CAZUL adolescentului BĂTUT în Mazepa | A scăpat de închisoare, după ce a băgat un băiat în COMĂ

CAZUL adolescentului BĂTUT în Mazepa | A scăpat de închisoare, după ce a băgat un băiat în COMĂ
Tribunalul Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cazul adolescentului de 15 ani, bătut de doi amici de joacă, care a şocat, în luna septembrie 2014, întregul oraş, a fost tranşat de magistraţii Judecătoriei Galaţi. Şi asta pentru că judecătorii au pronunţat o primă sentinţă cu privire la bătaia care l-a băgat în comă pe adolescentul L.R..

Magistraţii au respins, ca nefondată, cererea formulată de partea vătămată, de schimbare a încadrării juridice a faptei, din vătămare corporală în tentativă la omor.

După ce au luat această decizie, judecătorii i-au aplicat inculpatului minor Mihai Raul Mangalagiu măsura educativă neprivativă de libertate a ”asistării zilnice”, pe o durată de şase luni. În această perioadă, Mangalagiu nu are voie să plece din Galaţi fără acordul Serviciului de Probaţiune Galaţi şi nu are voie să comunice cu L.R..

Tot la Judecătoria Galaţi s-au stabilit şi daunele, atât cele materiale, cât şi cele morale, pe care Mihai Mangalagiu trebuie să le plătească părţii vătămate şi celor două spitale, care s-au constituit părţi civile în dosar. Astfel, minorul, în solidar cu tatăl său, trebuie să îi plătească lui L.R. 10.000 de euro daune morale şi 20.000 de lei daune materiale. Daunele acordate sunt mult mai mici faţă de cele cerute de partea vătămată, respectiv, 500.000 de lei daune materiale şi 500.000 de euro daune morale.

De asemenea, Mangalagiu are de achitat 10.512,28 de lei către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Bagdasar Arseni” Bucureşti şi 2.036,49 de lei către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi. La toate aceste sume se mai adaugă şi 550 de lei pentru cheltuielile judiciare făcute în timpul anchetei şi a judecăţii.

Amicii au devenit agresori

Vă reamintim că, în rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au reţinut faptul că L.R. se cunoştea cu cei care i-au devenit călăi şi chiar îşi petreceau timpul împreună. Asta până în ziua în care unul dintre adolescenţi, Radu I., şi-a pus în cap să-l bată pe acesta, pentru a câştiga respectul unui alt adolescent din gaşcă. Pentru a fi sigur că îi va reuşi planul, Radu i-a cerut ajutorul unui alt amic, Mihai Mangalagiu, despre care ştia că practică artele marţiale. Acesta din urmă nu şi-a refuzat amicul. Imediat ce a primit asigurări că va fi ajutat, Radu a mers la L.R., pe care l-a lovit cu pumnul în zona feţei. Adolescentul lovit a încercat să plece din locul respectiv, moment în care a mai fost lovit o dată, cu piciorul în spate.

După cea de-a doua lovitură, L.R. a început să îl alerge pe agresorul său, dar a fost oprit de Mihai Mangalagiu, care l-a lovit tot în zona feţei. Conflictul a fost oprit de unul dintre băieţii prezenţi, dar Radu I. nu a renunţat la planul său diabolic. Astfel, a doua zi, Radu, care îi ceruse din nou ajutorul amicului său, a mers în aceeaşi zonă, având asupra sa o bâtă. Băieţii s-au dovedit foarte gălăgioşi, deranjând liniştea locatarilor. ”În zonă a mers un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 1, care a procedat la legitimarea a o parte din componenţii grupului, ocazie cu care au ridicat bâta din lemn”, se mai arată în rechizitoriu.

A doua zi de conflict a fost fatală

Chiar şi fără arma albă, adolescenţii au continuat să-l şicaneze pe L.R. până în momentul în care Mihai Mangalagiu le-a spus că se plictiseşte şi ”s-a poziţionat în spatele persoanei vătămate, i-a blocat acesteia piciorul drept şi apoi din săritură i-a aplicat o singură lovitură de pumn în zona stângă a capului. Lovitura de pumn a fost de mare intensitate, toţi martorii prezenţi în apropiere declarând că au auzit un zgomot puternic, specific unei pocnituri”, precizează procurorii.

În urma loviturii, L.R. s-a prăbuşit la pământ şi, în ciuda faptului că un alt adolescent a vrut să îl protejeze, acesta a fost lovit în continuare de agresori.

Cu ultimele puteri, L.R. a reuşit să ajungă la magazinul din zonă, iar prietenul său a cerut ajutorul vânzătoarei. Astfel au fost anunţate ambulanţa şi poliţia. Adolescentul a fost imediat dus la Spitalul de Copii, iar apoi transferat la Spitalul de Urgenţă, în comă profundă.

”În urma leziunilor grave suferite, persoana vătămată a fost încadrată în categoria de persoane cu handicap care necesită protecţie specială şi de asemenea necesită asistent personal. Persoana vătămată minoră urmează în prezent un tratament de recuperare”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Decizia luată de Judecătoria Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de Mangalagiu, cât şi de procurori şi de partea vătămată.

Foto-arhivă

Citit 4969 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2018 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.