Galaţiul ar putea avea internet wireless gratuit

Galaţiul ar putea avea internet wireless gratuit
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

12 localităţi din întregul judeţ, printre care şi municipiul Galaţi, s-au înscris până acum pe portalul WiFi4EU, prin care vor beneficia de programul UE de implementare a rețelelor de Wi-Fi gratuit.

Prin programul "#WiFi4EU", Comisia Europeană vrea ca locuitorii a până la 8.000 de oraşe şi sate de pe tot cuprinsul Uniunii să beneficieze de internet wi-fi gratuit în spaţii publice, precum parcuri, pieţe, clădiri publice, biblioteci, centre medicale şi muzee. Bugetul total al acestui program este de 120 milioane de euro, până în 2019, acesta urmând să asigure instalarea echipamentelor wi-fi în centre importante pentru comunităţile locale. Se doreşte, de asemenea, simplificarea la maximum a procedurilor, pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii micilor localităţi, care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori foarte complexe.

Concret, vor fi distribuite vouchere în valoare de 15.000 de euro fiecare, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless. Fiecare municipalitate care va obţine un astfel de voucher va decide care sunt zonele de interes public unde vor fi instalate hot-spoturile wi-fi. Voucherul poate fi folosit pentru finanţarea integrală a echipamentelor şi lucrărilor de instalare sau pentru finanţarea parţială a lor, dacă se doreşte un proiect mai complex.

Până ieri, peste 12.000 de municipalităţi din toată Europa se înregistraseră pe portalul wifi4eu.eu. Dintre acestea, 12 sunt din judeţul Galaţi: Barcea, Corod, Independenţa, Lieşti, Municipiul Galaţi, Oancea, Tg.Bujor, Pechea, Şendreni, Slobozia Conachi, Tudor Vladimirescu şi Valea Mărului.

"Bonurile de cumpărături” vor fi distribuite pe principiul "primul venit, primul servit", dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă. Astfel, cel puţin 15 vouchere vor fi oferite fiecărei ţări, în cadrul primului apel.

Pentru a cere aceste vouchere, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul www.wifi4eu.eu, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

Cel de-al doilea apel de proiecte va fi lansat luna viitoare, pe 15 mai.

Citit 12559 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 02:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.