În dosarul fostului procuror DINU GÂLCĂ, doi condamnaţi cu suspendare şi opt achitări
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Vasile Caburgan

În dosarul fostului procuror DINU GÂLCĂ, doi condamnaţi cu suspendare şi opt achitări
Avocat Alexandru Bălan
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În septembrie 2010, un dosar intrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, în care erau anchetaţi oameni din justiţia gălăţeană, ajungea pe masa judecătorilor. În acest dosar apăreau atât numele fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, dar şi nume de notari, avocaţi şi oameni de afaceri. După cinci ani de judecată, dosarul a primit sentinţa finală la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, în urma deciziei luate de judecători, doar doi dintre cei trimişi în judecată s-au ales cu pedepse cu închisoarea. Şi acestea, însă, sunt cu suspendare. Unul dintre cei care au primit o astfel de pedeapsă este notarul Dumitru Cozma, acuzat de şantaj, care a primit doi ani şi şase luni închisoare, cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o Alexandru Şerban, şeful Postului de Poliţie Vânători, judeţul Galaţi, acuzat tot de şantaj.

În timpul judecăţii, fostul procuror Dinu Gâlcă a decedat, motiv pentru care faţă de el s-a dispus clasarea cauzei. Restul inculpaţilor din acest dosar, avocatul Alexandru Bălan (acuzat de mărturie mincinoasă), Ion Popescu, fost procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (mărturie mincinoasă), Lili Dediu, administrator al SC Piact CF Spiact Galaţi SA şi director al ziarului local Imparţial (fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii), Petrică Tudosă, director la Direcţia Silvică Vrancea (cumpărare de influenţă), Vasile Bogdan, administrator al SC Ciscom SRL Focşani (cumpărare de influenţă), Costel Pohrib, administrator al SC FKG Montage Service SRL Tecuci şi SC Galtrade SRL Galaţi (cumpărare de influenţă) şi Dorel Dumitraşcu, administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, judeţul Vrancea (fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii) au fost achitaţi încă de la Curtea de Apel Iaşi.

Decizia luată la Iaşi a rămas definitivă, după ce magistraţii Curţii Supreme au decis să menţină dispoziţiile respectivei sentinţe. Dorel Dumitraşcu a primit însă un avertisment din partea judecătorilor ieşeni.

Rechizitorul procurorilor

În rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni se arată că, în perioada februarie - iulie 2009, inculpatul Dinu Gâlcă, pe vremea aceea procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a pretins şi a primit de la inculpatul Vasile Bogdan diverse foloase necuvenite (cum ar fi mese gratuite la restaurant şi produse alimentare în valoare de 3.200 de lei), în scopul de a-i determina pe funcţionarii Prefecturii Vrancea să elibereze în favoarea inculpatului Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 15 ha situat în intravilanul municipiului Focşani. Eliberarea actului respectiv urma să se realizeze în detrimentul altor persoane îndreptăţite să primească titlul de proprietate respectiv.

În luna iunie 2009, Costel Pohrib i-a promis lui Dinu Gâlcă mai multe foloase materiale (cum ar fi produse alimentare), pentru ca acesta din urmă să-şi convingă un coleg din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi să nu efectueze cercetări şi să adopte o soluţie de netrimitere în judecată faţă de o persoană cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Constrângeri cu ajutorul poliţiei, la cererea notarului

Tot în rechizitoriu se arată că, în luna mai 2009, inculpatul Gâlcă Dinu, în aceeaşi calitate, a acceptat propunerea inculpatului Cozma Dumitru, notar public, de a constrânge o persoană să-i înmâneze acestuia din urmă suma de 5.000 lei, sub ameninţarea că, în caz contrar, i se va întocmi dosar penal şi că va fi chemată în mod repetat la organele de urmărire penală, cu consecinţa aplicării unei pedepse cu închisoarea.

Tot la cererea notarului, în perioada aprilie - septembrie 2009, Alexandru Şerban, în calitate de şef al Postului de Poliţie Vânători, judeţul Galaţi, a exercitat asupra persoanei respective, în mod repetat, acelaşi tip de presiuni. Cu toate că persoana ameninţată i-a dat lui Dumitru Cozma suma de 2.000 de lei, aceasta s-a ales cu un dosar penal pentru o faptă de natură civilă.

Toate aceste acuzaţii, dar şi altele care erau menţionate în rechizitoriul DNA au fost demontate de cei implicaţi în dosar, la final ei fiind achitaţi definitiv de magistraţii Curţii Supreme.

Citit 4441 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.