Procurorii anticorupţie, la ora bilanţului | Peste 1.200 de persoane, trimise în judecată de DNA
Foto: Sursa foto: Internet

Procurorii anticorupţie, la ora bilanţului | Peste 1.200 de persoane, trimise în judecată de DNA
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, joi, 23 februarie, la şedinţa de bilanţ a activităţii instituţiei pe anul 2016, la care au fost prezenţi şeful statului, dar şi numeroşi ambasadori, că, anul trecut, au fost trimişi în judecată 1.270 de inculpaţi, peste un sfert dintre ei fiind acuzaţi de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro, informează News.ro.

Şefa DNA a spus că identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice a reprezentat un domeniu prioritar anul trecut, precizând că procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50 şi 800 la sută.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că recuperarea prejudiciilor produse statului rămâne un subiect extrem de important, iar cei găsiţi vinovaţi nu trebuie să se mai bucure de bunurile şi banii furaţi.

Preşedintele Iohannis a declarat că recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie rămâne un subiect extrem de important, precizând că cei care au fost găsiţi vinovaţi nu trebuie să se mai bucure de bunurile şi banii furaţi. ”Lupta DNA împotriva marii corupţii duce la bunăstare socială, lucru care se va reflecta, în primul rând, în buzunarele cetăţenilor. Din acest punct de vedere, un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului, prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă”, a declarat şeful statului. Preşedintele a sfătuit instituţiile cu atribuţii în domeniul recuperării prejudiciilor să aibă o activitate susţinută, deoarece cetăţenii au mari aşteptări în acest domeniu.

Procurorul şef al DNA a informat că peste 870 de persoane, printre care un europarlamentar, şapte deputaţi, un senator, un ministru, cinci preşedinţi de consilii judeţene şi 28 primari, trimise în judecată de DNA, au fost condamnate definitiv. Kovesi a precizat că procentul de achitări s-a menţinut, ca şi în anii anteriori, la 10 la sută din totalul celor trimişi în judecată, ea adăugând că DNA este preocupată în continuare de creşterea standardelor de calitate.

”Soluţiile pronunţate de instanţe au confirmat eforturile de eficienţă ale procurorilor DNA”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA.

Citit 1042 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2017 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.