Informaţii notariale - Succesiunea şi certificatul fiscal

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Jean M. ne întreabă care este termenul de acceptare a succesiunii? De asemenea, cititorul nostru doreşte să ştie dacă „în cadrul dezbaterii succesorale este necesar un certificat fiscal în cazul în care în patrimoniul defunctului există bunuri imobile?”

Domnul notar George Schin ne-a oferit răspunsul pentru cititorul nostru.

Termenul de acceptare a succesiunii este de 6 (şase) luni de la data deschiderii succesiunii (data decesului). În această perioadă, succesibilii îşi pot exercita dreptul de opţiune succesorală, adică pot accepta (pur şi simplu sau sub beneficiu de inventar) sau pot renunţa la cota ce li se cuvine din masa succesorală.

Dreptul de opţiune succesorală este un drept personal şi se exercită o singură dată, în faţa unui notar public, în termenul legal prevăzut de lege.

Excepţie: dacă un succesibil renunţă la succesiune în termenul legal, el poate revoca declaraţia de renunţare, însă numai în cadrul aceluiaşi termen de şase luni şi numai dacă nu există un alt succesibil care să fi acceptat succesiunea.

Anexa 1

Pentru dezbaterea unei succesiuni este necesară o cerere (Sesizare) completată, la cerere, de serviciul de stare civilă din cadrul primăriei localităţii unde a avut defunctul ultimul domiciliu (Atenţie! este vorba de localitatea unde a avut ultimul domiciliu, NU unde a decedat). Această cerere (sesizare), care mai este cunoscută ca ANEXA 1, va fi depusă în original la dosarul succesoral pe care îl întocmeşte notarul public.

Dacă în patrimoniul defunctului există unul sau mai multe bunuri imobile (teren şi/sau construcţie), ofiţerul de stare civilă care completează această cerere (anexa 1) va solicita moştenitorilor să meargă la agenţia fiscală competentă, unde se va trece valoarea de impozitare a bunul imobil respectiv. Abia apoi ofiţerul de stare civilă va finaliza Anexa 1, pe care moştenitorii o vor depune la dosarul succesoral.

Citit 941 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.