Ipoteca mobiliară convenţională

Ipoteca mobiliară convenţională
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ipoteca mobiliară convenţională este o garanţie reală, accesorie şi indivizibilă şi este constituită în vederea garantării unei creanţe. Pentru a fi opozabilă terţilor, ipoteca mobiliară trebuie înscrisă pentru publicitate în Arhiva Electronică a Garanţiilor Reale Mobiliare (AEGRM).

Ca urmare a îndeplinirii acestei condiţii, se produc efectele specifice, precum dreptul de preferinţă, urmărire, inspecţie, etc. începând de la data la care creanţa garantată ia naştere.

Obiectul ipotecii mobiliare

Ipoteca mobiliară convenţională poate avea ca obiect orice bun mobil, corporal sau necorporal, precum creanţe, facturi, conturi bancare, asigurări, echipamente tehnologice, valori mobiliare, acţiuni, părţi sociale, animale, recolte, drepturi de proprietate intelectuală, materii prime, materiale, produse finite sau în curs de fabricare, etc.

Obiectul ipotecii trebuie să fie individualizat precis sau individualizabil, prin descriere sau prin determinarea categoriei, cantităţii sau a utilizării unei modalităţi de determinare. Ipoteca mobiliară poate purta şi asupra unei universalităţi de fapt, dacă este precizată în mod concret în contract natura şi conţinutul universalităţii.

Constituirea şi perfectarea

Ipoteca mobiliară convenţională se constituie prin încheierea unui contract în formă scrisă, sub sancţiunea nulităţii acestuia. Dreptul de urmărire, dreptul de preferinţă şi cel de inspecţie iau naştere doar după ce obligaţia garantată ia naştere, dată de la care ipoteca devine perfectă.

În situaţiile ideale, raportul obligaţional garantat ia naştere înaintea constituirii ipotecii, fapt care face ca ipoteca să fie, încă de la constituire, perfectă. În practică, însă, întâi se constituie garanţiile şi se înscriu în AEGRM,  înainte de punerea la dispoziţie a vreunei sume de bani. Acest lucru face ca ipoteca mobiliară să fie imperfectă, urmând a se perfecta prin punerea la dispoziţie a creditului la o dată ulterioară înscrierii. Pe durata cât ipoteca este imperfectă, creditorul garantat este supus unui risc, deoarece orice altă ipotecă mobiliară perfectă va fi preferată unei ipoteci imperfecte, indiferent de rangul dat de ordinea înscrierii în AEGRM. Creditorul garantat îşi va putea păstra preferinţa doar prin transformarea ipotecii din imperfectă în perfectă, adică prin punerea la dispoziţie a creditului.

 
Citit 2149 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2017 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.