Vara - anotimpul hoţilor

Vara - anotimpul hoţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noi plecăm, ei fură * Concediul nostru asigură activitatea… infractorilor *

Pentru mulţi dintre noi, lunile iulie şi august sunt asociate cu vacanţa sau concediul, cu relaxarea şi odihna. Acest aspect nu este valabil însă şi pentru infractori, care îşi intensifică activitatea. Faptul se reflectă într-o creştere semnificativă a numărului de furturi din locuinţe…

Vizitaţi de hoţi

În ultima perioadă, tot mai mulţi gălăţeni au avut neplăcuta surpriză să constate că, în timpul în care nu se aflau în locuinţa proprie, au fost „vizitaţi” de către hoţi. Dincolo de disconfortul psihic produs de un astfel de eveniment, „musafirii” au produs şi pagube materiale semnificative, părăsind locuinţa cu sume de bani sau bunuri de valoare.

Pe fereastră

Modurile de operare folosite sunt dintre cele mai diverse, de la escaladarea unor geamuri lăsate deschise, forţarea uşii de acces, până la folosirea de chei potrivite. O altă modalitate uzitată este inducerea în eroare a victimei prin asumarea unor calităţi oficiale (lucrător la primărie, lucrător social) sau a statutului de angajaţi ai unor societăţi furnizoare de servicii (gaze, electricitate, apă etc.) ori vânzători ambulanţi.

Tatonarea

Nu trebuie ignorat faptul că, în majoritatea situaţiilor, infractorii studiază mai întâi terenul şi comit spargerea acolo unde există elemente favorizante, profitând şi de neatenţia sau neglijenţa proprietarilor. Intervalul orar preferat este 6-16, perioadă în care cei mai mulţi dintre locatari sunt plecaţi la serviciu.

Sfaturile Poliţiei

Neglijenţa este, în multe situaţii, cheia de care hoţii se folosesc pentru a pătrunde în locuinţa dumneavoastră. Ţineţi în permanenţă uşa încuiată, chiar dacă vă aflaţi în locuinţă. Când părăsiţi locuinţa fie şi pentru scurt timp (duceţi gunoiul sau cumpăraţi o pâine), nu uitaţi să închideţi uşa cu cheia şi să asiguraţi ferestrele.

Dacă locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul întâi sau ultimul etaj, protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide. Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure, modele atipice, cu un grad înalt de securitate.

Nu primiţi în casă vânzători ambulanţi!

Dispunerea unui vizor şi a unui sistem de iluminat exterior propriu poate avea efecte benefice pentru siguranţa dumneavoastră. Dacă plecaţi pentru o perioadă mai mare de acasă, lăsaţi cheile locuinţei doar persoanelor de foarte mare încredere şi rugaţi-le să verifice periodic dacă totul este în regulă.

Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.

Verificaţi prin vizor identitatea vizitatorilor şi nu deschideţi uşa oricui (chiar dacă este femeie, copil sau persoană vârstnică). Evitaţi să primiţi în casă vânzători ambulanţi sau persoane care spun că prestează anumite servicii - în acest ultim caz, verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu şi actul de identitate înainte de a le permite accesul în locuinţa dumneavoastră.

Neatenţia ne costă

Aveţi mereu în vedere faptul că, în activitatea lor infracţională, hoţii sunt „sprijiniţi” de neatenţia sau neglijenţa proprietarilor. O fereastră deschisă sau o uşă lăsată neasigurată reprezintă „invitaţii” pe care ei nu ezită să le valorifice.

La începutul lunii iulie, Secţia 2 a fost sesizată de către un gălăţean în legătură cu faptul că cineva i-a pătruns în casă prin forţarea uşii de acces în apartament. Din locuinţă au dispărut bani şi bijuterii din aur. Valoarea prejudiciului depăşeşte 20.000 lei.

Câteva exemple…

Secţia 4 a fost sesizată în iulie 2009, prin 112, de către o gălăţeancă, în legătură cu faptul că două femei, pretextând că vor să colecteze obiecte de uz casnic vechi contra unor sume de bani, i-au furat din locuinţa proprie suma de 1.700 lei. Cercetările continuă, pentru recuperarea prejudiciului.

Luna august a adus Secţiei 1 o sesizare a unui gălăţean în legătură cu faptul că în aceeaşi zi, între orele 9 şi 13, cineva i-a intrat în casă prin fereastra de la baie (lăsată deschisă). Din apartament au dispărut mai multe bijuterii de aur şi un telefon mobil. Valoarea pagubei este de 800 lei.

Citit 945 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.