Luaţi la ochi de Agenţia Naţională de Integritate. CINE sunt cei mai importanţi POLITICIENI GĂLĂȚENI ACUZAȚI de incompatibilitate sau de conflict de interese (FOTO)

Luaţi la ochi de Agenţia Naţională de Integritate. CINE sunt cei mai importanţi POLITICIENI GĂLĂȚENI ACUZAȚI de incompatibilitate sau de conflict de interese (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Nicuşor Ciumacenco, Radu Cosca, Cristian Dima şi, mai nou, Marius Stan au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate pe motiv de incompatibilitate sau de conflict de interese * Iată de ce anume au fost acuzaţi şi cum se apără


Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că Marius Stan s-a aflat în stare de incompatibilitate aproape trei ani din mandatul său de primar. Edilul respinge acuzaţiile. Interesant este că Marius Stan nu este singurul politician gălăţean, candidat la alegerile locale, intrat în vizorul ANI.

De ce este acuzat primarul Galaţiului

Potrivit comunicatului de presă, ANI a constatat că în perioada 22 iunie 2012 – 14 ianuarie 2015, Marius Stan a deţinut simultan funcţiile de primar al municipiului Galaţi şi administrator al SC Moldova Expedition SRL. Conform Legii 161/2003 „funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”, de aceea ANI a declanşat procedura de evaluare. Potrivit prevederilor legale, „persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, şi nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Ce spune Marius Stan

Marius Stan a respins categoric acuzaţiile de incompatibilitate şi a spus că va ataca în instanţă decizia prin care a fost declarat incompatibil. „În perioada 2003 – 2005, când am fost preşedintele de club de fotbal la Iaşi (Politehnica Iaşi n.r.) am înfiinţat o firmă de curierat. În 2005, când am plecat din Iaşi, am făcut împuternicire notarială celorlalţi acţionari pentru închiderea firmei, ba am lăsat şi banii necesari pentru asta. În 2014, am fost informat că firma nu a fost radiată de la Registrul Comerţului. Aşa că m-am dus şi am radiat-o. De la Finanţe Iaşi am aflat că, din 2005, de când am plecat din Iaşi, activitatea firmei a fost zero, deci nu mi-a adus niciun venit. Ca să fiu sigur, după ce am radiat firma, am adus la Galaţi şi containerul de tren în care funcţiona. L-am făcut vestiar pentru grupul de copii care joacă pe stadionul municipal. Conflict de interese există atunci când câştigi ceva. Voi demonstra cu documente şi în faţa opiniei publice, şi în faţa judecătorilor că nu m-am aflat nicio clipă în stare de incompatibilitate”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

Edilul, care este candidatul UNPR la Primăria Galaţi, a promis că va prezenta public, astăzi, toate documentele doveditoare.

Ciumacenco, de două ori acuzat de ANI

Nicuşor Ciumacenco, candidatul PNL la Primăria Galaţi, a intrat în vizorul ANI în iunie 2012, când a fost acuzat de incompatibilitate din cauza unui contract (furnizare utilaje) în cuantum de 11.547 lei, încheiat cu Consiliul Local. Ciumacenco ne-a declarat, la acea vreme, că respectivul contract a fost câştigat prin licitaţie în octombrie-noiembrie 2007, iar utilajele au fost livrate în ianuarie-februarie 2008 defunctei SC Construcţii şi Reparaţii. Plata, în schimb, susţine Ciumacenco, s-a făcut după alegerile în urma cărora a devenit consilier local, când el se retrăsese din respectiva firmă.

Liberalul nu a contestat decizia ANI, iar cei trei ani în care nu ar fi avut voie să exercite o demnitate publică s-au scurs de mult.

În 2014, ANI l-a acuzat că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă. Motivul? În perioada exercitării mandatului de viceprimar (2008-2012), a votat favorabil două hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, prin care s-au alocat cu titlu de cotizaţie bani pentru Fundaţia „Andreiana Juventus”, al cărei preşedinte era.

„Am devenit membru şi preşedinte al fundaţiei în data de 12 august 2010, fapt înregistrat de instanţa judecătorească pe data de 8 septembrie 2010”, a declarat atunci Ciumacenco.

Politicianul a contestat decizia ANI şi, după cum ne-a declarat, a câştigat procesul în prima instanţă. ANI a făcut recurs şi de un an de zile aşteaptă „în procedură de filtru” la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cristian Dima, în proces la Înalta Curte

În 2013, Cristian Dima, candidat ALDE la alegerile locale, a fost luat la ochi de ANI pe motiv că „a participat la şedinţele Consiliului în care au fost dezbătute şi aprobate în unanimitate două hotărâri privind majorarea contribuţiei publice la bugetul Fundaţiei Andreiana Juventus, în cadrul căreia acesta deţine funcţia de vicepreşedinte”. În opinia ANI, liberalul a încălcat astfel regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, la fel ca în cazul lui Nicuşor Ciumacenco.

Cristian Dima ne-a declarat la acea vreme că „este un conflict de interese demn de desene animate pentru, că nu am interes nici personal, nici patrimonial în fundaţie”. Politicianul a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul în prima instanţă. Dima susţine că recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a fost admis de principiu, dar, că, de un an şi jumătate, se află în procedură de filtru, primul termen fiind programat pe 17 mai.

Şi Radu Cosca…

Şi viceprimarul ALDE Radu Cosca a fost acuzat de conflict de interese, în martie anul acesta. ANI a constatat că, în perioada exercitării mandatului de viceprimar, Cosca a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri, pe 28 martie 2013 şi pe 9 aprilie 2013, privind majorarea contribuţiei Consiliului Local Galaţi, ca membru fondator al Fundaţiei „Andreiana Juventus”, de la 12.000 de lei pe an la 189.000 de lei pe an, respectiv, de la 12.000 de lei pe an la 200.000 de lei pe an. Problema era că Radu Cosca deţinea în cadrul fundaţiei calitatea de membru şi funcţia de preşedinte începând cu data de 5 februarie 2013.

"Este o prostie. Nu mai sunt în Fundaţia Andreiana Juventus din 2013, am trimis şi documente în acest sens. Nu am influenţat cu nimic deciziile, nu am votat bugetul, m-am abţinut de la vot. În plus, nu am avut niciun interes sau vreun avantaj material", ne-a declarat atunci, tranşant, viceprimarul Radu Cosca.

Politicianul a contestat decizia ANI în instanţă şi aşteaptă primul termen de judecată.

În foto, Nicuşor Ciumacenco, Cristian Dima și Radu Cosca

 

Citit 6786 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2016 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.