Procurorii s-au aliat cu judecătorii

Procurorii s-au aliat cu judecătorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Protestul a început luni, 7 septembrie *

Şi procurorii gălăţeni s-au alăturat protestului judecătorilor. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, alături de colegii lor din unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Lieşti, s-au întrunit vineri, 4 septembrie, în adunarea generală ce a avut ca obiect discutarea Proiectului legii unice de salarizare şi subfinanţarea sistemului judiciar.

Fără audienţe, plângeri, memorii…

Foarte hotărâţi în întreprinderea lor, procurorii au decis în unanimitate iniţierea unui protest care a şi început ieri, 7 septembrie. Aşa cum s-a hotărât, protestul a început prin suspendarea activităţii de relaţii cu publicul. În această situaţie, se sistează acordarea de audienţe de către conducerea unităţii şi primirea de plângeri, cereri, memorii la sediu.

Totodată, s-a recomandat ca procurorii de şedinţă să formuleze concluzii de amânare a cauzelor cu excepţia celor urgente; suspendarea serviciului zilnic de coordonare ce se efectua la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi; cererile, plângerile, memoriile vor fi primite numai prin poştă.

Tăcere administrativă

În acelaşi timp, procurorii au adoptat forma de protest a tăcerii administrative – tradusă prin refuzul comunicărilor instituţionale cu alte instituţii publice, cu excepţia instanţelor de judecată, Ministerul Public şi organele de poliţie; prin refuzul continuării activităţii după orele de program, respectiv ora 16,00, cu excepţia cazurilor urgente. De asemenea, procurorii nu vor participa în birourile electorale ale secţiilor de votare şi nici în instanţă la soluţionarea contestaţiilor formulate cu ocazia depunerii candidaturilor.

Ultimele măsuri afectează statutul magistraţilor

În final, procurorii din cadrul unităţii gălăţene de parchet amintite au ţinut să sublinieze în comunicatul adresat presei că au convingerea că ultimele măsuri, inclusiv legea cu pricina sunt de natură să afecteze statutul magistraţilor, cu consecinţe asupra independenţei, imparţialităţii şi obiectivităţii acestora, aceasta fiind, de altfel, motivaţia principală pentru care au decis să se solidarizeze în mod ferm cu acţiunile judecătorilor şi procurorilor din întreaga ţară.

Procurorii susţin că „este nevoie de sprijin şi înţelegere din partea opiniei publice, justiţiabililor şi avocaţilor cu privire la situaţia ivită şi îşi exprimă convingerea că autorităţile de decizie se vor implica în soluţionarea solicitărilor al căror scop este funcţionarea adecvată a justiţiei, în condiţiile de independenţă, profesionalism şi eficienţă”.

Tot ieri, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi s-au întrunit şi ei în adunarea generală, ale cărei hotărâri vor fi comunicate presei în cursul zilei de astăzi.

Citit 673 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.