Procedura de completare a hotărârii judecătoreşti
Foto: Marius Negri

Procedura de completare a hotărârii judecătoreşti
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Procedura completării hotărârii judecătoreşti se poate cere atunci când instanţa de judecată a omis să se pronunţe asupra unei cereri principale sau accesorii ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, deşi partea nu a renunţat la judecata acestora.

De asemenea, această procedură se aplică şi în cazul în care instanţa de judecată nu s-a pronunţat asupra cererilor formulate de martori, experţi, traducători sau avocaţi, referitoare la drepturile lor pentru activitatea prestată în proces.

De exemplu, se poate formula cerere de completare a hotărârii atunci când instanţa de judecată a omis să se pronunţe asupra unei cereri de intervenţie sau cu privire la cererea pentru acordarea cheltuielilor de judecată ori în situaţia în care instanţa nu s-a pronunţat asupra solicitării unui expert pentru majorarea onorariului etc.

Ca şi în cazul îndreptării hotărârii, această procedură se declanşează numai la cererea părţii interesate.

În lipsa unei asemenea cereri, instanţa de judecată nu poate dispune, din oficiu, completarea propriei hotărâri.

Competenţa de soluţionare a cererii aparţine instanţei care a pronunţat hotărârea a cărei completare se solicită.

Cererea trebuie să fie formulată în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri.

În cazul hotărârii date în căile extraordinare de atac sau în fond după casarea cu reţinere, termenul pentru formularea cererii este de 15 zile de la pronunţare.

Soluţionarea cererii se face cu citarea părţilor, în regim de urgenţă şi se finalizează printr-o hotărâre separată (sentinţă sau decizie), care se va ataşa în dosarul cauzei la hotărârea completată şi la mapa de hotărâri a instanţei.

Această hotărâre poate fi atacată cu apel sau recurs ca şi hotărârea pentru care s-a solicitat completarea.

De precizat că procedura completării hotărârii judecătoreşti nu poate fi folosită pentru remedierea greşelilor de judecată, adică pentru rectificarea soluţiilor greşite cu privire la unele capete de cerere.

Dacă cererea de completare a hotărârii judecătoreşti a fost admisă, cheltuielile de judecată efectuate de persoana interesată cu formularea acesteia sunt suportate de stat, din fondul special constituit potrivit legii.

Când cererea de completare a fost respinsă, cheltuielile de judecată sunt suportate de persoana care a declanşat procedura, în condiţiile prevăzute de lege.

Cererea de completare a hotărârii judecătoreşti este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

Citit 6006 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2017 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.