Armele la control! Nereguli găsite la firmele de pază şi în poligoane

Armele la control! Nereguli găsite la firmele de pază şi în poligoane
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sute de firme de pază, ateliere de reparat arme, poligoane, cluburi sportive sau gestionari de fonduri cinegetice au fost controlate în ultimele luni de poliţişti, verificările scoţând la iveală nereguli serioase în administrarea armamentului de foc pe care acestea sunt autorizate să îl deţină şi să îl folosească.

Controalele derulate de poliţiştii de la Arme pe teritoriul întregii ţări în ultimele şase luni au arătat că respectarea legislaţiei în domeniul deţinerii şi folosirii armamentului de foc de către unităţile autorizate în acest sens este un deziderat greu de atins. Sute de nereguli au fost constatate cu ocazia acţiunilor care s-au soldat cu retragerea a numeroase autorizaţii, aplicarea de amenzi şi zeci de dosare penale acolo unde abaterile au fost grave.

„În urma controalelor efectuate la persoanele juridice autorizate să deţină şi să folosească arme de foc şi muniţii, au fost constatate nereguli în 241 de cazuri, dintre care 11 cazuri privind legalitatea deţinerii de arme şi muniţii, 51 cazuri privind modul de ţinere a evidenţei, 140 cazuri privind starea tehnică a armelor, patru cazuri privind modul de asigurarea securităţii armelor şi muniţiilor şi 35 cazuri cu privire la personalul dotat cu arme şi muniţii”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

În 28 de cazuri, poliţişti au apreciat că neregulile constatate se încadrează ca infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, motiv pentru care au confiscat 38 de arme şi aproape 700 de elemente de muniţie, punând sub acuzare 33 de persoane.

Cel mai grav este că în urma verificării obiectivelor s-a ajuns la concluzia că acestea aveau în dotare armament care nu corespundea din punct de vedere tehnic. 400 de arme au fost retrase şi au intrat în custodia poliţiei, alături de aproape o mie de cartuşe.

„Au fost aplicate 90 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 27 de amenzi, în valoare de 74.418 lei şi 63 de avertismente. Acţiunea s-a finalizat şi cu retragerea a 162 de autorizaţii de port şi folosire de arme şi muniţii şi a 90 de certificate de deţinător arme neletale, ca urmare a încălcării a dispoziţiilor referitoare la legalitatea deţinerii de arme şi muniţii, starea tehnică a armelor, la evidenţe sau la modul de asigurare al securităţii armelor”, se mai precizează în comunicatul centralizat de Poliţia Română.

Citit 4210 ori Ultima modificare Marți, 04 Aprilie 2017 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.