Curier juridic - Cazierul judiciar

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Ion Sava ne întreabă de unde şi cum se obţine un cazier judiciar. „Mi se cere la firmă un cazier judiciar. Nu ştiu exact de unde trebuie să îl ridic şi cât durează obţinerea lui”, ne întreabă cititorul nostru.

Certificatele de cazier judiciar se pot elibera în regim de urgenţă (3 zile lucrătoare) şi regim normal (10-30 zile lucrătoare). Persoana care doreşte eliberarea unui certificat de cazier judiciar se va adresa organelor de poliţie de la locul de naştere sau de domiciliu şi trebuie să aibă asupra sa:

* actul de identitate (buletin de identitate/carte de identitate ori carte de identitate provizorie);

* timbrul fiscal, în valoare de 1 leu;

* chitanţa în valoare de 5 lei în caz că doreşte eliberarea documentului în regim de urgenţă (3 zile).

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 29 din 14.07.2005, începând cu data de 28.07.2005 taxa ce trebuie achitată în vederea obţinerii certificatului de cazier judiciar în regim de urgenţă se achită numai la unităţile Trezoreriei Statului de pe raza de domiciliu a solicitantului. Certificatele de cazier judiciar au valabilitate de 6 luni de la data eliberării şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.

Asigurări medicale

„Persoanele cu probleme psihice grave, fără venituri, pot beneficia de servicii medicale gratuite? Care este temeiul legal?”, ne întreabă doamna Nicoleta D, din Tuluceşti.

Conform Legii 95/2006, art. 213, alin., următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei: persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 102/1999*) privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 519/2002, cu modificările şi completările ulterioare (litera d). Protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este reglementată prin Legea 448/2006.

Pensie anticipată

Domnul V. ne-a scris că soţia sa are 47 de ani şi a lucrat 24 de ani cu carte de muncă: „Are 24 ani de cotizare şi un an şomaj. A născut 4 copii, iar întrebarea mea este când ar putea beneficia de pensie?”

Soţia dumneavoastră poate beneficia de pensie anticipata parţială la împlinirea vârstei de 55 de ani, dacă a realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, de 30 de ani.

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani nu se cumulează cu alte reduceri prevăzute în Legea nr. 19/2000. Atenţie însă că pensia anticipată şi pensia anticipată parţială sunt două categorii distincte de pensie. Citiţi în acest sens art. 41 şi art. 50 din Legea nr. 19/2000.

Citit 2506 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.