Cu fiscul nu te pui

Cu fiscul nu te pui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii Costina C. (53 de ani) şi George C. (29 ani), mamă şi fiu, au fost trimişi zilele acestea în judecată sub acuzaţia de evaziune fiscală. Din rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, document ce însoţeşte dosarul în instanţă, reiese că cei doi, care au condus destinele SC Geofer SRL printre valurile zbuciumate ale economiei de piaţă gălăţene, ar fi comis ceva ilegalităţi.

Societatea, al cărei principal obiect de activitate este recuperarea de materiale reciclabile, a fost verificată anul trecut pe linia respectării legislaţiei privind achiziţiile de deşeuri reciclabile.

O echipă de specialişti de la Direcţia Finanţelor Publice a descoperit, în perioada 1 septembrie 2007-31 decembrie 2008, prin această societate au fost achiziţionate deşeuri în valoare de 62.952,51  lei, achitând către diverşi deponenţi 50.991,51 lei. Normal, legal ar fi trebuit ca responsabilii societăţii de care vorbim să-şi respecte obligaţiile privind impozitarea prin reţinere la sursă a veniturilor persoanelor deponente. Practic, în momentul în care un deponent de deşeuri era plătit, cei de la Geofer erau obligaţi să vireze şi să declare impozitul pe venit pe care l-au reţinut.

În timpul controlului, aşa cum reiese din acelaşi document al unităţii de parchet amintite, cei de la Geofer au întocmit evidenţa contabilă pentru perioada 1 august 2007-31 decembrie 2008, dar n-au înregistrat achiziţiile şi livrările din perioada 1 septembrie 2007-30 iunie 2008. Concluzia celor care au făcut controlul a fost că administratorii firmei s-au sustras de la plata către bugetul de stat a 12.115 lei, reprezentând impozitul pe venitul deponenţilor, precum şi majorările de întârziere a plăţii.

Dura lex, sed lex!

Pe parcursul cercetărilor, responsabilii firmei în cauză au invocat situaţia financiară precară a societăţii. Nu au depus, însă nici un fel de document justificativ, iar din probele administrate în dosar nu rezultă că s-ar fi confruntat cu o astfel de situaţie. Mai mult, din declaraţiile unor martori rezultă că administratorii firmei ştiau că datorează sume de bani la bugetul de stat încă din 2008.

În fine, pentru că în perioada 1 septembrie 2007-31 decembrie 2008 au reţinut şi nu au vărsat – cu intenţie – în cel mult 30 de zile de la scadenţă - sumele reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, care reprezintă prejudiciu la bugetul de stat, cei doi, cum spuneam, sunt acuzaţi şi trimişi în judecată pentru evaziune fiscală.

E drept, suma de 12.115 lei nu e una impresionantă, dar, în acelaşi timp, unde-i lege nu-i tocmeală!

Citit 1357 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.