Informaţii notariale - Rectificare în cartea funciară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Cum pot rectifica o carte funciară, din suprafaţă mai mică în suprafaţă mai mare? Am înţeles că există posibilitatea rectificării prin notar începând cu iunie 2009. Terenul l-am primit cu contract de vânzare-cumpărare de la mama mea, care l-a moştenit de la părinţi. În acte nu apare toată suprafaţa pentru că nu au declarat-o părinţii mamei, cu vecinii nu există probleme, fiecare recunoaşte limitele proprietăţii”, ne scrie doamna Elena S.

Domnul notar George Schin ne-a oferit răspunsul la problema cititoarei noastre. Potrivit legii, înscrierile făcute în cartea funciară trebuie să oglindească situaţia juridică reală şi exactă a drepturilor privitoare la imobile.

În cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.

Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.

Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cerea titularului dreptului de proprietate.

Rectificările înscrierilor în cartea funciară se pot face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Erorile materiale săvârşite cu prilejul înscrierilor în cartea funciară pot fi îndreptate la cerere sau din oficiu.

În ceea ce priveşte rectificarea cărţii funciare prin intermediul acţiunii în rectificare, este necesar să menţionez că reglementarea din Legea nr. 7/1996 a acestei acţiuni este aproape identică cu aceea din Decretul-Lege nr. 115/1938.

Acţiunea în rectificare poate fi introdusă de orice persoană interesată de următoarele situaţii:

·    înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil,

·    dreptul înscris a fost greşit calificat,

·    nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris

·    au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea sau înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.

Citit 3220 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.