Contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere şi drept de habitaţie viageră

Contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere şi drept de habitaţie viageră
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere şi drept de habitaţie viageră este varianta la care apelează tot mai des persoanele cu venituri mici şi fără rude care să le ajute. Vânzătorul înstrăinează o locuinţă, iar cumpărătorul se obligă să-i asigure întreţinere constând în hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale pe timpul cât vânzătorul va trăi, iar după moartea acestuia să îl înmormânteze. De asemenea vânzătorului i se conferă dreptul de a locui pe tot parcursul vieţii în acea locuinţă.

Astfel de contracte se pot încheia în mod valabil doar în formă autentică sub sancţiunea nulităţii absolute. Obligaţia de întreţinere este indivizibilă în privinţa creditorilor, şi în cazul în care există mai mulţi creditori ai obligaţiei, aceasta trebuie exercitată faţă de toţi. În caz de pluralitate de debitori, fiecare este obligat să execute obligaţia de întreţinere, însă prestarea întreţinerii de către oricare dintre ei este liberatorie pentru toţi.

Creditorul obligaţiei de întreţinere beneficiază de o ipotecă legală asupra bunului vândut pentru garantarea drepturilor sale.

Debitorul obligaţiei de întreţinere nu se poate libera de această obligaţie oferind restituirea capitalului şi renunţând la restituirea întreţinerii prestate, fiind ţinut de obligaţia respectivă până la decesul persoanei în favoarea căreia a fost constituită obligaţia de întreţinere, oricât de împovărătoare ar putea deveni prestarea acesteia.

Debitorul întreţinerii datorează creditorului prestaţii stabilite în mod echitabil, ţinându-se seama de valoarea capitalului şi de condiţia socială anterioară a creditorului. Întreţinerea continuă a fi datorată în aceeaşi măsură chiar dacă, în cursul executării contractului, bunul care a constituit capitalul a pierit total sau parţial ori şi-a diminuat valoarea, dintr-o cauză pentru care creditorul întreţinerii nu este ţinut să răspundă.

Drepturi şi obligaţii

Drepturile creditorului întreţinerii sunt personale şi nu pot fi cedate unor terţi sau supuse urmăririi. Dacă prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare. De asemenea, atunci când prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din culpa uneia dintre părţi, instanţa va majora sau, după caz, diminua cuantumul sumei de bani care înlocuieşte prestaţia de întreţinere.

Când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea. Aceasta nu poate fi cerută dacă întreţinerea nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează.

Moştenitorii creditorului obligaţiei de întreţinere nu pot cere ca prestaţia să continue în persoana lor, dar au dreptul la acţiune în rezoluţiunea contractului pentru neexecutare în cadrul termenului general de prescripţie.

Citit 44149 ori Ultima modificare Luni, 20 Martie 2017 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.