimei", au mai reţinut anchetatorii.

Citit 3510 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.