Magistraţii se simt manipulaţi

Magistraţii se simt manipulaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi, întruniţi luni în Adunarea Generală, au hotărât să continue protestele până pe 5 octombrie. Deşi protestul continuă, au apărut şi câteva modificări. Se vor judeca mai multe dosare decât până acum şi se va relua programul cu publicul, pentru două ore pe zi, la arhive.

Aşadar, până la data de 5 octombrie 2009 se vor soluţiona toate cauzele „declarate de lege urgente”. La secţia civilă se vor judeca pe lângă plasamentele de urgenţă şi ordonanţele preşedinţiale, măsurile asiguratorii, adopţiile şi cererile de suspendare executare silită.

Şi la secţia penală se vor judeca mai multe tipuri de dosare: toate dosarele cu arestaţi (nu doar acele dosare cu privire la arestarea preventivă), liberările condiţionate, întreruperile de executare pedeapsă şi amânare executare pedeapsă (pe caz de boală, pe motiv de graviditate, concediu de creştere copil până la 1 an), cauzele în care urmează să se prescrie răspunderea penală în următoarele şase luni, contestaţiile la executare care privesc punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive sau împotriva altei persoane.

Mai nou se vor judeca şi cauze de la secţia comercială, cum ar fi măsuri asiguratorii, suspendările şi ordonanţele preşedinţiale.

Motive noi sau vechi?

Măsuri noi, dar tot cu securea războiului în mână. Deşi se pare că problemele salariale s-au rezolvat, magistraţii nu vor să îşi înceapă activitatea normală în instanţe. De ce nu au renunţat judecătorii la acest protest ne explică judecătorul Carmen Sandu (foto), preşedinta Tribunalului Galaţi:

„Judecătorii fac parte dintr-o categorie foarte discretă şi dacă noi facem un astfel de protest ar trebui ca toată lumea să îşi pună un semn de întrebare, pentru că ceva s-a întâmplat cu adevărat. Simţim că puterea politică vrea să politizeze foarte mult puterea judecătorească şi vrea să minimizeze separaţia puterilor în stat. Prin metode foarte elegante, precum subfinanţarea, se încearcă să ni se dovedească că suntem a treia putere în stat, dar că de fapt nu existăm”.

„Oamenii au încredere în justiţie, chiar şi guvernanţii care doresc judecători în birourile electorale. De ce vor ca judecătorii să facă parte din aceste birouri? Pentru că suntem singurii care putem asigura legalitatea şi imparţialitate alegerilor. Continuăm protestul, vrem să ne păstrăm independenţa şi să nu ni se spună ce avem de făcut, aşa cum se încearcă acum să se facă”.

„Sunt maniere mai evidente de manipulare, precum comanda directă pe posturile TV - vreau ca dosarul X să fie soluţionat şi  maniere mai elegante de manipulare. Şi se pare că în justiţie se încearcă aceste maniere elegante. Nu finanţez justiţia ca să îţi arăt cine eşti şi de cine trebuie să asculţi, nu îţi dau oameni pentru a fi cu schema incompletă şi să ai mult de lucru şi să greşeşti şi să pot să te dau afară etc. Acestea sunt de fapt motivele pentru care majoritatea judecătorilor din ţară continuă protestele, nu legea salarizării, aşa cum se crede. Să spunem că acest aspect s-a rezolvat cât de cât”.

Judecătorii simt că se încearcă manipularea lor, dar, susţin ei, prin acest protest, nu vor să ia parte la jocul politic din ţara noastră. „Nu vom înceta protestele până nu se va semna celebrul pact din justiţie (n.r. - convenţia puterilor legislativă, executivă şi judecătorească privind separaţia şi echilibrul acestora în stat) ca să avem şi noi o garanţie că nu vom păţi ca până acum”.

„Ministrul ne-a asigurat că există bani pentru supravieţuirea instanţelor până la finele anului, dar nimeni nu ne poate spune ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2010. Vrem să ni se asigure 1 la sută din PIB, şi când şi această revendicare va fi îndeplinită vom relua activităţile în instanţă. Până atunci suntem solidari şi ne apărăm independenţa”, susţine Carmen Sandu. 

Până la semnarea Pactului din Justiţie, judecătorii continuă protestele, iar oamenii aşteaptă soluţionarea dosarelor. Dosare care, cel puţin în parte, se plimbă de mult timp între arhivă şi sala de judecată, fără a-l găsi marea rezolvare.

Doi judecători gălăţeni vor să muncească

Există însă şi excepţii: doi judecători de la Tribunalul Galaţi nu vor să protesteze.

„E decizia lor şi nu le poate nimeni impune să protesteze. Dar, nu ştiu cât vor reuşi să îşi respecte decizia pentru că şi personalul auxiliar de specialitate (n.r. grefierii) se află în protest. Aceştia intră în sala de judecată, fac apelul părţilor şi consemnează termenul nou, atunci când nu e un caz urgent. Judecătorul nu îşi poate desfăşura activitatea fără grefier. Şi mai mult decât atât, când judecătorul cu pricina intră într-un complet de judecată cu alţi doi judecători care sunt în protest, majoritatea decide şi dă un nou termen. În aceste condiţii nu se poate desfăşura procesul”, spune Carmen Sandu.

Aşadar, cu voie sau fără voie, cei doi judecători nu îşi vor putea desfăşura activitatea pe perioada protestului.

Citit 2095 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.