ACUZAȚII de tratamente brutale la Spitalul Judeţean din Galați. O pacientă a fost LEGATĂ DE PAT în lipsa unui medic | VIDEO

ACUZAȚII de tratamente brutale la Spitalul Judeţean din Galați. O pacientă a fost LEGATĂ DE PAT în lipsa unui medic | VIDEO
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)


Rudele unei bătrâne internate în Secţia Medicală II a Spitalului de Urgenţă Galaţi acuză două cadre medicale că ar fi recurs la o modalitate brutală de imobilizare a femeii, într-un episod de agitaţie apărut într-un moment în care niciun medic nu era prezent pe secţie.

Situaţia invocată de familia unei bătrâne de 78 de ani, internată joia trecută în Secţia Medicală II, s-ar fi petrecut în seara zilei de 16 aprilie. După câteva zile în care starea pacientei a variat de la bine la confuzie şi agitaţie, bolnava, adusă cu salvarea la spital, cu febră, tuse şi un accident vascular, ar fi devenit agitată. S-a întâmplat imediat după ce membrii familiei sale au plecat de la ea, duminică seară, în prima zi de Paşte.

"Duminică după-amiază am venit la vizită şi am găsit-o foarte agitată, confuză, delira. Ne-au spus că nu există medic de gardă care să vină să-i administreze un calmant. Seara nu ne-a mai răspuns la telefon, ne-am făcut griji şi am venit să vedem ce se întâmplă. Am găsit-o legată cu nişte pijamale, parca era pe cruce. Era conştientă şi se văita. Era legată de mâini şi de picioare", afirmă Geanina Zărnescu, nepoata pacientei.

Rudele susţin că ar fi încercat să obţină explicaţii de la asistenta de serviciu şi de la infirmiera care era pe tură, dar şi să determine aducerea unui medic de gardă, pentru ca bătrâna să primească un calmant. Au venit în schimb paznicii, chemaţi de cadrele medicale, şi, în cele din urmă, un medic care a hotărât ca bătrânei să-i fie administrat un medicament care să o liniştească.

"Ne-au spus că au legat-o de pat pentru că era agitată, ieşea din salon, pleca aiurea. A fost predată ca fiind un pacient cu probleme. Asistentele ne-au spus că le-a bătut, iar bătrânica ne-a spus că s-a speriat foarte mult, că au trântit-o jos, la pământ, au dat în ea", completează nepoata bătrânei.

De duminică seară, membrii familiei nu s-au mai dezlipit de bătrână, pe motiv că se tem ca aceasta să nu mai treacă prin astfel de episoade. "De duminică seara, stau lângă mama. Aseară am venit din nou, pentru că ne e frică să nu se întâmple ceva, să nu fie legată sau maltratată. Înţelegem că bătrâna era agitată, dar puteau să-i facă un calmant. Domnul doctor s-a purtat frumos cu noi, i-a aplicat tratamentul corespunzător, dar asistenta şi cu infirmiera care au legat-o şi care au bătut-o pe mama trebuie să plătească, să se facă dreptate", adaugă Simona Toader, fiica femeii.

În replică, conducerea Secţiei Medicală II susţine că măsurile luate în acest caz au fost corect aplicate, mai cu seamă că au fost pentru un timp scurt. "Pacienta a devenit agitată, agresivă faţă de celelalte paciente şi faţă de personal, a ameninţat că se aruncă pe fereastră, drept pentru care asistenta de serviciu, în aşteptarea medicului de gardă, a hotărât contenţionarea (n.r. - legarea) pacientei. A sosit şi medicul de gardă, care asigura şi urgenţa. Acesta a recomandat un sedativ, care nu putea fi administrat la recomandarea asistentei. Tot conflictul a fost declanşat şi întreţinut de familie, care nu a înţeles că, în situaţia dată, nu aveam altă posibilitate de a asigura protecţia pacienţilor. S-au folosit pijamale, pentru că este un material mai moale decât curelele de contenţie obişnuite", a declarat dr. Tudor Cristian Roşca, şeful Secţiei Medicală II.

Circumstanţele în care s-au petrecut evenimentele vor fi analizate de o comisie constituită în cadrul Spitalului de Urgenţă, mai ales că familia bătrânei a depus deja două reclamaţii, una la conducerea unităţii şi alta la Consiliul Judeţului Galaţi.

Citit 7077 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:22

5 comentarii

 • postat de valll
  Joi, 20 Aprilie 2017 13:06
  109.102.130.***
  Adevarul e ca Romania e VARZA, in primul rand sub aspectul cinstei, constiintei, educatiei, omeniei, dar si a inteligentei. (...) acelea de asistente medicale au facut ce fac de mult, au privit pacientii cu nesimtre si cu lipsa de omenie si nici medicul care le scuza nu e departe. .
  E adevarat ca unii pacienti, in unele cazuri, sunt agitati, predispusi sa-si faca rau lor si celor din jur. Dar asta nu e o noutate, face parte din manifestarea unor boli, trebuie gasite solutii ca pentru oameni, nu unele pe care si Protectia Animalelor le condamna.
  Oare atat de putina umanitate au, atat de putina inteligentza in definitiv, incat se complac cu metoda aceasta aberanta, sigur depasita? Stiti cum se numeste atitudinea aceasta? NUMELE EI ESTE NESIMTIREA...
  Dupa cum, o uriasa NESIMTIRE zace in clasa noastra conducatoare care e si incapabila si dezinteresata ca sa repare raul pe care l-a facut acestei tari. Umbla cu promisiun si cu masuri prin care isi cumpara mai ales linista pentru a se agata cat mai mult de putere si liniste pentru a fura .
  Marirea salariilor de-a boulea, nu e o solutia. Si judecatorii au fost umpluti de bani si tot asa cum erau au ramas. Trebuie s existe in primul rand un sistem de cerinte exact formulate pentru orice meserie, insotite de sanctiuni drasteice pentru neindeplinirea lor. Platitorii de taxe trebuie sa primeasca servicii corecte de la medici, juecatori, profesori, politisti, primari, functionari, parlamentari... Degeaba le dai bani cacalau daca nu le impui o conduita pe care, cei ma multi dintre ei, nu o au in mod natural si nu au dobandit-o prin eduatie - dimpotriva, pe zi ce trece s-au tot ticalosit, cu sau fara lefuri mari..
  0
  8
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 20 Aprilie 2017 13:01
  82.76.11.***
  Mai d-le Nelu daca era mama ta acceptati sa fie legata de pat?Nu cred!Marea problema este ca singura solutie la un batrin sau un bolnav agitat ,pe care il supara ceva in spitalul din Galati nu exista de cit legarea de pat cu diverse lucruri!Si familia mea a avut un apartinator in virsta in spitalul din Galati si lam gasit dupa o zi legat de pat!Am intrebat am cerut sa fie dezlegat !Au explicat asistentele ceva gen ca sunt putine si nu pot sa urmareasca toti bolnavii si altele de acest gen.Atunci am cerut externarea in acea seara si dupa lungi discutii s-au lasat convinsi sa ne externeze apartinatorul!Am reusit sa ajungem la Iasi si surpriza bolnavul nostru a stat dezlegat 12 zile .O singura zi dupa operatie si am stiut de acest lucru a fost legat de pat atit picioarele cit si miinile!Daca doriti sa vedeti exemplu de umanitate in acest spital stati si observati ce se intimpla la urgente!Un bolnav adus dimineata fara pile si relatii asteapta ore in sir sa fie bagat in seama!Am ajuns cu apartinatorul dimineata la ora 10.Inchipuiti-va ca am a fostn internat dupa orele 23!!!Inchipuiti-va ca sunt batrini vare nu au pe nimeni cu ei!Nu ii baga nimeni in seama!Ii aseaza pe targa si ...
  1
  5
  Raportează
 • postat de Medicina ilegala
  Joi, 20 Aprilie 2017 09:03
  5.13.198.***
  "Dar v-am cerut dimineata sa-i faceti un calmant!", spune una din apartinatoare la un moment dat.
  Cum ai cerut, cucoana? Asa sau... ai miscat si mata din urechi? N-ai miscat? Pai, si mai vrei tratament medical competent, etica, umanitate?
  Asa ceva nu fac decat pe bani, afara, la batranii din Anglia, Italia etc. Pariez ca asistenta aceea care sta cu mainile in buzunar, care sigur stie vreo trei limbi straine pe de rost, ar fi angajata in strainatate si maine. Da, da!....
  Ceea ce nu se intelege despre sistemul sanitar romanesc nu este doar faptul ca este subfinantat. Dar este si suburbanizat. Daca asistenta aceea ar sti ca maine isi pierde locul de munca si poate fi angajata una tanara si motivata in loc, n-ar face asa. Daca statul ar avea o minima inteligenta si, in loc sa plateasca doctorii de medicina legala dublu, (ca sa aiba cat procurorii, desi ei nu trateaza nimic, pacientii lor is morti deja) ar plati asistentelor tinere, macar pentru trei ani, cat platea hoascei inconstiente si insensibile in locul careia ar fi angajate in regim de urgenta, sa vedeti cum s-ar responsabiliza brusc sistemul sanitar romanesc. Peste noapte s-ar responsabiliza. Dar asta e diferenta intre un salon (sa-i zicem Romania) cu lumina stinsa, ca-n imagini, ca-n noaptea mintii, si unul in care exista mereu macar un bec de veghe, ca in tarile civilizate, nu mai spun de becul constiintei....
  3
  12
  Raportează
 • postat de Nelu Nlu
  Joi, 20 Aprilie 2017 00:36
  5.13.182.***
  Daca o gaseau pe batrana, cazuta din pat, cu mai stiu eu ce traumatism cranio-cerebral sau fracturi (ambele destul de periculoase la varsta dumneaei) sau mai rau... victima a unei aterizari fortate in urma planarii suicidale de la fereastra salonului..... AR FI FOST MULTUMITI ??? Cred ca marea suparare a fost cauzata de faptul ca ruda dumnealor este in viata! (probabil aveau programare la un Cabinet Notarial).
  20
  23
  Raportează
 • postat de george
  Miercuri, 19 Aprilie 2017 23:42
  5.13.140.***
  Daca era ma-sa, asistenta o mai lega? A hotarat sa o lege temporar, pana trecea Pastele.
  16
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.