Final de ANCHETĂ la Biroul pentru Cetăţenie Galaţi, după articolul din ”The Times”. Ce au DESCOPERIT inspectorii

Final de ANCHETĂ la Biroul pentru Cetăţenie Galaţi, după articolul din ”The Times”. Ce au DESCOPERIT inspectorii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Verificările efectuate în urma dezvăluirilor unei jurnaliste londoneze în cotidianul "The Times" s-au soldat cu trimiterea unui dosar de cetăţenie pe masa procurorilor


La câteva săptămâni de la apariţia unui exploziv articol în presa britanică, prin care se dezvăluia existenţa unei presupuse "caracatiţe" specializate în procurarea pe bani a cetăţeniei române, autorităţile de la noi au finalizat verificările declanşate în vederea probării veridicităţii celor publicate. Jurnalista de origine rusă Katarina Kratsova a susţinut că a ajuns prin intermediari, membri ai unei reţele, la Biroul Teritorial pentru Cetăţenie de la Galaţi, unde ar fi fost ajutată să îşi depună o serie de documente „fabricate”, care să o ajute să devină româncă cu acte în regulă şi unde ar fi susţinut chiar şi un interviu. Controalele dispuse ulterior de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie la  structura de la Galaţi au scos la iveală că în evidenţe exista un dosar pentru cetăţenie, depus într-o perioadă relativ corespunzătoare cu cea indicată în articol, dar pe un nume puţin diferit de cel al semnatarei anchetei jurnalistice.

„A fost singura persoană vizată şi s-a identificat un dosar, aflat doar în faza de proceduri, nicidecum finalizat, pe un nume apropiat. A fost declinat structurilor de cercetare penală competente în vederea stabilirii veridicităţii documentelor şi eventual pentru identificarea reţelei care ar fi putut contribui la emiterea acestora”, ne-a declarat Gelu Mugurel Dascălu, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Cei care vor trebui să facă lumină în acest caz, să stabilească dacă solicitanta de cetăţenie identificată de inspectori este sau nu semnatara articolului şi dacă actele depuse sunt reale sau contrafăcute, sunt procurorii DIICOT. În cazul în care măcar o parte a suspiciunilor se vor dovedi fondate, acuzaţiile s-ar putea oficializa, în cel mai bun caz, pentru un număr restrâns de persoane, iar în cel mai rău, cercul să cuprindă şi funcţionari din aparatul instituţiilor de stat.

Citit 5403 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2016 19:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.